Eerste SmaakPark van Nederland

Eerste SmaakPark van Nederland

In Ede verrijst dit jaar het eerste SmaakPark van Nederland, een duurzame foodbeleving waar spelen met eten mag.

Kookboekauteur en festivalorganisator Christian Weij heeft er met zijn vrouw en voedingscoach Petra Busser zeven jaar aan gewerkt, maar nu is het eindelijk zover! In de tweede helft van 2020 zal het SmaakPark haar deuren openen. Een bezoek aan deze Veluwse foodbeleving is een ontdekkingstocht langs duurzame en gezonde voeding. Het eetbare park van 7.000m2 loopt tot in de foodhal waar je straks kunt koken, leren, slapen, ontspannen, experimenteren, spelen en plukken. Maar uiteraard ook gewoon een lekker hapje kan komen eten. 

Van alles was

Het SmaakPark wordt een kruising tussen een foodhal, kookschool, pluktuin, en een foodlab. Een inspirerende plek waar je alles kunt leren over duurzame- en gezonde voeding. Geen saaie theorielocatie maar een permanent foodfestival voor iedereen die van goed eten houdt. De foodhal zal opgaan in een parkachtig landschap vol biologische groenten, kleinvee en fruit. Voor jong en oud, voor particulier en bedrijf: voor iedereen zal er wel iets lekkers te beleven zijn. Kweeperen, desembrood, sprinkhanen, scharrelgeiten, houtgerijpte zuurkool, bio bier, vegan hamburgers en ambachtelijke kazen: zomaar een greep van producten waarvan de bezoekers in het park kunnen zien en proeven hoe het groeit, bloeit of gemaakt wordt.

Leren door te doen

''In het Smaakpark willen wij onze bezoekers laten zien hoe zij zelf eenvoudig kunnen helpen ons voedselsysteem te veranderen'', zegt Weij. ''Enerzijds door het gebruik van lokale producten te stimuleren en anderzijds door mensen te leren dat zelf voedsel verbouwen en voedsel verwerken erg leuk, lekker en hip is. De afgelopen jaren gaven wij bijna wekelijks cursussen aan mensen die snappen dat het anders moet. Van moestuinders tot vooruitstrevende werknemers van voedingsmultinationals, en van thuiskoks tot sterrenchefs, steeds meer mensen wisten ons te vinden. En met de verbouwing van de hal en het aanleggen van het eetbare park, kunnen we dit verder uitbreiden.''

Investeer in een betere toekomst

Om de hal en de tuin in te richten, is het stel een crowdfundingscampagne gestart. Volgens Busser is crowdfunding een mooie manier om het SmaakPark onder de aandacht te brengen, ''Naast een extra manier van financieren, krijgen we via de crowdfunding ook direct inzicht in hoeverre onze ideeën aanslaan bij het publiek en krijgen gelijkgestemden de mogelijkheid om onze visie te delen. Met de realisatie van het SmaakPark hopen wij de komende jaren te helpen de wereld een stukje duurzamer te maken. En iedereen die ons daarbij wil steunen, is welkom. In het totaal hebben wij € 225.000 nodig, waarvan met 95 investeerders in een aantal weken al 58% behaald is.''  Meedoen kan via crowdaboutnow.nl/smaakpark,

 

 

Artikel delen