10 tips voor een winstgevend terrasseizoen

Terraskaart Van Gelovigen

10 tips voor een winstgevend terrasseizoen

Wil je alles uit het terrasseizoen halen? Een goede voorbereiding en het samenstellen van een terraskaart zijn essentieel voor een winstgevend terrasseizoen. Echter, een terras rendabel maken vergt een andere aanpak dan in het restaurant, vanwege variërende piekmomenten, afwijkende klantverwachtingen en nieuwe eetmomenten. We geven 10 handige tips!

5x een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel. Dit betekent inspelen op de tijdelijke vergroting van je capaciteit en de uitbreiding van gebruiksmomenten zoals het borrelmoment. Hier een aantal vuistregels die je kunnen helpen:

1. Maak een duidelijk plan
Bepaal de functie van je terras, je doelgroep en de indeling van de terrasruimte.
 
2. Werk efficiënt
Minimaliseer het aantal handelingen per teamlid door gerechten zoveel mogelijk voor te bereiden.
 
3. Bereid je personeel goed voor
Zorg ervoor dat het team de terraskaart goed kent en wijs een duidelijk aanspreekpunt aan voor vragen.
 
4. Wees voorbereid op alle weersomstandigheden
Het onvoorspelbare Nederlandse klimaat vraagt om een terras dat is uitgerust voor zowel zon als regen, met bijvoorbeeld overkappingen en terrasverwarmers.
 
5. Sfeer op je terras
Besteed extra aandacht aan service, sfeer en unieke elementen zoals muziek of thema-evenementen.
 

5x winst maken op je terras

Een duidelijk plan, snelle en vriendelijke bediening en gezelligheid zorgen natuurlijk voor gasten, maar met je menukaart kun je pas echt zorgen voor winst. Hier enkele tips voor jouw terraskaart:

1. Beperk het aanbod op je kaart
Focus op je populairste gerechten, inclusief eventuele signature dishes. Variëer door geliefde klassiekers op een creatieve manier te presenteren. Bijvoorbeeld door een loaded salade Souflesse aan te bieden.
 
*Tekst gaat verder onder foto. 
Salade-kaassoufle-van-gelovigen Normaal
Loaded salade Souflesse van Van Geloven
2. Speel in op actuele trends
Trends zoals high fry en bierpairing worden ook steeds populairder. Houd de trends goed in de gaten en begrijp wat je gasten aanspreekt en speel hierop in. 
 
3. Less is more op de menukaart
Beperk de opties om keuzestress bij je gasten te voorkomen en het werkproces te stroomlijnen.

*Tekst gaat verder onder kader.
4. Maak een verschil met mini snacks
Kleine snacks moedigen gasten aan om langer te blijven en meer te besteden.

 

5. Maak een terraskaart die past bij de sfeer
De kaart is niet alleen een lijst met gerechten; het is onderdeel van de gastervaring. Hier nog meer tips:
  • Zorg voor een overzichtelijke indeling met bekende categorieën.
  • Gebruik beschrijvingen als ‘Knapperige Kipkorn!’, die zijn aansprekend.
  • Gebruik kleuren, vormen en materialen om bepaalde gerechten uit te lichten.
  • Een QR-code voor een digitale menukaart biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om makkelijk aanpassingen te doen.

Ontdekken wat er nog meer mogelijk is voor op je terraskaart?

Hier vind je meer Van Geloven-producten

 

Artikel delen