advertorial

Manon Schenck is Lady Chef of the Year 2023 in België

Chaud Devant - Lady Chef of the Year

Manon Schenck is Lady Chef of the Year 2023 in België

 

 

Manon Schenk, eigenaar van La Table de Manon* in Durbuy, is onlangs uitgeroepen tot Lady Chef van het Jaar België 2023. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een academie van collega-koks, recensenten en foodies. Het is een prestigieuze gastronomische onderscheiding in België. De missie: jonge vrouwelijke chef-koks inspireren, motiveren en een platform geven. Chaud Devant, modemerk voor horecaprofessionals, is partner van deze wedstrijd.

In een jaar waarin Manon Schenck van La Table de Manon haar eerste Michelinster binnenhaalde, is deze erkenning de kers op de taart. “Ik ben super trots op deze overwinning, het is een hele eer om de Lady Chef familie te vervoegen en in het rijtje van vorige winnaressen te staan.”

Lokaal is belangrijk

Wat voor chef is ze? Zelf lacht ze schuchter bij die vraag. Haar collega’s in de keuken zeggen snel: 'gepassioneerd'. Manon legt haar hart in de keuken. Al op haar vijftiende wist Manon dat ze chef wou worden. Ze groeide op in de Elzas, maar deed ook werkervaringen op in Luxemburg en Bretagne (Frankrijk) om zich uiteindelijk te vestigen in België.

“De plekken die mijn carrière markeerden inspireren me nog dagelijks.” Ze zoekt ook steeds een Belgische toets in haar gerechten. België, haar ‘adoptieland’ zoals ze zelf zegt, is zo rijk aan prachtige producten, het lokale is heel belangrijk. “Ik koester de relaties met mijn producenten.”

Nooit opgeven

Ook van haar team in het restaurant steekt ze veel op. “Ik hou van de wisselwerking met hen, voor het bedenken van recepten bijvoorbeeld. Team spirit is zo belangrijk,” zegt ze vurig. “Ik zou niet staan waar ik vandaag sta zonder het geweldige werk dat mijn team iedere dag verzet.”

“Nooit opgeven, hou voor ogen wat je wil bereiken. Ook al is het soms een harde mannenwereld en heb je het niet makkelijk, geloof in je capaciteiten en ga voor je passie!”

*Tekst gaat verder onder de foto

Chaud Devant - Lady Chef
De vijf genomineerden van Lady Chef of the Year 2023 in België

Schenck overtuigde de Lady Chef Academy met haar finesse, know-how en creativiteit die ze brengt met haar keuken. Tijdens de 'culinary challenge' moest ze, net als de andere genomineerden, twee gerechten klaarmaken en presenteren aan de Head of Academy.

Juryvoorzitter Femke Vandevelde over Manon

Femke Vandevelde, voorzitter van de Lady Chef Academy, vertelt wat de juryleden zo overtuigde: “Hoe creatief Manon ook is in haar rijkelijke garnituren, altijd houdt ze haar klassieke basis onder controle met beheerste cuissons en diepgaande sauzen. Zelfs tijdens een gerecht met Noordzeevis dat ze on the spot moest verzinnen slaagde ze erin om – ogenschijnlijk makkelijk – een uitzonderlijk niveau te halen."

"Traag gegaarde maar sappige schelvis tilde ze fris op dankzij internationale smaakmakers zoals met ponzu gelakte koolrabi en een krachtige fumet op basis van gember en citroengras.”

*De tekst gaat verder onder het kader en de foto

Manon Schenck over (en in) Chaud Devant

Manon blonk uit in het Chaud Devant chef jacket lady cambio white van de nieuwe Recycled Chefwear collectie. 

“Dit chef jacket is heel comfortabel en volgt de bewegingen van het lichaam goed zonder te hinderen wanneer we druk zijn in de keuken. Het is gemakkelijk te onderhouden en te strijken. Het past perfect bij onze drukke dagen.”

Chaud Devant is een inspirerend en veelzijdig modemerk voor horecaprofessionals. "Onze liefde voor gastronomie drijft ons. Iedere dag. Ons hart gaat sneller kloppen als het vuur in de keuken brandt. De mensen die iedere dag opnieuw het beste van zichzelf geven om de gasten gelukkig te maken verdienen onze inzet en bewondering. Al meer dan 25 jaar worden wij geïnspireerd en creëren wij met veel plezier kleding voor onze helden. Hun gedrevenheid is onze brandstof."

Manon-Lady-Chef-2023

Filip Claeys over Manon

Filip Claeys van restaurant Jonkman** in Brugge is jurylid van de Lady Chef of the Year verkiezing. "De winnares Lady Chef of the year 2023 Manon Schenck viel ook op door haar improvisatie talent om met een aangeboden Noordzee vis ter plekke een gerecht te verzinnen en te creëren."

"Als NorthSeaChef kan ik dat natuurlijk enorm waarderen. Het is ons doel om chefs, hobbykoks en consumenten aan te moedigen om op een verantwoorde manier om te gaan met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door de Belgische en Nederlandse vissers. We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet alleen laten vissen wat wij willen eten. Ik vind het jammer dat de visserij sector in Nederland zo weinig steun krijgt hierin en daardoor achterloopt op België." 

"De Belgische vissers hebben veel meer aan vernieuwing kunnen doen door steun van onze overheid en de NorthSeaChefs. Zo hebben ze betere motoren en kettingen en verbruiken ze minder brandstof. NorthSeaChefs zet zich in om alle Belgisch gevangen vis te promoten. Wij creëren vraag en aanbod zodat de visser alles kan verkopen. Het zou goed zijn als Nederland hier ook een actievere rol in zou gaan spelen…”

*De tekst gaat verder onder de foto en het groene kader

Chef-Filip-Claeys
Chef Filip Claeys van restaurant Jonkman**

Manon Schenck

  • Geboren in de Elzas, Frankrijk
  • Chef van La Table de Manon in Grandhan, Durbuy (2018)
  • Young chef Award BeLux MICHELIN 2021
  • 1 ster in de MICHELIN gids 2023
  • 14/20 in de Gault & Millau gids 2023
  • Lady Chef of the year 2023

Een onderscheiding met een missie

Claeys: “Lady chef of the Year is hier in België een begrip en ik vond het dan ook een eer om in deze jury te zitten en hierbij te mogen zijn. Ik hoop dat op deze manier meer meisjes en vrouwen wordt mee gegeven dat ze hun droom in de keuken kunnen verwezenlijken en dat dit ook best te combineren is met het moederschap. Ik wil niet dat de keuken alleen een mannen wereld is."

'Ik wil niet dat de keuken alleen een mannenwereld is'
"Onze sector heeft positieve aandacht nodig en ik vind het heel belangrijk dat vrouwelijke chefs in de spotlight worden gezet. Veel mannelijke chefs zijn toch ‘haantjes’ daarom is het belangrijk om vrouwen ook de aandacht te geven die ze verdienen. Wij chefs zijn niet van levensbelang, ik hou van beide voetjes op de grond. Ik denk dat een Lady Chef of the Year verkiezing Nederland er voor zou kunnen zorgen dat er ook in Nederland meer vrouwen kiezen voor een carrière in de keuken."
Artikel delen