Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot telt zegeningen: 'De keuze om lokaal te gaan, was goed'

Brouwerij Vandeoirsprong
Tags: bier

Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot telt zegeningen: 'De keuze om lokaal te gaan, was goed'

Zware tijden voor brouwers en horeca, maar sommige brouwers tellen hun zegeningen. Coen van Genugten van Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot is een van hen: “We draaien goed en stabiel.”

Tekst: Gerard Molenaar

Ontstaan van brouwerij Vandeoirsprong

Vandeoirsprong is een jonge brouwerij met een oude ziel. Die ‘ziel’ is de plek waarin de brouwerij is gevestigd: de 400 jaar oude brouwerij De Kroon in Oirschot. De meermaals bekroonde bieren van Vandeoirsprong worden gebrouwen op een plek vol bierhistorie en het bijbehorende museum zorgt voor een mooie bierbeleving in het historische hart van het mooie Oirschot, niet ver van Eindhoven.

Brouwerij de Kroon, opgericht in 1627,  was actief tot de 2000, toen Bavaria het merk overnam. De gebouwen en brouwapparatuur bleven in handen van de familie De Kroon, die er op een kleine (150 liter) installatie in 2002 weer ging brouwen, uiteraard onder een andere naam. Dat veranderde in 2014 toen Eindhovenaar Coen van Genugten de gebouwen huurde en er Brouwerij Vandeoirsprong begon.

(Tekst loopt door onder foto)

Oirsprong Oirschot

De historische brouwerij De Kroon is de unieke locatie van Vandeoirsprong.

Margedruk

Diverse bieren van Vandeoirsprong zijn inmiddels bekroond en de brouwerij staat bekend als maker van klassieke bierstijlen. Als we Coen van Genugten vragen naar de gevolgen van de huidige grondstoffenprijzen en de ontwikkelingen in de horeca, is het antwoord kort en duidelijk. “We hebben wel last van wat zaken, zoals hoge grondstoffenprijzen en energiekosten, maar we draaien goed en stabiel. De margedruk is vervelend, maar het gaat ons goed, in tegenstelling tot andere brouwers, die veel meer last hebben van de situatie.”

Rond de kerk

Van Genugten vertelt dat de bieren vooral ‘rond de kerk’ worden verkocht. “We hebben een aantal jaren geleden besloten niet meer mee te doen met de waanzin in de biermarkt. We zijn gestopt met onze accountmanagers in de buitendienst en ook gestopt met actief verkopen. De verkoopkosten gingen ten koste van het rendement en het is heel fijn dat we dat niet meer hebben."

'De keuze om lokaal te gaan, is een heel goede gebleken'
"Je moest bijvoorbeeld iedere maand een doosje gaan brengen bij een bepaald café, omdat alle brouwers daar op de stoep stonden en je niet buiten de boot wilde vallen.. Dat was waanzin. Ook met landelijke verkoop via Hema zijn we destijds gestopt. De keuze om lokaal te gaan, is een heel goede gebleken. We hebben wel Swinkels Family Brewers als distributiepartner, zodat klanten in andere delen van Nederland, die een bestelling willen doen, ons bier kunnen krijgen.”

Horeca wil lokaal

Van Genugten merkt dat lokale horeca graag lokale of regionale bieren wil. In Oirschot en omgeving, inclusief Eindhoven en Tilburg wordt “het bier VandeOirspong’ gedronken. En verder rond Utrecht, Groningen en andere plaatsen waar trouwe klanten zijn, die zelf hun bestelling doen en via SFB het bier ontvangen. Ook de eigen horeca levert een mooie bijdrage.  Een groot terras, een ruim proeflokaal, een tweede, kleiner proeflokaal, een gastenkamer en het museum bieden gasten alles  wat nodig is. Uitgebreide menukaarten en een brede bierselectie maken Vandeoirsprong een populaire bestemming.  

Met de filosofie bier ‘rond de kerk’ bier te verkopen, doet Vandeoisprog eigenlijk wat voorganger De Kroon honderden jaren deed: een regionaal sterk merk zijn. Wat anders is, is dat er nu ter plaatse gegeten en gedronken kan worden. “We zijn prima voorzien van personeel. Ze komen zichzelf melden, dus we hoeven niet op zoek."

'Eenvoudig zijn en blijven is onze devies'
"'Eenvoudig zijn en blijven is onze devies. We zijn een brouwerij van klassieke stijlen, dus als bierdrinkers gaan teruggrijpen op klassiekers komen ze bij ons aan hun trekken. Het is allemaal niet vanzelf gegaan. Je moet wel zaaien om te kunnen oogsten. Natuurlijk, we hebben nu margedruk, maar we tellen onze zegeningen.”
Artikel delen