Waarom is de Aziatische wereldkeuken zo populair?

Chinees gerecht
Tags: vega(n)

Waarom is de Aziatische wereldkeuken zo populair?

Steeds meer mensen kiezen voor een gezonde(re) leefstijl. Weinig of geen dierlijke producten, veel groenten en lichte maaltijden. Het verklaart de populariteit van de Aziatische wereldkeuken.

Tekst: Kristi Houtkamp

55 % van de Nederlanders eet drie dagen of meer geen vlees en de vraag van gasten – vooral millennials – naar plantaardig neemt toe in restaurants. Eigenaar en chef Zhang Hu van restaurant Alexander in Leiden verwacht dat die vraag de komende jaren groter wordt. “Het gezondheidsbewustzijn van mensen groeit sterk, maar ook dierenwelzijn en duurzaamheid zijn redenen om anders te eten."

‘Nepvlees is niet iets van deze tijd, het bestaat al eeuwen'

Met zijn Chinese fine dining-restaurant kan hij gemakkelijk op die groeiende vraag inspelen. “Plantaardige ingrediënten spelen van oudsher al een hoofdrol in de Chinese keuken. Dat heeft te maken met het boeddhistische beginsel dat lijden voorkomen moet worden. Daarop zijn onze klassieke Chinese gerechten gebaseerd”, vertelt Hu.

Vleesvervangers al eeuwen oud

“In de Tang-dynastie brachten boeddhistische monniken uit India de religie naar China. Zij hebben grote invloed gehad op de Chinese cultuur. Wanneer zij bezoekers in hun kloosters ontvingen, wilden de monniken zich zowel aan hun vegetarisme als aan de bestaande tradities houden. Dat deden ze door klassieke Chinese gerechten na te maken, maar het vlees of de vis door groenten, tofu of gluten te vervangen, zoals in het bekende gerecht Mapo Tofu. Mensen denken vaak dat nepvlees iets nieuws is, maar dat is dus niet zo”, zegt Hu. “Het bestaat al eeuwen en de kwaliteit is door de jaren heen alleen maar beter geworden.”

Tekst gaat onder de afbeelding verder. 

Aziatisch vegan gerechten
Verschillende vega(n) gerechten

Eiwitrijk

Groenten waren wel altijd een belangrijke toevoeging, maar speelden in de Chinese keuken geen hoofdrol. “Die was weggelegd voor eiwitrijke, voedzame producten zoals soja, tofu, zoete aardappel en pinda’s. Vlees en vis waren schaars en dus veel te duur”, zegt Hu.

Ook het Taoïsme drukte zijn stempel op de Chinese keuken, gaat hij verder. “Het leerde de Chinezen dat producten die aan de mens doen denken, goed voor je zijn. Ginseng en zwaluwspeeksel bijvoorbeeld, gebruiken we daarom veel in Chinese gerechten. In ginseng, een dikke wortel met smalle aftakkingen, zien we de vorm van een klein mensje terug. Zwaluwspeeksel dat de vogel gebruikt om een nestje te bouwen, lijkt op het speeksel van de mens. Bovendien bevat het veel eiwit, wat goed voor je is. En varkensbeenderen en kippenpootjes doen denken aan de benen en voeten van een mens, dus goed voor je.”

Tekst gaat onder de afbeeldingen verder. 

Su hui guo rou_Aziatische keuken Vegan spitskool_Aziatisch vegan

Vega(n) op je menukaart

Meer Nederlanders kiezen voor vega(n) eten, blijkt uit onderzoek van Thuisbezorgd.nl. Belangrijke redenen hiervoor zijn: eigen gezondheid (63%), dierenwelzijn (63%), klimaatverandering tegengaan (53%) en het geloof dat plantaardig eten een einde kan maken aan honger op de wereld (22%). Als horecaondernemer laat je kansen liggen als je niet voldoende vega(n) gerechten op je menu zet.

De Aziatische wereldkeuken met een breed aanbod van vega(n) opties kan een mooie inspiratiebron zijn. Denk niet alleen aan groenten, adviseert chef-kok Zhang Hu. “Vega(n) gerechten moeten voldoende voedingswaarde – eiwitten – bevatten en ervoor zorgen dat je gasten niet na een uurtje alweer trek hebben.” Ook in commercieel opzicht is een verrijking van je kaart met vega(n) keuzes slim. De inkoopprijzen van vlees en vis blijven stijgen, terwijl die van plantaardige vervangers langzaam beginnen te dalen.

Geroosterde gluten

Hu: “Hoewel er nu dus veel vlees-, vis- en kipgerechten op de kaart staan bij de meeste Chinese restaurants, is de oorspronkelijke Chinese keuken vegetarisch. Het is voor ons dan ook een kleine stap om de kaart aan te vullen met voldoende vega(n) opties.” Hij erkent dat de smaak van tofu niet elke gast aanspreekt. “Daarom bieden wij en ook andere Aziatische restaurants alternatieven aan, zoals vegetarische kip, lam, eend, rund, varken, maar ook zeevruchten, inktvis en garnalen. Chinezen zijn erg goed in het maken van smakelijke vleesvervangers. Ze gebruiken daar onder andere soja-eiwitten voor en tofu, konjak (een plant met eetbare steel) en gluten.”

‘Chinezen zijn erg goed in het maken van vleesvervangers'
Veel van de vegetarische producten die Hu in zijn restaurant serveert, komen uit Taiwan. “De beste kwaliteit”, zegt hij. “Niet alleen qua smaak, ook qua structuur. Hoewel de inkoopprijs op dit moment wel erg hoog is.” In zijn restaurant serveert hij onder meer moderne tapas en authentieke shared dining-gerechten uit de traditionele Chinese en Japanse keuken. Geen fusiongerechten. “Absoluut niet. Een authentiek gerecht is een combinatie van cultuur en emotie. Dat moet je koesteren, vind ik. Als je dat uit elkaar haalt, heeft het gerecht geen ziel meer.”
POrtret_Zhang en Anja Hu van restaurant Alexander
Zhang en Anja Hu van restaurant Alexander in Leiden
Artikel delen