Spritzers razend populair: ‘We verkopen 500 spritzers op een goede dag’
Nederland is nog láng niet spritz-moe. Sterker nog, horecaondernemers en -leveranciers geven aan dat de verkoop van deze categorie groeit, zeker met het terrasseizoen in aantocht. “Het gaat echt als een tierelier.”
Tekst: Iris Kranenburg en Nadine Muijt
Hoofdfoto: A Brand New Day
Elke vrijdag tussen 16.00 en 19.00 uur is het bij restaurant-bar Hofman in Utrecht Spritz Friday. Voor zes euro kunnen gasten een spritzer bestellen. “Op een goede vrijdag verkopen we er wel 500”, zegt eigenaar Marcel Westerveld. Op andere dagen kost een spritzer er tussen de zeven en acht euro.
Inkoopprijs
“We hoeven er niet veel voor te vragen, want onze inkoopprijs ligt rond de euro. Daarom bestellen gasten vaak een tweede of derde. Ik verkoop liever veel spritzers met een gezonde marge dan weinig met een over de top marge.” Wel benadrukt Westerveld dat naast prijs kwaliteit net zo belangrijk is. “Veel ondernemers gebruiken de goedkoopste cava of prosecco in hun spritzers, met het idee: ‘je mixt het toch’. Zo werkt het niet. Alleen als de kwaliteit en de verhoudingen kloppen, bestellen mensen er nog een.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wat is een Spritz?
In essentie is het een combinatie van soda, mousserende wijn en een likeur. De Italiaanse bitterlikeur Aperol van drankenconcern Campari zette de spritzer-categorie op de kaart met het recept: Aperol, prosecco, soda, ijs en sinaasappel. Inmiddels worden er ook vaak andere ingrediënten gebruikt dan Aperol:
- Bitterlikeur: Campari, Select
- Vlierbloesemlikeur: St-Germain
- Wijn: Lillet
- Limoncello: Amici, Villa Massa, Isolabella
- Alcoholvrije spirits: NONA, Fluère Bitter,
- Ready to drinks: Chandon Garden Spritz, Aperol Spritz, Bibis Spritz, Oranje Spritz
- Andere varianten: gin, tequila, brandy
80% marge
De verkoop van spritz in de horeca gaat al een paar jaar door het dak en een rondgang langs een aantal ondernemers laat zien dat dat zo blijft: Chong Chu (Foodhallen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag): “De verkoop gaat echt als een tierelier en ik verwacht daarin geen verandering.” Michel Groenenberg (L’Amour Toujours in Den Haag): “Als de eerste spritzer wordt geserveerd, volgt de rest vanzelf. Op een mooie dag verkopen we er zo’n veertig.”
En Nicky van Westenbrugge (Thym, Hout en Hotel Parkzicht in Eindhoven): “Ik verwacht naast mousserende wijnen, Provence rosé en craftbieren nog steeds heel veel spritz dit jaar. In Hout verkochten we er 1.200 in 2024 en in Thym 700. De marge erop is goed: 80%.” Sommige restaurants kiezen zelfs voor een aparte spritz-kaart. Zo heeft De Tuin in Rotterdam een aparte sectie met vijf varianten, waarvan twee zonder alcohol.
Aperol Spritz
Leveranciers zien dan ook een snelle toename. Campari Group, merkeigenaar van de Italiaanse kruidenlikeur Aperol, zette de categorie jaren geleden op de kaart met het recept voor de klassieke Aperol Spritz. In 2023 verkocht de drankenfabrikant ruim 24% meer Aperol dan het jaar ervoor.
Sirp Elema van de Nederlandse importeur A Brand New Day: “De groei is onmiskenbaar. Campari Group speelt hierop in met twee nieuwe recepten: de Campari Spritz, een meer bittere en volwassen keuze, en de alcoholvrije Crodino Spritz.”
Ook De Kuyper komt met nieuwe recepten. Salesdirecteur Lucien Heusy: “Consumenten verkennen nieuwe smaakprofielen. Zo blijven zoete, fruitige varianten populair, zoals een passionfruit spritz met De Kuyper Passionfruit of een peach spritz met Peachtree, terwijl anderen experimenteren met verrassende smaken, zoals een spritz met De Kuyper Grapefruit.”
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Waarom is de spritz zo populair?
- Campari Group heeft met de marketingstrategie van Aperol het spritz-segment wereldwijd op de kaart gezet
- Een knallende kleur, een groot glas en veel ijs: een spritzer voelt als vakantie in een glas
- De populariteit van de Italiaanse aperitivo-cultuur neemt toe in Nederland
- De cocktail is laag in alcohol en goed doordrinkbaar
- Het is snel en makkelijk te bereiden en ideaal om mee te variëren
st-Germain spritz
Bacardí is eigenaar van St-Germain, de Franse vlierbloesemlikeur die dit jaar naar Nederland komt. Rob van der Horst, horeca- en festivaldirecteur bij Bacardí: “Wereldwijd groeit de spritz-categorie met 14% per jaar en in Nederland verwachten wij dezelfde ontwikkeling. Van klanten en consumenten horen wij dat er behoefte is aan nieuwe varianten en verfrissende smaken. De St-Germain Spritz is een fruitige cocktail met florale touch en verfrissende afdronk.”
- 40 ml St Germain Elderflower Likeur
- 60 ml Martini Brut prosecco
- 60 ml soda
- Citroenschil
- Eetbare bloemen (garnering)
Vul het glas met ijs en giet er de St-Germain over. Vul aan met prosecco en soda. Roer goed door. Leg voorzichtig de citroenschil bovenop en voeg eventueel eetbare bloemen toe.
560.000 kant- en-klaarspritzers
Inmiddels spelen ook ready to drink-leveranciers in op deze populariteit. Wouter van Kaam, eigenaar van Your Drinks, lanceerde twee jaar geleden het merk Bibis Spritz met vier smaken kant-en-klaar in fles en sinds kort op fust. “Afgelopen jaar verkochten we 60.000 flessen. Dat zijn 560.000 spritzers. Voor 2025 verwacht ik een omzet richting de 20 miljoen euro. Ongeveer 10% daarvan zal afkomstig zijn van de spritzers.”
De aantrekkelijke prijzen zijn volgens Van Kaam een van de redenen van het succes. “Bibis Spritzers hebben een inkoopprijs van 1,30 tot 1,40 euro. Ik adviseer altijd een verkoopprijs tussen de 7 en 8,50 euro. Gasten bestellen sneller een tweede als de prijs toegankelijk blijft.”
Prijs jezelf dus niet de markt uit, tipt hij. “Zet spritzers op de kaart voor een bedrag dat in lijn ligt met een speciaalbier. Spritzers voor dertien euro aanbieden is simpelweg niet houdbaar.” Dat de prijzen in strandtenten of horecazaken in Amsterdam vaak hoger liggen, vindt hij logisch. “Strandtenten draaien meestal alleen in de zonnige maanden en moeten in die periode hun winst maken. In Amsterdam spelen de hoge huur- en personeelskosten een grote rol.”
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Zonnige zomer en après ski
Terug naar Westerveld van Hofman in Utrecht. Volgens hem zijn spritzers niet meer weg te denken van de kaart. “Het hele jaar door blijven ze razend populair, ook omdat ze een vakantiegevoel met zich meebrengen - of je nu denkt aan een zonnige zomer in Italië of aan après-ski in een glas.” Extra moeite doen om spritzers te verkopen? Dat is volgens Westerveld niet nodig. “Het drankje verkoopt zichzelf. Mensen zien het, en bestellen het.”
Foto: Chandon Garden Spritz (links) Bibis (rechts)


.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen