Previews: deze 23 nieuwe hotels openen in 2023 en 2024 (én 2025)

23 previews hotels
Tags: hotel

Previews: deze 23 nieuwe hotels openen in 2023 en 2024 (én 2025)

Dat de horeca altijd in beweging is, blijkt wel: er komen weer een aantal mooie, nieuwe hotels (en vakantieparken) aan. Wat kunnen we in 2023 en 2024 (én in 2025) verwachten? In dit overzicht presenteren we 23 projecten om naar uit te kijken.

Tekst: Iris Kranenburg en Madelief de Weerd

1. Grand Hotel Efteling in Kaatsheuvel - 2024

Het grootste pretpark van Nederland gaat uitbreiden! Efteling is gestart met het bouwen van het Efteling Grand Hotel: een megaproject met zeven verdiepingen, 143 kamers, restaurants en een zwembad en spa. Uniek is dat het hotel achter de hoofdentree komt en zich dus binnen de grenzen van het park zal bevinden. Naar verwachting is het hotel in 2024 klaar.

Het wordt een plek waar verleden en heden samenkomen. Hoofdontwerper Sander de Bruijn laat aan de Efteling weten: "Voor het Efteling Grand Hotel vond ik inspiratie bij één van de kleinste taferelen in het park: Zwaan kleef aan. Dit tafereeltje werd in 1958 naar ontwerp van Anton Pieck op het Anton Pieckplein geplaatst. De klok en de decoratieve ornamentiek van het interieur van Zwaan kleef aan zien we terug in het gevelbeeld van het Efteling Grand Hotel. In een later stadium zien we die inspiratie bijvoorbeeld ook terug in de vloeren en het kleurgebruik."

Efteling-Grand-Hotel-preview

Grand Hotel Efteling

2. Bob W in Amsterdam - Zomer 2023

Na vestigingen in onder andere Spanje, Italië en Noorwegen komt Bob W nu naar Amsterdam met twee nieuwe hotels. Bob W Oosterpark en Bob W Noord openen deze zomer hun deuren. Bob W Oosterpark zit in een monumentaal pand uit 1770, waarbij de sfeer van destijds intact is gebleven. Bob W Noord zit in een nieuwbouwhotel en krijgt 126 designappartementen en lofts, een rooftop-zwembad, een wellness-center en een restaurant. 

Lees meer over het project in Bob W opent 2 hotels in Amsterdam: innovatieve short-stay appartementen.

Bob W-Amsterdam-2-nieuwe-hotels
Bob W in Amsterdam

3. Man Met Bril Koffie Hotel in Rotterdam - Zomer 2023

Het eerste koffiehotel van de wereld: dat opent koffiebranderij Man Met Bril Koffie in de zomer van 2023 aan de Crooswijk in Rotterdam. Hier kunnen gasten niet alleen slapen in een van de 20 kamers, maar ook een bezoekje brengen aan de branderij, de koffiebar en het restaurant. Man Met Bril Koffie Hotel heeft als doel de koffiecommunity te vergroten en wordt de uitvalsbasis voor barista's en branders van over de hele wereld. Daarnaast komen er ook vergaderruimtes en sportmogelijkheden. 

Paul Sharo-Man met bril koffie

Eigenaar Paul Sharo Man Met Bril Koffie

4. The Rebyl in Nijmegen - 2024

In het monumentale Opus-gebouw in Nijmegen opent in 2024 een nieuw viersterrenhotel: The Rebyl. Het hotel is onderdeel van Mariott International en valt binnen het Tribute Portfolio. Hierin zitten hotels met een bijzonder karakter en dat heeft het hotel, want The Rebyl komy in een voormalige meisjesschool. Architectenbureau Kenti & Partners behouden elementen als de gangen en hoge plafonds, waardoor het unieke karakter en de geschiedenis intact blijft. Er komen 97 kamers, twee serres, een terras en verschillende vergaderruimtes. 

Preview-The Rebyl-Nijmegen
The Rebyl 

5. Duijnrijck in Noordwijk - Tweede helft van 2024

Aan de rand van de populaire badplaats Noordwijk opent in de tweede helft van 2024 Boutiquehotel Duijnrijck. Dit luxueuze hotel krijgt 32 hotelsuites en acht dubbele vierpersoonssuites, geschikt voor gezinnen. Op de begane grond komt een restaurant met groot terras. Het hotel krijgt een typische Noordwijkse stijl met gedetailleerde daken, dakkapellen en houten accenten in de gevel. De exploitatie komt in handen te liggen van de Noorlander Groep (ook eigenaar van Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk). 

Boutiquehotel-Duijnrijck-Preview

Boutiquehotel Duijnrijck

6. Maison ELLE in Amsterdam - november 2023

Het bekende lifestylemerk ELLE, met onder andere een modemagazine, opent een hotel in Amsterdam. Wat voorheen Pillows Luxury Boutique Hotel Anna was, aan de rand van het Vondelpark, is nu Hotel Maison ELLE . Het nieuwe hotel met 31 kamers ontvangt nu al gasten, maar de echte rebranding vindt pas plaats in november. Het hotel heeft al een locatie in Parijs (nu een jaar open). De Amsterdamse locatie wordt geëxploiteerd door de Limburgse hotelgroep Black Label Hospitality van Martin Hendricks, die werd uitgeroepen tot Hotello of the Year 2023.

Deze hotelgroep exploiteert ook DoubleTree by Hilton in Sittard en Hotel Merici in Sittard. Eind 2024 opent de groep Kasteel Gemert, onder de vlag van Curio by Hilton. Onlangs is het monumentale pand van Maison ELLE in Amsterdam aangekocht door de Franse investeerder EXTENDAM. Dit private equity-fonds is gespecialiseerd in de ontwikkeling van karakteristiek onroerend goed. 

In dit achtergrondartikel lees je waarom steeds meer mode-, retail- en sportmerken, zoals Rituals, ELLE en Audemars Piquet, een hotel of restaurant openen.

Maison Elle mvv Christophe Bielsa
Maison ELLE

7. Hotel Kint in Valkenburg - september 2023

Hotel Kint opent na een verbouwing van drie jaar op 1 september 2023 haar deuren voor gasten aan de Steenstraat in Valkenburg. Het voormalig kloostergebouw in Valkenburg wordt getransformeerd van katholiek complex tot boutiquehotel. De naam van het hotel verwijst naar de Belgische wielrenner Marcel Kint die in 1938 in Valkenburg wereldkampioen werd op de Cauberg.

Hotel Kint wordt een eigentijds hotel met 32 luxe kamers en een vergaderruimte waarbij het karakter van het klooster nog te zien en doorgevoerd is. Onder andere door het interieur en de afwerking van de gangen en de kamers, maar ook door de keuze voor bepaald meubilair en de bedden. Het design komt van Tim Reiters.

Ron Habets is mede-eigenaar van hotel Kint, Jaco Meuwissen is vanuit 3W real estate (ontwikkelaar van hotel Kint) betrokken en bouwbedrijf Habenu-van de Kreeke is verantwoordelijk voor de verbouwing. Duurzaamheid speelt een grote rol. Het hotel wordt bijvoorbeeld verwarmd en gekoeld met lucht en het gebouw is gasloos.

8. The Diamond in Amsterdam - maart 2024

In maart 2024 opent hotel The Diamond op de plek van de Heineken Hoek op het Amsterdamse Leidseplein. Initiatiefnemers zijn horecaondernemers Won Yip (eigenaar van diverse horecazaken op de Dam in Amsterdam) en Martin Nijdam (o.a. The Three Sisters op het Rembrandtplein in Amsterdam) met horecagroep Q Hospitality (o.a. Hotel Haarhuis in Arnhem). Het hotel krijgt 38 luxe kamers en wordt ontworpen door designbureau Too Many Agencies.

Eind 2023 gaat de horeca in het gebouw al open. In het gebouw komt dan een cocktailbar, table d'hôte en een steakhouse met de naam: Heineken Hoek. Architect Robert Meijer van MVSA Architecten ontwerpt het gebouw van zes bouwlagen en een kelder met glazen diamantvormige buitengevel.

