Zo stel je een arbeidsovereenkomst op voor een horeca-leerling
Het begeleiden van een leerling in de horeca kost tijd en energie, maar het levert je ook veel op. Leerlingen zijn leergierig, bekijken je bedrijf met een frisse blik en bovendien draag je bij aan de toekomstbestendigheid van de branche. Maar wanneer mag je een horeca-leerling in dienst nemen? En hoe sluit je een arbeidsovereenkomst met een horeca-leerling? Dit staat erover in de horeca cao en het modelcontract 2025.
Erkend leerbedrijf worden
Niet elke horecaondernemer is geschikt om stagiaires of leerlingen te begeleiden. Een belangrijke eis is dat je benoemd moet zijn als erkend leerbedrijf. Hiervoor moet je een aanvraag doen bij SBB (Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).
Dit zijn o.a. de voorwaarden:
- Je biedt de horeca-leerling een goede en veilige werkplek;
- Je werkt samen met school en SBB en verstrekt de benodigde informatie.
- Je gaat akkoord met vermelding op Stagemarkt.nl, een website waar studenten een leerbedrijf zoeken.
- Je stelt een leermeester aan met de juiste diploma’s en ervaring.
Horeca-leerlingen vinden kan lastig zijn door het dalende aantal inschrijvingen bij opleidingen. Je kunt vacatures plaatsen in het register erkende leerbedrijven, contact opnemen met ROC’s in de regio of beurzen bezoeken.
Contract opstellen
De meeste opleidingen tot gastvrouw/gastheer of kok zijn BBL-opleidingen (beroepsbegeleidende leerweg). Een BBL-leerling wordt beschouwd als medewerker. Hiervoor gebruik je de tijdelijke arbeidsovereenkomst voor leerlingen, opgesteld door de Landelijke Bedrijfscommissie (LBC) voor het horecabedrijf.
Belangrijke kenmerken:
- De leerling treedt formeel voor 38 uur per week in dienst.
- Hij/zij werkt 32 uur per week bij het leerbedrijf; de overige 6 uur zijn schooluren.
- Voor deze schooluren hoef je geen loon te betalen, maar ze tellen wel mee voor opbouw van vakantie en arbeidsduur.
- Tijdens schoolvakanties werkt de leerling 38 uur per week; deze uren moet je wél volledig uitbetalen.
Vakantie opnemen
Wanneer een horeca-leerling vakantie wil opnemen, moet hij of zij tijdens een schoolweek 32 uur vakantie opnemen. Tijdens een schoolvakantie is dit 38 uur. Hiervoor gelden de regels uit de horeca-cao, inclusief de wettelijke en bovenwettelijke vakantie-uren.
Extra bepalingen in 2025
Het modelcontract 2025 bevat aanvullingen die belangrijk zijn om te kennen:
- Werkpatroon en rooster: moet minimaal 3 weken van tevoren bekend zijn (bij voorspelbaar werkpatroon).
- Proeftijd: alleen toegestaan bij contracten langer dan 6 maanden (1 maand bij contracten < 2 jaar, 2 maanden bij ≥ 2 jaar).
- Einde contract: de arbeidsovereenkomst eindigt automatisch als ook de beroepspraktijkovereenkomst (BPO) eindigt, bijvoorbeeld na een examen.
- Pensioen: leerlingen worden aangemeld bij het Pensioenfonds Horeca & Catering (PH&C) indien van toepassing.
- Geheimhouding: de leerling moet vertrouwelijke informatie van het bedrijf geheimhouden, ook na afloop van het dienstverband.
- Huisregels: als er een personeelshandboek of huisregels zijn, maken die onderdeel uit van het contract.
Subsidie praktijkleren
De overheid stimuleert ondernemers om leerlingen in dienst te nemen via de Subsidieregeling praktijkleren. Het maximale subsidiebedrag is €2.700 per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats. Een erkend leerbedrijf kan deze subsidie aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Een tegemoetkoming is mogelijk voor begeleiding van:
- Vmbo-leerlingen die een leer-werktraject volgen
- Mbo-studenten die deelnemen aan een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
- Leerlingen in het laatste jaar praktijkonderwijs (pro) of voortgezet speciaal onderwijs (vso).
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen