Dit is waarom het belangrijk is dat iedereen die werkt zich blijft ontwikkelen. Ook werknemers in mkb-bedrijven (middel- en kleinbedrijf). Voor mkb-ondernemingen kan het soms lastig zijn om scholing en ontwikkeling een plek te geven. Door tijdgebrek bijvoorbeeld, hoge kosten of te weinig kennis over welke scholing nodig is.
De SLIM-subsidie helpt mkb-ondernemers hierbij: tot en met 31 maart 2020 kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen om van hun bedrijf een leerrijke werkomgeving te maken. Door een leerrijke werkomgeving en positieve leercultuur aan te bieden, blijven medewerkers goed inzetbaar en productief. Ook maakt het hun bedrijf aantrekkelijk voor nieuw personeel. Alleen op deze manier kunnen mkb-ondernemers hun bedrijf goed aanpassen aan de veranderingen op de arbeidsmarkt.
De SLIM-regeling is bedoeld voor mkb-ondernemers. Zij kunnen via de SLIM-regeling maximaal € 24.999 subsidie krijgen voor maatregelen gericht op het versterken van een leerrijke werkomgeving. Denk hierbij aan het in kaart brengen van scholings- en opleidingsbehoeften in een onderneming of loopbaanadviezen voor medewerkers. Ook het oprichten van een bedrijfsschool en het aanbieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg komen in aanmerking voor subsidie.
Alleen mkb-ondernemers komen van 2 tot en met 31 maart 2020 in aanmerking voor de SLIM-regeling. Mkb-ondernemingen hebben niet meer dan 250 medewerkers in dienst en een jaaromzet van niet meer dan 50 miljoen euro of een jaarlijkse balans van meer dan 43 miljoen euro.
Tot en met 31 maart kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen voor maatregelen gericht op leren en ontwikkelen. Om van de regeling gebruik te maken, moeten bedrijven zich als aanvrager registreren. Dat kan via de startpagina van de dienst Uitvoering van Beleid.
Bij grote belangstelling wordt de volgorde van afhandeling bepaald op basis van loting. Aanvragen die op het moment van loting nog niet volledig zijn, moeten eerst worden herzien door de aanvrager. Pas als de aanvraag compleet is, kan beoordeling plaatsvinden.
De SLIM-regeling gaat uit van cofinanciering waarbij 40% van de kosten voor rekening van de onderneming zijn. Voor kleine bedrijven is dit 20%. De overige kosten worden door de SLIM-subsidie gedekt.