Willem-Jan van den Dijssel, directielid en medeoprichter van Q Hospitality Group: “We gaan hier een uitzonderlijk hospitality concept creëren. Ik ben er enorm trots op dat we onze krachten kunnen bundelen met deze bijzondere vakmensen.”

Hotel-TheDiamond
The Diamond

9. Postillion Hotel Breda-Biesbosch in Raamsdonkveer - 2026

Hotelketen Postillion Hotels gaat uitbreiden en werkt aan een nieuw hotel met 150 kamers in een rijksmonumentale watertoren in Raamsdonksveer. Het wordt hiermee de eerste vestiging van de keten in Noord-Brabant.

De watertoren ‘De Veerse Toren’, gelegen aan het plassengebied van Raamsdonksveer, wordt onderdeel van het hotel. Het monument uit 1925 wordt de komende periode gerestaureerd en telt na de verbouwing 150 kamers, 2500 m2 aan congres- en vergaderzalen en een skybar met panoramisch uitzicht over het omliggende gebied.

De hotelketen koos voor de locatie Raamsdonksveer vanwege de gunstige ligging. Volgens algemeen directeur van Postillion Hotels Erik-Jan Ginjaar is deze locatie zo gunstig aangezien het bij een druk knooppunt (Hooipolder A27/A59) ligt. Daarnaast is het gebied omgeven met natuurgebieden en toeristische attracties zoals De Biesbosch en de Efteling.

Postillion-Breda(1)
Postillion Hotel

10. Hotel Berendonck in Wijchen - maart 2025

Op het terrein van sauna Thermen Berendock in Wijchen komt een hotel. De verbouwing voor dit vijfsterrenhotel, Berendonck, is sinds mei dit jaar in volle gang. Het hotel opent naar verwachting op 1 maart 2025 haar deuren voor gasten. Het luxe wellnesshotel telt na de verbouwing 103 kamers, twee restaurants, een eigen retreats afdeling en heuse presidential suite.

Fabian Dolman, directeur van Thermen Resorts is trots op deze uitbreiding: “Hotel Thermen Berendonck is qua sfeer een verlengstuk van onze thermen. Rust, kalmte en overnachten in een duizend-en-een nachtsfeer. Van een klasse die je nergens anders gaat vinden.”

Hotel-Berendonck
Hotel Berendonck

11. Nidum Boetiekhotel in Grave - zomer 2023

In een monumentaal pand in het Brabantse Grave, Het Arsenaal, opent zomer 2023 op de bovenste etage Nidum Boetiekhotel. Het pand is een rijksmonument van vierhonderd jaar oud en werd enkele jaren gekocht door Aard Keijser en Lonneke van der Weyden van meubelbedrijf Keijser&Co. Zij maakten er een verzamelplek van voor bedrijven die zich richten op lifestyle en wonen en openden er restaurant Ovum.

In het hotel komen zes kamers, ingericht door verschillende interieurontwerpers, waar gasten kunnen overnachten. Elke kamer heeft een andere uitstraling, maar overal zijn de monumentale details nog goed zichtbaar. De kamers worden ingericht met producten van de shops en showrooms van Nidum. 

Nidum Boutiekhotel

Nidum Boetoekhotel

12. Zeevaartschool in Vlissingen - 2024

In de voormalige Zeevaartschool in Vlissingen ontwikkelt Joost van Damme een nieuw hotel. De wens is om in 2024 de hoteldeuren te openen. Het pand, een rijksmonument, staat er sinds 1953. Het hotel krijgt straks zo'n 150 bedden in zo’n 70 kamers. Vanwege de ligging aan de boulevard en direct aan het strand én door de voormalige bestemming van het gebouw zal er in dit rijksmonument veel aandacht blijven voor het maritieme karakter. Het design wordt gedaan door Hans Kuijten.

