Horeca protesteert 7 december in Den Haag

Horeca protesteert 7 december in Den Haag

Op maandag 7 december om 12.00 organiseert de Horeca Alliantie een protestmanifestatie op het Koekamp in Den Haag . De belangenvereniging vindt dat er meer overheidssteun moet komen en roept ondernemers naar het Koekamp in Den Haag te komen. "Geen dreun, maar steun", is het thema. De vereniging is van mening dat géén enkel horecabedrijf nog kopje onder mag gaan door gebrek aan coronasteun van de overheid.

Meer dan 8 miljard verdampt

Naar taxatie van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) zien de horecabedrijven dit jaar meer dan 8 miljard euro aan omzet verdampen. Dat is een hard gelag. De Horeca Alliantie heeft er begrip voor dat het kabinet het aantal bewegingen en contactmomenten van gasten beperkt om het coronavirus in te dammen, zolang dit maar níet ten koste gaat van de bedrijven en de ondernemers.

Steun om te blijven ondernemensteun ondernemers horeca

De Horeca Alliantie vindt dat de horeca-ondernemers voor hun medewerking maximale steun verdienen, zodat elk horecabedrijf óók als het virus verdwenen is voluit kan blijven ondernemen. Onze inzet is en blijft: géén horecaonderneming mag sneuvelen als gevolg van coronamaatregelen. Het kabinet moet de coronasteun juist nú maximaliseren en niet (verder) afbouwen. De huidige steun is volstrekt onvoldoende om de horeca overeind te houden.

Huidige steunmaatregelen onaanvaardbaar

Bij ongewijzigd beleid zullen duizenden horecabedrijven kopje onder gaan en verliezen ondernemers en werknemers hun bestaanszekerheid. De huidige en toekomstige versobering van steunmaatregelen is voor de gezamenlijke horeca onaanvaardbaar en desastreus. De Horeca Alliantie accepteert dat de overheid maatregelen treft om de verspreiding van corona in te dammen. De horeca verdient echter stéun voor haar medewerking; volledige steun en géén doffe dreun.

De Horeca Alliantie bepleit met dit manifest:

Maximale steun voor onze achterban:

  1. Zet de steunmaatregelen NOW, TVL en TOZO onverkort en zonder inperkingen voort. Daarnaast: bied een stoppersregeling en een horeca-specifieke TOA.
  2. Schep voorziening om werknemers tijdelijk te kunnen ontslaan.
  3. Laat het UWV bij ontslag om economische redenen de transitievergoeding uitbetalen.
  4. Schep een steunpunt voor ondernemers die buiten de bestaande regelingen vallen. Te denken valt aan ondernemers die begin 2020 hun zaak openden, de bijzondere positie van DGA’s en andere ondernemers in een uitzonderingspositie die tóch steun verdienen.
  5. Geef steun aan bedrijven die wel geopend zijn (afhalen, bezorging) maar extra kosten hebben doordat werknemers in thuisquarantaine zitten of thuis hun testuitslag moeten afwachten.

Op het moment dat de horeca weer gasten mag ontvangen, bepleiten wij:

Soepele heropening van de bedrijven:

  1. Heropen de horeca zo snel mogelijk, gefaseerd en op een verantwoorde en veilige manier.
  2. Heb oog voor de verschillende typen horecabedrijven, zoals hotels, restaurants van klein tot groot, cafetaria’s en cafés, en bepaal per segment welke maatregelen daar moeten gelden.
  3. Kijk bij heropening niet naar het maximaal aantal personen per ruimte, maar per vierkante meter, uiteraard met inachtneming van de regel van anderhalve meter afstand. 

Oproep horeca-ondernemers

De Horeca Alliantie roept alle horeca-ondernemers, hun partners én medewerkers op maandag 7 december om 12.00 uur naar Den Haag te komen om deze boodschap luid en duidelijk af te geven. Mét mondkapje en houd afstand! Meld jouw komst aan via de website van één van de drie verenigingen die samen de Horeca Alliantie vormen. Dit zijn de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG). Zij vertegenwoordigen een achterban van ongeveer 10.000 horecaondernemers.

Artikel delen