Uitspraak kort geding: horeca blijft gesloten

Uitspraak kort geding: horeca blijft gesloten

In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag 13 oktober besloten dat de Staat mocht overgaan tot het sluiten van de horeca. Eigenaar Michael Meeuwisse van de Haagse bodega De Posthoorn spande een kort geding aan tegen de sluiting, met meerdere horecaondernemers die zich hierbij aansloten.

Deuren horeca blijven gesloten

Het kabinet maakte vorige week dinsdag een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. De staat betoogde in het kort geding dat er geen andere mogelijkheid is dan de horeca gesloten te houden.

Sluiting voor daling besmettingen

De deuren in de horeca blijven voorlopig gesloten om het oplopende aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. Zo’n zestig horecaondernemers vonden dat ze onevenredig hard worden getroffen door de gedeeltelijke lockdown, maar de rechter gaat daar niet in mee. Een motivering van de uitspraak volgt binnen twee weken.

Eigenaar Michael Meeuwisse van de Haagse bodega De Posthoorn spande het kort geding aan omdat hij niets meer snapte van het coronabeleid en zo snel mogelijk open wilde. Zo’n zestig uitbaters steunden zijn initiatief, onder wie Maarten Hamel van het Brabantse restaurant ‘t Geheim van Bergen. Hij is teleurgesteld in de uitspraak.

Grote klappen voor de horeca

De ondernemers hebben het gevoel dat de horeca de grootste klappen moet opvangen om het oplopende aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. Twee ondernemers lieten aan de rechtbank Den Haag weten technisch failliet te zijn. Zij begrijpen niet dat ze hun zaken tijdelijk hebben moeten sluiten, terwijl slechts een klein deel van de besmettingen tot de horeca te herleiden is.

Onderbouwing besluit kort geding

Het aantal contacten en reisbewegingen van mensen moet naar beneden en de horeca speelt daar een belangrijke rol in. "We bevinden ons midden in de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt”, aldus de landsadvocaat. Er is ‘zonder meer’ sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. "Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.”

Advies OMT horeca wordt onderzocht

Advocaat Simon van Zijll, die de horeca-exploitanten bijstond, zei tijdens de zitting dat de Staat was ingegaan tegen het advies van deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT). De landsadvocaat liet echter weten dat dit niet klopt. Het OMT adviseerde alleen te onderzoeken of restaurants die niet ook als café fungeren, open konden blijven. Deze mogelijkheid wordt nog onderzocht, maar voor nu blijft de volledige sluiting gehanteerd.

Nieuwe besmettingen nemen nog steedskort geding coronamaatregelen horeca

De landsadvocaat voegde hieraan toe dat het aantal nieuwe besmettingen nog steeds toeneemt en dat de getroffen maatregelen daarom niet disproportioneel zijn. Daarnaast kunnen de horecaondernemers, hoe ingrijpend de maatregelen ook zijn, aanspraak maken op steunmaatregelen.

Artikel delen