Opvallend wordt de entree, waar lounge, ontvangst, receptie, restaurant en bar samenkomen. Van Damme: "Het wordt één ruimte waar het de hele dag levendig, sfeervol en warm is. Een soort combinatie van een klassieke hotellounge, restaurant, bar en een open keuken." De fysieke receptiebalie zal niet prominent naast de ingang staan, de medewerkers wél. "De gasten worden namelijk welkom geheten door een gastheer of gastvrouw en als die bezig is door medewerkers van de bediening."   Van Damme is eigenaar van ONILIO, dat vier locaties heeft met hotels, appartementen en vakantiehuizen en plannen heeft voor verdere groei.

Zeevaartschool

13. YAYS in Scheveningen - 2024

YAYS Group, aanbieder van serviced apartments, opent in 2024 een eerste locatie in Scheveningen met 66 appartementen. YAYS opereert al in de Benelux (o.a. meerdere locaties in Amsterdam en Den Haag) en Frankrijk (Parijs). Naast Scheveningen staat de opening van YAYS Spanje en Duitsland in 2024 op de planning.

“We zien in deze markten grote kansen voor de transformatie van kantoorgebouwen en hebben hier speciaal een innovatief design voor geïntroduceerd”, vertelt Joris Tensen, Head of Development. Hij voorspelt een sterke groei, omdat serviced apartments een beter rendement kunnen opleveren dan hotelkamers. "We zien aanzienlijke kansen met ons 2.0 design concept en verwachten de komende jaren hiermee door te kunnen groeien in de belangrijke hoofdsteden, internationale bestemmingen en andere strategische markten", aldus Tensen.

YAYS Scheveningen

14. Bent in Oisterwijk - 2023

In 2023 opent Karin Bruers met haar dochters Hotel Bent in Oisterwijk: een boetiekhotel met tien  kamers en een vegan lunchroom. Het hotel bestaat uit twee gebouwen. In het hoofdgebouw komen acht kamers en twee suites. In het paviljoen komen de eetzaal, lobby, receptie en hotelshop. De sfeer laat zich omschrijven als een beetje statig, romantisch, vleugje urban glamour met wat kunst en andere mooie dingen. 
 
De oprichters vertellen: "Het streven is om een zo duurzaam mogelijk gebouw te ontwikkelen en 0-emissie te bouwen om een minimale ecologische voetafdruk te hebben. Bij de bouw en inrichting van het hotel worden zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt en geen dierlijke producten. Ook komen er zonnepanelen, een warmtepomp en groendaken. Op het buitenterrein wordt de natuur hersteld met een variatie aan bomen en planten. Ook in de keuken staat duurzaamheid centraal: op het menu komen uitsluitend vegan en botanische ingrediënten te staan. Naast de hotelgasten is iedereen welkom voor ontbijt, lunch, koffie of een borrel."

Bent Oisterwijk

15. Àterre in Rotterdam - 2024

In 2024 opent de Nederlandse hotelgroep Sircle Collection (voorheen: EHPC) een nieuw hotel in Rotterdamse Witte de Withstraat: Àterre. Gasten kunnen daar zowel 2 dagen als 2 maanden verblijven. Het nieuwe horecaconcept bevat verschillende soorten accommodaties, waaronder kamers, studio's en appartementen. In totaal zijn er 56 accommodaties. Naast gemeenschappelijke ruimtes om te ontspannen, een praatje te maken en te werken biedt Àterre een culinair aanbod, lokale clublidmaatschappen en programmering. Met functies zoals vooraf bestelde koelkastartikelen en een kitchenette, vindt de gast het comfort van een hotel, de gezelligheid van een tweede huis en de vertrouwdheid van een pension op één plek.

