YANO in Rotterdam hoogste nieuwkomer Gault&Millau Gids: 'Geslaagd staaltje vakmanschap'

Britta en Yuri Wattimena

YANO in Rotterdam hoogste nieuwkomer Gault&Millau Gids: 'Geslaagd staaltje vakmanschap'

De Rotterdamse zaak YANO van ondernemerskoppel Yuri en Britta Wattimena werd - samen met SAAM in Amstelveen - bekroond tot hoogste nieuwkomer tijdens de Gault&Millau uitreiking. Het restaurant opende pas drie maanden geleden, dus het stel had dit niet verwacht. “Toen ze onze naam noemden, werd het zwart voor mijn ogen.”

In november 2022 opende restaurant YANO haar deuren aan de Straatweg in Rotterdam. Voordat het koppel Yuri en Britta Wattimena hun nieuwe fine dining-restaurant opende, deden ze eerst ervaring op bij diverse sterrenrestaurants. Zo werkten ze bij FG Restaurant**, FG Food Labs* en Amarone* in Rotterdam. Gault&Millau beloonde het restaurant met 14.5 punt in hun nieuwe gids.

Gault&Millau over YANO

Gault&Millau schrijft over de zaak: “Spiksplinternieuwe, strak en minimalistisch ingerichte zaak in Hillegersberg. De chef kookt Frans en internationaal met voorliefde voor smaakmakers uit Zuid-Amerika en de Indonesische archipel, die laatste door zijn Molukse achtergrond. Licht gebrande langoustine op pipián verde, jalapeñomayonaise, huacatay en klare langoustinebisque, en panna cotta van kokos en cendol met ijs van pandan en gula djawa karamel zijn daar verrukkelijke proeven van.

'Ook de wijnkaart imponeert'

Een even origineel als geslaagd staaltje vakmanschap is perfect gebakken ganzenlever op zalf van paarse wortel, gebrande zonnebloempit, gevriesdroogde lychee en sakura bouillon. Ook de wijnkaart imponeert. Die zet de oude Europese gebieden centraal, maar herbergt een select aantal goed gekozen flessen uit de nieuwe wereld. YANO verwelkomen we met twee koksmutsen en de award voor Hoogste Nieuwkomer van het Jaar!”

Niet verwacht

Het eigenaarskoppel had niet verwacht dat zij één van de hoogste nieuwkomers zouden zijn. Yuri Wattimena: “We kregen een zwart bandje en namen achterin plaats. Hierdoor dachten we dat we lekker achterover konden leunen en genieten van de show. Toen ze onze naam noemden, werd het zwart voor mijn ogen. Ik wist het allemaal niet meer. Op het podium heb ik allemaal dingen gezegd die ik nu niet meer weet, haha.” Britta beaamt dit: “We vinden het al mooi om te zien wanneer mensen ons herkennen en interesse tonen. Maar dat we een van de hoogste nieuwkomers zouden zijn? Dat hadden we echt niet verwacht toen we hiernaartoe kwamen.”

Toekomstplannen

Wanneer we vragen naar de plannen van dit jaar, vertelt Yuri dat ze dezelfde koers blijven varen. “We zien het wel. We doen wat goed voelt. Voor ons is het het belangrijkste om gasten blij naar huis te zien gaan en dat ze denken: ‘Wauw, dit was een geweldige avond.’ Als dat sterwaardig is dan zou dat mooi zijn, maar die blijdschap van gasten is voor ons het belangrijkst.”

Artikel delen