Dit is de top 100 van de Lekker500 van 2023: Librije opnieuw nr. 1
Op maandag 31 oktober werd de Lekker500 van 2023 bekendgemaakt. Jonnie en Thérèse Boer staan wederom op de eerste plaats in de 45ste editie van restaurantgids Lekker500. Het culinaire en inspirerende koppel uit Zwolle behoort al ruim dertig jaar tot de absolute top met restaurant De Librije. Ook de nummers 2 en 3 bleken standvastig in de Top.
Jonnie en Thérèse Boer
Jonnie en Thérèse Boer bewandelen al 30 jaar lang gezamenlijk het culinaire pad, maar kiezen daarbij nooit dezelfde weg. Wat zij doen is imponerend en hun zaak loop als een geoliede machine. Waar Jonnie de scepter in keuken zwaait, bestiert Thérèse de zwarte brigade. Beiden doen ze dat met passie en bevlogenheid. Hiermee weten ze de nummer 1 positie van 2022 te behouden. Op de tweede plaats landt de innoverende Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Gevolgd door de andere superchef, Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen op plaats drie. Bijzonder dat de gehele top 3 bestaat uit koppels die samen ondernemen.
Vertegenwoordiging van 7 provincies
Chef Syrco Bakker stijgt dit jaar met restaurant Pure C in Cadzand van plaats 5 naar 4. Opgevolgd door chef-kok Hans van Wolde van restaurant Brut 172 in het Limburgse Reijmerstok, die vorig jaar vanuit het niets in de Top-5 belandde. Een bijzondere prestatie. De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer, is enig in zijn soort en staat stevig op plaats 6. Het restaurant dat De Lindehof opvolgt is Spectrum waar Sidney Schutte de culinaire scepter zwaait en stijgt ten opzichte van vorig jaar een plaatsje naar 7. Restaurant Fred in Rotterdam van Fred Mustert staat dit op 9, en is daarmee ook een plaats gestegen is de Top-10. Leuk weetje: de Top-10 vertegenwoordigt dit jaar maar liefst zeven verschillende provincies.
Nieuwe namen in de Top-10
Na jarenlang stuivertje wisselen is er nu echt ruimte gemaakt voor de nieuwe garde. Een opvallende verschuiving in de Top-10 is de stijging van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van chef-kok Emile van der Staak. Hij kwam van plaats 26 en staat dit jaar voor het eerst in de Top-10 op nummer 8. Hier slaat botanische gastronomie de klok: koken met producten die aardig zijn voor onze aarde. Ook nieuw in de Top-10 is restaurant Flore in Amsterdam, waar Bas van Kranen in het statige etablissement van Hotel de l’Europe vernieuwing wist te brengen. Hij kookt volgens zijn concept ‘conscious fine dining’, waarbij duurzaamheid, creativiteit en lokale producten sleutelwoorden zijn. Bas van Kranen stond met restaurant Flore voorgaande editie op plaats 16 en stijgt dit jaar naar plaats 10.
De top 100
1. De Librije, Zwolle
2. Tribeca, Heeze
3. Inter Scaldes, Kruiningen
4. Pure C, Cadzand
5. Brut172, Reijmerstok
6. De Lindehof, Nuenen
7. Spectrum, Amsterdam
8. De Nieuwe Winkel, Nijmegen
9. Fred, Rotterdam
10. Flore, Amsterdam
11. François Geurds Restaurant, Rotterdam
12. De Groene Lantaarn, Staphorst
13. Beluga Loves You, Maastricht
14. Ciel Bleu, Amsterdam
15. De Lindenhof, Giethoorn
16. Joelia, Rotterdam
17. Da Vinci, Maasbracht
18. De Treeswijkhoeve, Waalre
19. Kasteel Heemstede, Houten
20. De Kromme Watergang, Hoofdplaat
21. Bij Jef, Den Hoorn
22. De Leuf, Ubachsberg
23. Parkheuvel, Rotterdam
24. De Bokkedoorns, Overveen
25. 't Nonnetje, Harderwijk
26. Zarzo, Eindhoven
27. Aan de Poel, Amstelveen
28. Meliefste, Wolphaartsdijk
29. Vermeer, Amsterdam
30. Katseveer, Wilhelminadorp
31. Merlet, Schoorl
32. Cordial, Oss
33. Calla's, Den Haag
34. Atelier, Gulpen
35. Vigor, Vught
36. Vista, Willemstad
37. Julemont, Wittem
38. De Vlindertuin, Zuidlaren
39. Vinkeles, Amsterdam
40. Bolenius, Amsterdam
41. De Heeren van Harinxma, Beetsterzwaag
42. FG Food Labs, Rotterdam
43. De Gieser Wildeman, Noordeloos
44. Bridges, Amsterdam
45. Le Restaurant, Amsterdam
46. Wollerich, Sint-Oedenrode
47. Het Roode Koper, Ermelo
48. HMB Restaurant, Rotterdam
49. Olivijn, Haarlem
50. Smink, Wolvega
51. Aan de Zweth, Schipluiden
52. Valuas, Venlo
53. Perceel, Capelle aan den Ijssel
54. De Rozario, Helmond
55. Het Koetshuis, Bennekom
56. Pikaar, Hilvarenbeek
57. Yamazato, Amsterdam
58. De Kromme Dissel, Heelsum
59. Onder de Linden, Aduard
60. The White Room, Amsterdam
61. 't Lansink, Hengelo
62. Bougainville, Amsterdam
63. Alma, Oisterwijk
64. Noor, Hoogkerk
65. De Nederlanden, Vreeland
66. Basiliek, Harderwijk
67. Eden, Valkenswaard
68. Amarone, Rotterdam
69. Latour, Noordwijk
70. De Juwelier, Amsterdam
71. Piloersemaborg, Den Ham
72. O&O, Sint Willebrord
73. Kook Atelier, Texel
74. RIJKS, Amsterdam
75. Zout & Citroen, Oosterhout
76. Plantage 87, Oude Wetering
77. Lars, Amsterdam
78. Kaatje bij de Sluis, Blokzijl
79. La Provence, Driebergen-Rijssenburg
80. Wolfslaar, Breda
81. Noble, Den Bosch
82. Zeezout, Rotterdam
83. Daalder, Amsterdam
84. In den Doofpot, Leiden
85. 't Havenmantsje, Harlingen
86. Triptyque, Wateringen
87. Château Neercanne, Maastricht
88. Versaen, Ravenstein
89. Nastrium, Helmond
90. De Ertepeller, Papendrecht
91. Spetters, Breskens
92. Joann, Enschede
93. MOS, Amsterdam
94. De Steenen Tafel, Arnhem
95. Puur Zee, Wijk aan Zee
96. 't Ganzenest, Rijswijk
97. De Moerbei, Warmond
98. Fitsgerald, Rotterdam
99. Silver, Lelystad
100. De Harmonie 23
Over de Lekker500
Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijkt. En steeds weer doen zij hun uiterste best Lekker nog lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis. Lekker500 verschijnt één keer per jaar.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen