Michelin voegt deze 3 restaurants toe aan hun gids voor januari 2024

Michelingids januari 2024

Michelin voegt deze 3 restaurants toe aan hun gids voor januari 2024

De Michelin-inspecteurs bezochten afgelopen maand weer verschillende restaurants in Nederland. Drie zaken sprongen eruit en voegt Michelin toe aan de gids: De Etalage in Geleen, Het Arsenaal 1309 in Doesburg en Savour in Haren. Lees hieronder meer over de restaurants.

1. De Etalage in Geleen

Michelin schrijft: "Mannenmode heeft plaats gemaakt voor deze gezellige bistro met een vleugje Parijse charme. Achter de kachel staat een jong team met ervaring in mooie huizen, dat merkt u aan het bord. Zo zetten ze de bekende associatie van kalfszwezerik en ui naar hun hand met speelse texturen en een beurre blanc met een toets van gekaramelliseerde ui als verfijnde basis.

Deze chefs weten goed hoe wereldse smaakmakers nuance toevoegen. Ze serveren zowel voor de lunch als het diner een menu (keuze tussen drie, vier en vijf gangen), de à la carte is voor het diner dan weer meer bewerkt dan voor de lunch. En als u ’s namiddags in het centrum van Geleen bent, loopt u toch even binnen voor een drankje en enkele bites?"

Lees hier een uitgebreid portret van De Etalage in Geleen.

2. Het Arsenaal 1309 in Doesburg

"Björn de Waal heeft een bijzondere relatie met groenten en fruit. Hij haalt ze zo lokaal mogelijk en laat hen de hoofdrol spelen in zijn creatieve keuken. Denk aan mandarijn in combinatie met gekonfijte kumquat, een luchtige espuma van mais, krokante aardappelkaantjes en zwarte truffel.

De chef kookt bijvoorbeeld ook graag met wild, al spelen de groentegarnituren ook in die gerechten een voorname rol. Hij deed onder meer ervaring op bij groene Michelinster Bolenius, waar hij de visie van Dutch Cuisine leerde appreciëren. Dat merkt u aan de keuze om te koken met vooral Nederlandse producten. Een bezoek aan de pittoreske Hanzestad Doesburg is niet volledig zonder een etentje in dit voormalige klooster, een prachtige mix van oud en nieuw", aldus Michelin.

3. Savour in Haren

Michelin schrijft: "Trijntje en Jaap brengen extra leven in dit geanimeerde dorp net buiten Groningen. U kent ze misschien nog van Gastrobar Bij Jaap in Assen, waar ze werden onderscheiden met een Bib Gourmand. Ze ontvangen u op hun nieuwe adres nog even hartelijk en staan steeds klaar met raad en daad. Chef Jaap wordt in de keuken ondersteund door jonge enthousiastelingen, en dat merkt u.

Hun keuken is doordacht, verfijnd en technisch. Mooi rosé gegaarde filet van hert geven ze bijvoorbeeld extra nuances door het vlees te combineren met rode biet en vlierbloesem in diverse gedaantes. Er zitten leuke ideeën achter de menu’s van Savour (keuze tussen vier, vijf en zes gangen, ook een groentemenu beschikbaar). Je zou voor minder enthousiast worden!"

Artikel delen