MICHELIN selecteert 3 nieuwe Nederlandse restaurants voor hun gids

Entree Header - MICHELIN selecteert 3 nieuwe Nederlandse restaurants voor hun gids

MICHELIN selecteert 3 nieuwe Nederlandse restaurants voor hun gids

Vandaag maakte MICHELIN bekend welke drie nieuwe restaurants zijn toegevoegd aan de MICHELIN Gids Nederland. De gelukkigen zijn Restaurant Cristó in Zierikzee, HAVN in Hoorn en Mano in Haarlem. De horecazaken hebben vanaf nu een eigen persoonlijke pagina op de website van MICHELIN en zijn bestempeld met het 'Nieuw'-symbool.

 

Cristó in Zierikzee

In Hotel Mondragon aan de Oude Haven in Zierikzee zit Restaurant Cristó. De horecazaak opende in 2019 en heeft een klassiek Frans menu. Gasten kunnen hier van woensdag tot en met zaterdag terecht voor een diner. Ze kiezen uit een vast en gastronomisch drie-, vier-, vijf- of zevengangenmenu.

MICHELIN schrijft over Restaurant Cristó: "De juiste cuisson van anjouduif verraadt de klassieke kennis van de chef, die verder eigentijdse zwierigheid op het bord brengt. Zo wordt een parfait glacé geüpdatet door te werken met een luchtige espuma van vanille, begeleid door witte chocolade en vers fruit. Hier en daar zijn ook nog Baskische invloeden aanwezig die voor wat extra pep zorgen. Denk aan diverse pinxtos als amuses en een gerecht met jamón ibérico die onder meer geflankeerd wordt door zeekraal en watermeloen. Het meergangenmenu van Cristó weet je te verrassen met herkenbare smaken."

HAVN in Hoorn

In de historische haven van Hoorn zit restaurant HAVN. In de zomer van 2021 nam chefkok Robin Blaauw het sterrenrestaurant over van Lucas Rive en maakte hier HAVN van. De menukaart bevat shared-dining-gerechten uit verschillende keukens, zoals de Spaanse, Scandinavische en Nederlandse keuken. 

Over het eten vertelt MICHELIN: "Blaauw laat zich inspireren door zijn reizen en werkt voor zijn speelse creaties met mooie Nederlandse producten. Zijn oog voor detail toont dan weer dat hij op jonge leeftijd al een mooi cv heeft verzameld. Kwartel bakt chef Blaauw op de barbecue en combineert hij met Jamaicaanse jerkmarinade en een gevogeltejus. Als dessert smult u van een millefeuille met schijfjes rijpe banaan, crème suisse, een laagje cheesecake, gewelde krenten en à la minute gedraaid vanilleroomijs. Je weet niet wat je moet kiezen van de aantrekkelijke kaart!"

Mano in Haarlem

Dat uit het vriendschap mooie dingen ontstaan, bewijst het restaurant Mano aan de Bakenessergracht in Haarlem. De vrienden en chefs Kevin Kion en Daniël Damen openden in 2021 Mano in een monumentaal pand. De inspiratie voor de gerechten haalden Kion en Damen niet uit gerechten van hoog aangeschreven restaurants, maar uit streetfood van over de hele wereld.

Over Hermano schrijft MICHELIN: "De keuken van Mano staat met beide voeten in het nu. Intense sauzen, friszure spanning, internationale veelzijdigheid. Hier gaan technisch bewerkte creaties en krachtige creativiteit mano a mano. De mousselinesaus die is opgewerkt met lamsjus bij perfect rosé gegaarde lamskotelet, de perfect gerezen soufflé die wordt geflankeerd door texturen van rabarber en framboos die mooi het evenwicht houden tussen zoetigheid en aciditeit: deze chefs laten hun talent met veel beheersing spreken. Bij Mano is het geheel meer dan de som der delen."

Artikel delen