Dutch cuisine: wat is het en welke restaurants zijn een bezoek waard?

Gerecht Triptyque
Tags: chef

Dutch cuisine: wat is het en welke restaurants zijn een bezoek waard?

Steeds vaker kiezen chef-koks ervoor om lokaal in te kopen en met de seizoenen mee te koken. De dutch cuisine is populair, maar wat betekent het nu eigenlijk? En welke restaurants doen het al? In dit artikel lees je er alles over én zetten we zes dutch cuisine-restaurants op een rij.

Tekst: Madelief de Weerd

Foto: Gerecht van Triptyque, Wateringen

Wat is dutch cuisine?

Dutch cuisine staat voor de Nederlandse keuken en eetcultuur. Traditionele Nederlandse gerechten zijn eenvoudig (denk aan stamppot of erwtensoep), maar afgelopen jaren ontwikkelde de Nederlandse keuken zich echter in een razendsnel tempo. De stamppotten en erwtensoepen maakten plaats voor fine dining-gerechten. Nederlandse chef-koks kwamen met innovatieve en creatieve interpretaties op traditionele gerechten. Hierbij speelt duurzaamheid en het gebruik van lokale producten een belangrijke rol.

Ook werd stichting Dutch Cuisine opgericht in 2015 die als doel heeft om de Nederlandse eetcultuur op de kaart te zetten. De stichting werkt samen met producenten, retailers en (bekende) chef-koks om de Nederlandse keuken uit te dragen in binnen- en buitenland. In het bestuur zitten onder andere topchefs Luc Kusters (Bolenius*, Amsterdam) en Niven Kunz (Triptyque, Wateringen). Restaurants die aangesloten zijn bij de stichting kopen lokaal in, koken met de seizoenen mee en hebben een menu volgens het 80/20-principe. 80% groente en 20% vlees of vis.

6 dutch cuisine restaurants in Nederland

In Nederland zijn er meerdere restaurants te vinden waar gasten de dutch cuisine proeven. Deze zaken zijn ook aangesloten bij stichting Dutch Cuisine Wij zetten hieronder vijf bekende zaken op een rij. Van een sterrenzaak tot gezellige brasserie: lees mee!

1. Brasserie Carstens in Amsterdam

Brasserie Carstens is gevestigd pal tegenover Amsterdam Centraal Station. Chef-kok Sebastiaan Alferink neemt gasten mee op reis door Nederland met dagverse producten en innovatieve creaties. Carstens werkt uitsluitend met duurzame leveranciers en biedt maandelijks, wekelijks en zelfs dagelijks nieuwe gerechten op het menu, gebaseerd op seizoensgebonden producten.

In ons artikel 'Brasserie Carstens bijna open: reis door Nederland met duurzame koksvisie' lees je meer over dit restaurant.

2. De Nieuwe Winkel** in Nijmegen

De Nieuwe Winkel**, een tweesterrenrestaurant gevestigd in Nijmegen, werd in 2022 door We're Smart World uitgeroepen tot het beste groenterestaurant ter wereld. Eigenaar Emile van der Staak, die bekendstaat als de groente-expert van Nederland, leidt het restaurant dat gevestigd is in het souterrain van een historisch weeshuis in het stadscentrum. Bij De Nieuwe Winkel wordt elk seizoen een nieuw menu gepresenteerd, bestaande uit een zes- of negengangenmenu en doordeweeks ook een driegangenmenu.

3. Ijssel Restaurant in Deventer

IJssel restaurant is gelegen in het historische hart van Deventer en is onderdeel van Pillows Boutique Hotel. In de keuken staat chef-kok Remco Jansen die, samen met zijn team, creatieve en innovatieve gerechten bereidt, geïnspireerd op de dutch cuisine. Duurzaamheid en respect voor de natuur staan hierbij centraal.

4. Boompjes in Overloon

In 2018 opende Jaap Volman restaurant Boompjes in Overloon. Daarvoor was hij zeven jaar werkzaam bij dutch cuisine-restaurant Bolenius* in Amsterdam. In de keuken van Boompjes werkt Volman met zoveel mogelijk lokale seizoensproducten. Gasten kiezen tussen verschillende gangenmenu’s met groente in de hoofdrol. Al dat groen komt trouwens ook terug in het interieur: van het plafond en de muren tot de stoelen.

5. Bolenius* in Amsterdam

Bolenius* is gevestigd op de Zuidas in Amsterdam en noemt zichzelf het vlaggenschip van de dutch cuisine. Chef-kok Luc Kusters gebruikt voor de gerechten groenten uit zijn eigen moestuin. De zaak ontving naast de Michelinster ook een groene ster. Kusters is daarnaast één van de initiatiefnemers van de stichting Dutch Cuisine.

6. Triptyque in Wateringen

Restaurant Triptyque in Wateringen heeft een groene Michelinster en is van chef-kok Niven Kunz en zijn vrouw Virginie van Bronckhorst-Kunz. Het menu wordt geleid door de 80/20-filosofie. 80 procent groente en 20 procent vlees en vis. Naast de groene Michelinster staat de zaak ook op nummer 27 in de top 100 beste groenterestaurants ter wereld. Kunz zit in het bestuur van stichting Dutch Cuisine. 

In het artikel Niven en Virginie Kunz van Triptyque: 'Groene Michelinster is alles waar wij voor staan' lees je meer over de zaak.

Artikel delen