Zangeres en kookboekschrijfster Karsu nummer 1 FavorFlav Food Top 100

Kookboek Karsu's Kicthen winnaar FavorFlave Top 100

Zangeres en kookboekschrijfster Karsu nummer 1 FavorFlav Food Top 100

De FavorFlav Food Top 100 is bekendgemaakt. Voor de zevende keer bracht FavorFlav met haar Top 100 een ode aan de 'movers en shakers' van de Nederlandse gastronomie. Van (sterren)chefs tot de perfecte vegan bitterbal en van truffelhunters tot biersommelier; dit zijn de 100 ‘hoeders van de goede smaak’ in Nederland, anno 2023. Op nummer 1 stond dit jaar zangeres, schrijver en tv-kok Karsu, Ron Blaauw stond op nummer 2 en de 3e plek was voor de Keuringsdienst van Waarde.

Foto's: Ivo Geskus

Hall of Fame

De Top 100 is samengesteld door de redactie van FavorFlav, tezamen met haar culinaire netwerk en Hall of Fame, bestaande uit voorgaande winnaars en gastronomen met een bijzondere staat van dienst, waaronder Janny van der Heijden, Joris Bijdendijk, Jonnie en Thérèse Boer en Miljuschka Witzenhausen.

Zesgangendiner in Krasnapolsky

De honderd genomineerden schoven donderdagavond aan in de iconische Wintergarden van Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam, waar topchefs Tim Golsteijn (Bougainville*), Thomas Val (Wils*), Casimir Evens (Odille), Chris Naylor (Vermeer) en Maartje de Nie (Pastry Chef Grand Café Krasnapolsky) een zesgangendiner verzorgden. De presentatie was in handen van YouTube-fenomeen en kookboekenschrijver Nick Toet.

*Tekst gaat verder onder de foto

Winnares-Karsu-FavorFlave-Top-100
Winnares Karsu van de FavorFlav top 100 2023

Nummer 1: Karsu

Na twee seizoenen Karsu’s Turkse Keuken en een nieuw reis- en kookprogramma Karsu's Turkije op 24Kitchen kwam de zangeres en pianiste, die toevallig óók fantastisch kan koken, dit jaar met haar eerste kookboek Karsu's Kitchen. Goed nieuws, maar helaas werd dit overschaduwd door de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië, die tienduizenden mensen het leven kostte en hele gebieden verwoestte, waaronder de geboortestreek van haar ouders.

Karsu zette zich in om zo veel mogelijk geld op te halen via Giro555 en besloot ook de inkomsten van de voorverkoop van haar kookboek aan de slachtoffers van de aardbeving te doneren. Het meest verkochte kookboek van dit jaar heeft al meer dan een half miljoen euro opgebracht.

Nummer 2: Ron Blaauw

Tien jaar geleden trok Ron de stekker uit zijn restaurant met twee Michelinsterren om terug te keren met Ron Gastrobar. Geen poespas, geen tafellinnen, maar wel lekker eten in een ongedwongen sfeer. Want uit eten gaan moet een feestje zijn, vindt Ron. Het mocht niet baten; na één jaar werd hij toch weer bekroond met één Michelinster.

Speciaal voor het 10-jarige jubileum verscheen er een kloek boek en creëerde Ron Gastrobar sterrenhappen om bij FEBO uit de muur te trekken. De chef opende dit jaar nog een gastrobar; Ron Gastrobar Bij de C in Bloemendaal aan Zee. En ook de Ron Gastrobar At Home-boxen zijn lang na corona nog steeds niet aan te slepen.

Nummer 3: Keuringsdienst van Waarde

Hoe zit het nou met plakvlees, wat is het verschil tussen tagliatelle en mie, hoe kan het dat alle voorverpakte kaasplakken precies even groot zijn en waarom zijn mini-groenten vele malen duurder dan de grotere varianten? De makers van Keuringsdienst van Waarde zoeken het uit, en dat al 21 jaar.

Het concept: eerst even een telefoontje plegen naar de fabrikant. “Zit er nou boomschors in deze geitenkaas?” Die weet negen van de tien keer niet hoe het zit, maar komt wel met een of ander verhaal. De verslaggever gaat vervolgens op bezoek in de fabriek, om haarfijn uit te pluizen hoe het wél zit. Sommige conclusies zijn ronduit schokkend. Infotainment van de bovenste plank, en het houdt de fabrikant en de consument scherp.

Nummer 1 tot en met 10

1. Karsu – televisiekok, zangeres, pianist

2. Ron Blauw – Eigenaar Ron Gastrobar, chef, ondernemer

3. Keuringsdienst van Waarde – televisieprogramma

4. Jonnie & Thérèse Boer – Chef-kok en ondernemers Librije*** & Brass Boer Thuis*

5. Sergio Herman – Chef-kok en ondernemer Le Pristine* & Frites Atelier

6. Mara Grimm – Recensent en (kookboek)auteur

7. Snackspert – snackfluencer

8. Jurgen van der Zalm – executive chef Vinkeles**

9. Heineken – jubilerend biermerk

10. Jan Sobecki – eigenaar en chef-kok Tribeca**

Bekijk de hele top 100 hier.

Artikel delen