Met de terugkeer van Friese topchefs naar hun roots en de recente openingen van fine dining-restaurants Mearkas in Eastermar, Rosemary in Joure en Ode in Dokkum krijgt Friesland voet aan de grond als culinaire bestemming. En de Friezen zijn inmiddels zelf ook bereid om geld aan fine dining uit te geven, zo blijkt uit een rondgang langs diverse betrokkenen. “Chefs waren jarenlang te gemakzuchtig, er is nu een vernieuwing gaande.”
Tekst: Roy Timmerman
Foto’s: o.a. Julia Dongstra, Anna Groenia, Corné Sparidaens
Op een van de eerste avonden na de opening van kasrestaurant Mearkas, kwam er tijdens het diner een man aan fietsen. Of hij een schnitzel kon eten, vroeg hij aan Kees Meinderts. De chef van het nieuwe fine dining-restaurant in Eastermar kan er een paar maanden later hartelijk om lachen. Hij had graag een uitzondering gemaakt, maar hij moest de man teleurstellen; de traditionele lap vlees stond niet op de kaart en hij had ‘m ook niet in de koeling liggen.