Steeds minder NL'se chefs in Top 100 Best Chefs: zij staan er wel in

Jonnie Boer en Joris Bijdendijk
Tags: chef

Steeds minder NL'se chefs in Top 100 Best Chefs: zij staan er wel in

De lijst met Nederlandse chef-koks in de Top 100 van The Best Chef Awards wordt steeds korter. In 2021 stonden er nog negen Nederlandse chefs in de lijst, het jaar erop waren het er drie en dit jaar nog maar twee. Op nummer 50 staat Jonnie Boer (De Librije***, Zwolle) en op nummer 83 Joris Bijdendijk (RIJKS*, Amsterdam). Voor de derde keer op rij staat de Spaanse chef-kok Dabiz Muñoz (DiverXO***, Madrid) op nummer 1. Spanje deed het goed dit jaar: maar liefst vijf Spaanse chef-koks staan in de top 10. Dit werd bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Yucatán, Mexico. 

Foto's: o.a. Pim Ras

Jonnie Boer op nummer 50

Sterrenchef Jonnie Boer is volgens de Top 100 de beste Nederlandse chef-kok en staat op plek 50. Hij is samen met zijn vrouw Thérèse eigenaar van De Librije*** in Zwolle. De zaak is na de overname van Inter Scaldes in Kruiningen het enige driesterrenrestaurant in Nederland. In 2021 stond Boer nog op nummer 13, vorig jaar op nummer 37 en dit jaar zakte hij naar plek 50.

Jonnie en Thérèse Boer-De Librije-Lekker 500

Joris Bijdendijk op nummer 83

De tweede beste Nederlandse chef-kok volgens de Top 100 is Joris Bijdendijk. Hij krijgt de 83e plek in de lijst. We kennen de sterrenchef van de zaken RIJKS*, Wils Restaurant* en Wils Bakery Café (Bib Gourmand) in Amsterdam. Ook Bijdendijk stond voorgaande jaren hoger in de lijst. In 2021 op nummer 46, vorig jaar op 63 en dit jaar op de 83e plek. 

Meer lezen over Bijdendijk? Bekijk het artikel 'De 7 zonden van Joris Bijdendijk: Ik droom van een eigen boterfabriek'

pr jorisbijdendijkvuur2-1

 

Top 10 beste chef-koks ter wereld

1. Dabiz Muñoz van DiverXO*** in Madrid, Spanje.
2. Albert Adrià van Enigma* in Barcelona, Spanje
3. Ana Roš van Hiša Franko*** in Kobarid, Slovenië
4. René Redzepi van noma*** in Kopenhagen, Denemarken
5. Andoni Luis Aduriz van Mugaritz** in Errenteria, Spanje
6. Rasmus Munk van Alchemist** in Kopenhagen, Denemarken
7. Orio Castro Forns, Eduard Xatruch Cerro en Mateu Casañas Puignau van Disfrutar** in Barcelona, Spanje
8. Joan Roca van El Celler de Can Roca*** in Gerona, Spanje
9. Junghyun Park van Atomix** in New York, Verenigde Staten
10. Rodolfo Guzmán van Boragó in Santiago, Chili

Over The Best Chef Awards

Het idee achter The Best Chef Awards is om de werkwijze te benadrukken van de beste denkers en leiders van de gastronomie. Tijdens deze awards ligt de nadruk op de mensen en dus niet op de restaurants of locaties. De focus ligt op de chef en zijn zorgen, benadering van koken en onderscheiding van de rest. Er wordt onder andere gekeken naar creativiteit, intelligentie, passie, innovatie en duurzaamheid van de chef.

Artikel delen