Michelin voegt deze 3 restaurants toe aan hun gids voor december 2023

Michelin gids december 2023 zaken

Michelin voegt deze 3 restaurants toe aan hun gids voor december 2023

De Michelin-inspecteurs bezochten afgelopen maand weer verschillende restaurants in Nederland. Drie zaken sprongen eruit en voegt Michelin toe aan hun gids: Dokjard in Groningen, Limes aan den Rijn in Valkenburg en Zenith in Apeldoorn. Lees hieronder meer over de restaurants.

1. Dokjard in Groningen

In de Noorderhaven in Groningen zit in een oud pakhuis de bistro Dokjard. De plek heeft een lange historie en de oude details van het pand zijn behouden gebleven. Dokjard brouwt eigen bieren met een bijpassende spijzenkaart. 

Michelin schrijft hierover: "De keuken kent geen grenzen en slalomt gezwind tussen klassiek en creatief. Van de steak tartaar met Aziatische punch tot de zacht gegaarde varkenswangen met dukah en sesamzaden: deze keuken is expressief en levendig. De eigen bieren voegen dan weer persoonlijkheid toe aan het bord – denk aan hun Klusbaas, een IPA gebrouwen met rawit pepers en kaffir. Ook het huisgebakken brood, met restanten van het bierproces, moeten we zeker vermelden. Wees maar zeker: het verhaal van Dokjard boeit!"

2. Limes aan den Rijn in Valkenburg

In 2016 openden Dennis de Prie en Daan Reijngoudt Limes aan den Rijn in Valkenburg (Zuid-Holland). De zaak heeft een open keuken-concept en je vindt er tientallen chef's tables, waardoor je met de chef-koks meekijkt. Gasten kiezen voor een 4-, 5-, 6- of 7-gangenmenu met eventueel een bijpassend wijnarrangement. 

Michelin schrijft over de zaak: "Daan Reijngoudt is een chef die het belang van sauzen kent. Denk aan een verfijnde roomsaus van ganzenlever met de subtiele aanwezigheid van calvados om gebakken eendenlever met zoete fruitgarnituren en een briochebroodje extra diepgang te geven. Zijn keuken is mooi met zijn tijd mee, zonder te vervallen in onnodige liflafjes. Gebruikt hij jalapeño of hoisin in zijn bereidingen, dan gebeurt dat doeltreffend. De chef verleidt ook met zijn keuze om zowel verrassingsmenu’s als een verleidelijk à-la-carte-aanbod aan te bieden. Dankzij de knappe open keuken kun je de chef aan het werk zien. Al is een plek op het terras aan de Oude Rijn, aan de voet van een bedrijvencomplex, ook zeker de moeite waard."

3. Zenith in Apeldoorn

Aan de rand van het centrum van Apeldorn vind je fine dining-restaurant Zenith. De zaak van chef-kok Joey Stinissen en maître-sommelier Jody de Widt opende in 2020. De twee werkten hiervoor bij gerenommeerde restaurants en nemen al die ervaring mee in Zenith. Gasten kiezen uit verrassingsmenu's of bestellen à la carte.

Michelin schrijft hierover: "Bij Zenith spatten de gerechten van het bord. Chef Joey Stinissen pleziert oog en smaakpapillen met creaties als perfect gebakken filet van rode mul, zachte octopus, een beurre blanc met limoenblad en saus van zachte rode kerrie. Wauw! Schoonheid rijmt hier met diepgang. Het zal je niet verbazen dat deze chef al een mooi parcours heeft afgelegd. Hij beheerst traditionele cuissons en weet die met gevoel aan te vullen met frisse nuances. Dat hij het werk niet schuwt, merk je aan de bewerking van de borden, maar ook aan de keuze om verschillende gerechten in het verrassingsmenu te verwerken in de à la carte. In dit elegante, sfeervolle hoekpand klopt alles tot in de puntjes, fijne wijnpairings incluis!"

Artikel delen