Hoeveel uur mag je werken in de horeca? Dit zijn de regels

Personeel aan het werk in de keuken

Hoeveel uur mag je werken in de horeca? Dit zijn de regels

Dat de krapte op de arbeidsmarkt in de horeca groot is, is geen geheim. Maar dat horecapersoneel hierdoor soms langer werkt dan wettelijk toegestaan, wordt nog weleens vergeten. Hoeveel uur mogen jongeren en volwassenen per week werken in de horeca? En wat zijn de regels voor werken op zondag? Je leest het hieronder.

Werk- en rusttijden volwassenen

Voor volwassen werknemers gelden er duidelijke regels vanuit de Arbeidstijdenwet én aanvullende afspraken in de horeca-cao 2025–2026. Deze gaan onder andere over maximale werktijden, verplichte rust en pauzes, en het werken op zondagen.

Maximale werktijd in de horeca volwassenen

  • Per dienst mag een volwassen werknemer maximaal 12 uur werken, inclusief overwerk.
  • Per week mag maximaal 60 uur gewerkt worden, maar dit mag niet structureel.
  • Gemiddeld over een periode van 4 weken: max. 55 uur per week.
  • Gemiddeld over 16 weken: max. 48 uur per week.

Pauzes volgens cao 2025–2026

  • Bij een dienst langer dan 5,5 uur: minimaal 30 minuten pauze.
  • Bij een dienst langer dan 10 uur: minimaal 45 minuten pauze.
  • Pauzes mogen worden opgesplitst in blokken van minimaal 15 minuten.

Rusttijden in de horeca volwassenen

  • Minimaal 11 uur aaneengesloten rust per etmaal.
  • Eén keer per week mag dit worden verkort tot 8 uur (bijvoorbeeld bij ploegendienst).
  • In elke aaneengesloten periode van 7 dagen geldt recht op minimaal 36 uur onafgebroken rust.
'Werknemers hebben recht op 13 vrije zondagen per jaar'

Werken op zondag volwassenen

  • Werknemers hebben wettelijk recht op 13 zondagen per jaar waarop zij niet hoeven te werken.
  • In de horeca-cao is afgesproken dat medewerkers maximaal 39 zondagen per jaar kunnen worden ingeroosterd.
  • Meer dan 39 zondagen werken kan alleen met instemming van de werknemer.

Werk- en rusttijden jongeren

Voor kinderen (13, 14 en 15 jaar) en jongeren (16 en 17 jaar) gelden andere regels omtrent werk- en rusttijden en werken op zondagen. Zo mogen 13- en 14-jarigen alleen op niet-schooldagen en tijdens vakanties werken en 16- en 17-jarigen mogen maximaal 9 uur per dienst werken. Hieronder lichten we het uitgebreid toe.

Maximale werktijd in de horeca jongeren

Kinderen van 13 en 14 jaar

  • Mogen alleen werken op niet-schooldagen en in vakanties.
  • Alleen licht, niet-industrieel werk toegestaan (zoals eenvoudige horeca-klusjes).
  • Maximaal 7 uur per dag, 35 uur per week tijdens vakanties.

Kinderen van 15 jaar

  • Op schooldagen: maximaal 2 uur werken.
  • Op vrije dagen en in vakanties: maximaal 8 uur per dag, 40 uur per week.
  • Alleen licht werk, zoals afwassen, poleren en serveren.

Jongeren van 16 en 17 jaar

  • Per dienst: maximaal 9 uur.
  • Per week: maximaal 45 uur.
  • Gemiddeld over 4 weken: maximaal 40 uur per week.

Rusttijden in de horeca jongeren

Leeftijd Dagelijkse rust
Niet werken tussen In vakanties tussen
13 en 14 jaar 14 uur 19:00 – 08:00 uur 19:00 – 07:00 uur
15 jaar 12 uur 19.00 en 07.00 uur 21:00 – 07:00 uur
16 en 17 jaar 12 uur 23.00 en 06.00 uur 23.00 en 06.00 uur
Artikel delen