Aanvulling nodig op nieuwe steunmaatregelen

Aanvulling nodig op nieuwe steunmaatregelen

Het kabinet heeft op dinsdag 27 oktober een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer om op het huidige noodpakket met aanvullende steunmaatregelen te komen.

Verzoek aanvuling steunmaatregelen

De afgelopen maanden heeft KHN achter de schermen vol ingezet op een aanvulling op het derde steunpakket. Met het verzoek om aanvulling van de steunmaatregelen, verzocht de KHN het kabinet ook rekening te houden met de tweede sluiting van eet- en drinkgelegenheden en het gebrek aan perspectief voor een groot deel van de sector. De extra steun is welkom, maar er moet wel meer bij om de horeca écht perspectief te bieden. 

Eerste resultaat

Er komt in ieder geval een extra aanvulling op de steunmaatregelen. De maatregelen die het kabinet in de kamerbrief aankondigt, zijn een aanvulling op het derde steunpakket, waarmee het kabinet horecaondernemers tegemoet komt. 

Aanvullend op het derde steunpakket komt er een extra bijdrage via de TVL van circa 2,75 procent van de omzetderving van eet- en drinkgelegenheden, inclusief clubs & nightlife-bedrijven. Het is een eenmalige subsidie die valt buiten de maximum van 90.000 euro van de TVL in het derde steunpakket. De aanvragen voor de NOW-3 en de TVL kunnen pas medio november worden ingediend. De eenmalige aanvulling op de TVL komt daar dan automatisch bovenop. 

KHN: Aanvraagperiode moet vervroegd

De nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel, maar hiermee worden bij lange na niet alle kosten ondervangen. Bovendien duurt het veel te lang voordat er geld wordt uitgekeerd. Horecaondernemers zitten in de knel; de lonen voor oktober moeten worden uitbetaald, maar het geld is op. KHN pleit er daarom voor om de aanvraagperiode naar voren te halen. 

Tegemoetkoming vaste lasten

De KHN is van mening dat als de horeca (zonder goede onderbouwing) opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, de overheid ook de portemonnee moet trekken. De horeca voor 100% sluiten? Dan moet daar volgens KHN een tegemoetkoming van 100% in de vaste lasten tegenover staan. De horeca is namelijk direct geraakt door middel van een van de zwaarst mogelijke inmengingen: sluiting op last van de overheid. Daardoor wordt ondernemen onmogelijk gemaakt.

Perspectief voor de horecaaanvulling steunmaatregelen horeca

Het kabinet heeft aangegeven om pas op 1 december aanstaande aan te geven of zij de NOW steun daadwerkelijk afbouwt, zoals nu in de regeling staat. Dit zorgt voor veel onrust bij ondernemers en vragen over bedrijfsbeëindiging. Het is voor horecaondernemers daarom essentieel dat die vraag niet pas op 1 december beantwoord wordt, maar dat het kabinet nu al met duidelijkheid en perspectief komt.

Lees hier het volledige artikel van de KHN

Tags: 
Artikel delen