Sybren van Dam (SAAM) wint Minder Zout, Meer Smaak Award 2025

Sybren van Dam met zijn Minder Zout Meer Smaak award

Sybren van Dam (SAAM) wint Minder Zout, Meer Smaak Award 2025

Tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vond op woensdag 24 september de finale plaats van de “Minder Zout, Meer Smaak Award” 2025. Deze kookwedstrijd is een initiatief van HANOS, de Nierstichting en Euro-Toques Nederland. Zes teams, bestaande uit een professionele chef en een commis, kregen de opdracht een driegangenmenu te bereiden met maximaal 2 gram zout. De gerechten werden beoordeeld door een vakjury onder leiding van sterrenchef en Nierstichting-ambassadeur Adrian Zarzo.

Het doel van de wedstrijd was om te laten zien hoe smaakvol er gekookt kan worden met minder zout. De teams zetten volop in op verse ingrediënten, kruiden, specerijen en technieken zoals fermentatie om smaakdiepte te creëren.

Breed deelnemersveld

De deelnemende teams kwamen uit uiteenlopende keukens, van klassiek Frans tot modern en experimenteel. Ook de Cas Spijkers Academie Nijmegen leverde met twee jonge talenten en docent Leonie van Mierlo een actieve bijdrage. Loek Beemster, SVH Meesterkok en commercieel directeur national accounts bij HANOS, benadrukte het belang van minder zoutgebruik: “Te veel zout is schadelijk voor de nieren. In Nederland hebben zo’n 1,7 miljoen mensen chronische nierschade, vaak zonder dat ze het weten.”

'Te veel zout is schadelijk voor de nieren'

Tijdens de prijsuitreiking werd stilgestaan bij het recente overlijden van Edwin Loos (Culinaire Saisonnier) aan de gevolgen van nierfalen. Isabelle van Waesberge van de Nierstichting sprak een In Memoriam uit.

Winnende prestatie

Chef-kok Sybren van Dam van SAAM Restaurant in Amstelveen leverde volgens de jury een opvallend consistente en sterke prestatie. Zijn menu voldeed niet alleen technisch aan de voorwaarden, maar liet ook een duidelijke visie en creativiteit zien. De jury prees zijn durf in smaakcombinaties en de technische uitvoering van zijn gerechten.

  • Voorgerecht (makreel): De jury beoordeelde de compositie en presentatie als uitstekend. De smaken werden omschreven als fris, fruitig en met een mooie zuurbalans.
  • Hoofdgerecht (eend met o.a. biet, kers en zoethout): Dit gerecht kreeg de hoogste waardering. De jury roemde de complexiteit, textuur, garing en harmonieuze smaakopbouw.
  • Nagerecht (peer, Amarula, karamel): Origineel en verfijnd, met perfect gegaarde peer en donkere, niet overdreven zoete smaken.

Commis Rody Ponse werd eveneens positief beoordeeld. Zijn rustige, geconcentreerde werkhouding en vaktechnische beheersing droegen bij aan het succes van het team.

Het duo won de “Minder Zout, Meer Smaak Award” 2025, een geldprijs van €500,- (beschikbaar gesteld door HANOS) en een exclusieve reportage in LEKKER500, geschreven door jurylid Annelies Pijper.

Aanmoedigingsprijs voor Gwen Hulsman

De titel “Commis van het Jaar” ging naar Gwen Hulsman van Restaurant Silva Dunes in Drunen. De jury prees haar gestructureerde en nauwkeurige werkwijze, proactieve houding en inzet. Ondanks haar beperkte ervaring – ze was pas een maand actief in haar functie – toonde ze een sterke professionele basis. Haar duurzame omgang met ingrediënten en focus op hygiëne leverden topscores op.

De aanmoedigingsprijs, toegekend door SVH, onderstreept haar potentieel binnen de gastronomie.

Artikel delen