Michelin voegt 3 nieuwe restaurants toe aan hun gids voor oktober 2023

Restaurants Michelin Gids oktober 2023

Michelin voegt 3 nieuwe restaurants toe aan hun gids voor oktober 2023

De Michelin-inspecteurs bezochten de afgelopen maand weer veel restaurants. Voor de maand oktober 2023 voegden ze drie nieuwe zaken toe aan hun gids. Café Samabe in Haarlem, Novo New Dining in Maastricht en Sukerieje in Zwolle. 

1. Café Samabe in Haarlem

Op de hoek van de Korte en de Lange Veerstraat in een monumentaal pand in Haarlem zit Café Samabe. De zaak opende in 2019 en staat bekend om de authentieke Indonesische gerechten. Eigenaar Richold Bakker en chef-kok Jiani Gritzalis zijn geen onbekenden voor Michelin. Voorheen runden zij een Indonesische keuken in Bergen die Michelin zeven keer bekroonde met een Bib Gourmand.

Michelin schrijft: "Café Samabe is de nieuwe versie van DjaDjan in Bergen en pakt uit met een homemade Indonesische keuken, met een lichte voorkeur voor specialiteiten uit Bali. Royaal en krachtig zijn termen die perfect de keuken typeren van chefs Jiani Gritzalis en Hozan Kassem. Denk aan aromatische martabak met sappig gehakt, ei en prei. En dan die rijke authentieke rijsttafels (ook vegetarisch) met pittige rendang en intense sambal goreng telor, … Bij Café Samabe wacht een feestmaaltijd!"

2. Novo New Dining in Maastricht

Novo New Dining in Maastricht opende in 2016 en verhuisde in september vorig jaar naar een nieuwe locatie: op de vijfde etage van een koffiebranderij in het Sphinxkwartier. Het Brikkengebouw is 120 jaar oud en heeft een industriële look. Uniek is de dessertbar die gasten kunnen reserveren. Eigenaar Rodny Welters: "Mijn visie is een goede prijs-kwaliteitverhouding. De invloeden komen van over de hele wereld, met een liefde voor Azië. We hebben hier veel beleving ingestopt met een open keuken, grote chefs table en natuurlijk de dessertbar."

Michelin schrijft: "Alle ogen zijn gericht op de open keuken, waar chef Welters zijn wereldse inspiraties laat spreken, ondersteund door fijne sauzen. Of het nu de meunière gebakken schelvis is met een tandoori-velouté en druppels passievrucht voor een zoet accent, of de verfijnde saus van rode kerrie en kokosmelk bij gebakken scampi, mango en cashewnoten: zijn zoektocht naar spanning maakt de naam van het Experience menu waar. Zoetekauwen zullen graag horen dat chef Welters ook een Sweet Experience aanbiedt, die geheel draait rond desserts."

Novo Maastricht - interieur 1
Interieur Novo New Dining

3. Sukerieje in Zwolle

Sukerieje opende in 2018 en verhuisde in maart dit jaar van Dalfsen naar de historische binnenstad van Zwolle. Chef-koks Martijn Kuik en Yannick Roodhof namen niet alleen de naam Sukerieje mee naar Zwolle, maar nemen ook de exploitatie over van het fine dining-restaurant. Sukerieje is het broertje van restaurant Sukade in Meppel, dat eigendom is van dezelfde eigenaar. De kaart bestaat uit een regelmatig wisselend verrassingsmenu van vier (64 euro) tot zes gangen (82 euro).

Michelin schrijft: "Chefs Martijn Kuik en Yannick Roodhof hebben aandacht voor groenten en uiten graag hun creativiteit. Zo verbaasden ze ons met een smeuïge ‘paté’ van cashewnoten met meloen en Spaanse peper die een fijn evenwicht vond tussen rijke smaken, zoetheid en pittigheid. Hun beheersing van uitheemse smaakmakers en geduld om sauzen de nodige diepgang te geven, zorgen voor intensiteit. Denk aan een romige saus van gerookte paling die in nori gewikkelde kabeljauw mooi ondersteunt. Sukerieje is ontegensprekelijk een zaak met ambitie!"

Sukierieje-Zwolle-1 Sukierieje-Zwolle-4
Artikel delen