Restaurant nNea in Amsterdam in top 50 beste pizzeria's ter wereld

Deeg en pizza in elektrische oven

Restaurant nNea in Amsterdam in top 50 beste pizzeria's ter wereld

De Amsterdamse zaak nNea staat als enige Nederlandse pizzeria in de 50 Top Pizza World 2023. Daarmee is het ook de beste pizzeria van Nederland. Recent opende mede-eigenaar Vincenzo Onnembo naast de zaak productie- en take-away ruimte nNextDoor. Hier worden technieken en processen nog verder geoptimaliseerd.

Fotografie portret onderin artikel: Maurizio Previti

Goed pizzadeeg heeft volgens pizzabakker Vincenzo Onnembo (naast topklasse bloem) een paar dingen nodig: ruimte, tijd en arbeid. In zijn zaak nNea in Amsterdam-West heeft hij deeg maken tot ware kunst verheven. Onder zijn bezielende leiding groeide de zaak uit tot een bakery lab waar volop wordt geëxperimenteerd met verschillende soorten graan en fermentatietechnieken voor het deeg. Dat krijgt bij nNea maar liefst 38 uur om te rijzen.

50 Top Pizza World

Maar ook voor het beleg van de pizza is veel aandacht. “We maken onze worst zelf, van Nederlandse varkens. En de meeste groenten en kruiden komen van een boerderij uit de buurt. We willen niet leunen op alleen Italiaanse producten. Zo besparen we op kilometers voor het transport en verlagen we onze CO2-uitstoot,” aldus Onnembo.
'Traditie, wetenschap en onze passie voor de pizza komen hier samen'

Dat hij met zijn filosofie en werkwijze fantastische pizza’s maakt, blijkt wel uit het feit dat nNea als enige pizzeria in de 50 Top Pizza World 2023 belandde. Daarmee werd de zaak ook uitgeroepen tot de beste pizzeria van ons land. “Traditie, wetenschap en onze passie voor de pizza komen hier samen. Natuurlijk; pizza blijft Italiaans. Maar we omarmen ook andere invloeden. We blijven altijd schaven.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Kok-en-zelfgemaakte-pizza

OVER NORDCAP NEDERLAND

NordCap Nederland is expert op het gebied van koel-, spoel- en warmtetechniek, met een compleet assortiment voor de gastronomie, catering-, horeca- en winkelinrichting. De producten van NordCap zijn van internationale premiummerken, waaronder Moretti Forni, Alpeninox, Nuovair, IDEAL AKE en Fogal.

Hittekracht

Recent opende Onnembo naast nNea nNextDoor: een productieruimte voor het restaurant, waar gasten ook terecht kunnen voor take away pizza. Hier kunnen de pizzabakker en zijn collega’s naar hartenlust pionieren en het deeg de ruimte en tijd geven die het nodig heeft. Ook voor de laatste stap in het proces – het bakken – ligt de lat enorm hoog. Onnembo schafte bij Van Gestel Grootkeukentechniek twee nieuwe ovens aan uit het programma van NordCap Nederland voor nNextDoor, de Neapolis en de Serie S, beide van Moretti Forni.

 

Hij licht toe: “Het zijn elektrische ovens, maar ze leveren dezelfde kwaliteit als houtovens. De vorige generaties elektrische ovens konden niet dezelfde temperatuur bereiken. Bij deze Moretti Forni lukt dat wel. De hittekracht is ongekend. Bovendien zijn ze goed schoon te maken en makkelijk in gebruik. Dat werkt fijn met collega’s die iets minder ervaring hebben. En de ovens zijn goed geïsoleerd, dat scheelt natuurlijk in energieverbruik.” Onnembo heeft in zijn carrière met veel verschillende ovens en warmtebronnen gewerkt; gas, vuur, en elektrisch. Maar: “Op dit moment kiezen we voor elektrisch, de beste keus voor onze pizza’s.”

De-elektrische-ovens-in-keuken Klein Rijzend-deeg-oven

^ De elektrische ovens van restaurant nNea

Artikel delen