De Michelin Gids Nederland 2025 verwelkomt negen nieuwe restaurants in de Bib Gourmand-selectie. Deze bekendmaking vond plaats een week voorafgaand aan de presentatie van de Michelinsterren, op maandag 6 oktober in Maastricht.
Foto's: Nikki Groenewegen en Robert Koelewijn Fotografie
“Restaurants met een Bib Gourmand hebben een eigen filosofie”, zegt de selectiedirecteur van de Michelin Gids Nederland. “Een filosofie die je niet in één zin kan samenvatten. Het gaat om generositeit, de wil om gasten te plezieren met écht lekker eten en de oprechte inzet om kwaliteit te bieden voor toegankelijke prijzen. Dat laatste is een uitdaging, dat weten we maar al te goed. Daarom neem ik mijn hoed af voor de negen nieuwkomers en alle restaurants die tot de nieuwe Bib Gourmand-selectie behoren.”
De Bib Gourmand-onderscheiding wordt toegekend aan restaurants die uitblinken in prijs-kwaliteitverhouding. Hierbij is er geen vaste formule; zowel concept als kookstijl kunnen variëren. Deze diversiteit wordt weerspiegeld in de selectie voor 2025.
In Maastricht zijn twee nieuwe restaurants opgenomen in de selectie: Café Sjiek, een bekende naam die recent werd overgenomen, en Prix de Rome, met een meer bewerkte en creatieve keuken. In Nuth (Limburg) ontvangt Reua Thai een Bib Gourmand voor zijn authentieke Thaise keuken.
In Eindhoven biedt NEV een eigentijdse interpretatie van de Turkse keuken. Avenue43 in Oss en Petite in Sint-Oedenrode onderscheiden zich door hun eigenzinnige benadering van herkenbare smaken.
*Tekst gaat verder onder de foto.
In Goes is restaurant Karel V geselecteerd, met een menu dat klassieke en internationale invloeden combineert. In Leiden wordt Café de Gaper erkend voor het gebruik van oosterse smaken binnen traditionele gerechten. Bistro De Ertepeller in Papendrecht brengt een Franse keuken met Noord-Afrikaanse accenten.