Waarom koffiepauze? Daarom!

Waarom koffiepauze? Daarom!

''Even een bakkie doen''. De koffiepauze is voor de meest mensen een soort beloning. En het zit ons Nederlanders in het bloed. Het is zelfs zo ‘erg’ dat we nog altijd de onbetwiste nummer 1 in de wereld zijn als het gaat om het drinken van koffie. Gemiddeld zo’n 2,4 koppen per dag. En de meeste daarvan drinken we, doordeweeks, tijdens de koffiepauze.

Hoe zit dat nou eigenlijk met die koffiepauzes, waar komen ze vandaan en zijn ze ook nog ergens goed voor? Het woord pauze wordt omstreeks de 15e eeuw overgenomen uit het Middelfrans. Het 14e-eeuwse Franse woord "pause" afkomstig van het Latijnse "pausa", dat einde of beëindiging betekent. In de van Dale wordt pauze omschreven als een ‘(kortere of langere) rustpoos tijdens het werk, een uitvoering enz.’

Productiever
De werkpauze of koffiepauze wordt geïntroduceerd aan het begin van de 20ste eeuw en valt samen met de opkomst van de vakbonden. Die vakbonden zorgden voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden en de koffiepauze, die we allemaal zo goed kennen van kantoor, was geboren. Terug naar het hier en nu. Werk je langer dan 5,5 per dag dan heb je recht op een half uur pauze, die je mag splitsen in twee keer een kwartier. En die pauzes zijn fijn, want werk is vermoeiend en kost energie, hoe leuk je werk ook is. En als koffiepauzes nog ergens goed voor zijn dan is het wel in het samenbrengen van mensen.  Nieuwe ideeën, projecten of nieuwe inzichten ontstaan dan vaak. Mensen voelen zich vrijer om iets te zeggen dat ze misschien in een vergadering niet meteen zouden doen. Koffiepauzes creëren een wat meer informele sfeer, even je zinnen verzetten, en vervolgens weer met frisse moed aan de slag. Want dat is het doel van een pauze, om je na de pauze weer hard te kunnen werken. En dat is slim van de werkgever want zo werkt het echt. Je hersenen kunnen zich niet te lang op dezelfde taak concentreren. Dan wordt je moe en verlies je focus. Even helemaal weg van je werk, al is het maar voor een paar minuten geeft je brein de kans om zich weer op te laden. Regelmatig een micro-pauze inlassen maken je dus productiever.

Kortetermijngeheugen
En wat doe je dan zoal in zo’n micro-pauze? Eerlijk gezegd maakt het niet zo heel erg veel uit, zolang je maar echt weg ben van je werkplek. Het gaat erom dat je je hersenen de mogelijkheid geeft even te ontspannen om opnieuw op te laden. Ga een frisse neus halen, maak een praatje met een collega, drink een kopje koffie. Het doet er niet toe wat het is als je je maar even niet met je werk bezighoudt, zodat je je vervolgens weer volledig op je werk kunt storten. Dat de cafeïne in koffie je een oppepper kan geven als je het nodig hebt dat is inmiddels algemeen bekend. We kennen allemaal dat gevoel wel dat je je net dat beetje alerter voelt na het drinken van een kopje koffie. Wat minder bekend is wellicht is dat onderzoek heeft aangetoond dat koffie je kortetermijngeheugen verbetert. Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit hebben in het blad Nature Neuroscience een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waarin zij aantonen dat het consumeren van cafeïne je geheugen tot wel 24 na het drinken ervan verhoogd. Ook zijn er meerdere studies gedaan naar het verhogen van concentratie en prestatie onder de invloed van koffie en de cafeïne in koffie blijkt ook daar invloed op te hebben. Dit betekent natuurlijk niet dat we massaal moeten stoppen met waar we mee bezig zijn om liters koffie weg te gaan zitten werken. Koffie kan een gezonde levensstijl met voldoende slaap niet vervangen en dat is ook geen geenszins de bedoeling. Hoe dan ook, koffie of geen koffie tijdens je pauze, maak er een gewoonte van om regelmatig even de werkhandelingen te stoppen en de zinnen te verzetten, al is het dus maar voor een paar minuten. Zo help je je hersenen ontspannen, je focus terug te krijgen en meer uit je dag te halen.

Dit artikel is afkomstig van Waterlogic, de nummer één leverancier van waterkoelers aangesloten op de waterleiding aan de zakelijke markt over de hele wereld. 

Artikel delen