Sircle Collection is opgericht door Liran Wizman, en Bram van der Hoek is CEO. Sircle Collection is bekend van o.a. de merken Sir Hotels, Max Brown en Park Centraal met locaties in Nederland en het buitenland. Komende tijd openen er in totaal zeven nieuwe hotels, waarvan dus één in Nederland, en twee ledenclubs: 

  • The Cover Wenen – Zomer 2023 (ledenclub)
  • The Cover Amsterdam – Winter 2023 (ledenclub)
  • Sircle Londen – Najaar 2023
  • Max Brown Milaan – Najaar 2023
  • Max Brown Athene – Winter 2023
  • Max Brown Wenen – Winter 2023
  • Sircle Milaan – Voorjaar 2024
  • Àterre Rotterdam – Voorjaar 2024
  • Sir Hotel Praag – Najaar 2024

Àterre in Rotterdam

16. ONE Villa Hotel Domburg - 2025

Direct aan zee, midden in de Domburgse duinen, verrijst een luxe hotel met twintig wellness-hotelsuites, variërend van 55 tot 120 vierkante meter en met glazen puien. De meeste hotelresidenties hebben twee slaapkamers met elk een privé badkamer en er zijn ook suites met een private gym. Bijna elke hotelsuite heeft een jacuzzi op het eigen terras. Investeerders kunnen beleggen in deze kamers.

Het gebouw gaat op in het omliggende Zeeuwse landschap en komt te liggen tussen het rijksmonument Het Badpaviljoen en de markante Watertoren.  Het hotel zal naar verwachting in 2025 de deuren openen en krijgt ook een wijnbar, ontbijtruimte en zonneterras. Architect Alwin Reedijk van WTS Architecten stemt het gebouw af op de natuurrijke kustomgeving. Interieurarchitect Mariska Jagt verzorgt de binnenhuisarchitectuur en inrichting van de hotelsuites. De ontwikkelaar van het project is
VG-D.

ONE Villa Hotel Domburg

ONE Villa Hotel Domburg

17. St. Joris in Middelburg – (open) juni 2023 

Het karakteristieke pand De Sint Jorisdoelen in Middelburg is getransformeerd tot Hotel St. Joris. De ontwikkelaar is TEAM Concepts en de exploitatie komt in handen van hotelgroep Kloeg Collection, bekend van o.a.  Hotel de Timmerfabriek in Vlissingen en Boutique Hotel Helder in Renesse. Er zijn 54 hotelsuites, lofts en appartementen. Opvallend: alle kamers zijn verkocht aan particulieren, een opkomend investeringsfenomeen. Daarnaast is er een stadstuin van zo’n vijfhonderd vierkante meter aangelegd voor hotelgasten (interieur: Studio Hank en Blom Interieurs).

St. Joris art impressie groot 2-1

Hotel St. Joris

18. The Hoxton in Amsterdam – begin zomer 2023 

The Hoxton krijgt een tweede locatie in Amsterdam, in het iconische gebouw van het voormalige Lloyd Hotel. Het hotel krijgt 136 kamers, waaronder een aantal in de categorie Biggy Bunk Up (met stapelbedden), een lobby en restaurant op de begane grond, een groot buitenterras en een vergader- en evenementenruimte. De geschiedenis van het gebouw komt terug in monumentale architectonische details, zoals de glas-in-loodramen, houten lambrisering, houten vloeren en tegels geïnspireerd door het Duitse baksteenexpressionisme.

Hoxton_Hotel
The Hoxton in Amsterdam

19. Boutique Hotel in Bloemendaal aan Zee – september 2023

Bloemendaal aan Zee krijgt dit jaar een nieuw hotel, aan het strand op de plek waar voorheen een restaurant gevestigd was. Het hotel krijgt 46 kamers met balkon verspreid over twee etages en een horecafunctie voor hotelgasten. In het pand ernaast komen nog eens drie hotelkamers, een horecazaak en een ‘infinity pool’ op de daketage met uitzicht op het strand en de zee. In het hotel zullen op de begane grond straks kunstwerken van de Haarlemse kunstenaars Sinke & van Tongeren te zien zijn. Ondernemer achter dit project is Jeroen Postma, die met Inleisure in binnen- en buitenland leisure projecten ontwikkelt, exploiteert en verhuurt. Het interieurdesign komt van RH interieurs en Hans Kuijten. Architectuur is van architectenbureau Diederendirrix.

Bloemendaal_Hotel_2
Boutique Hotel in Bloemendaal aan Zee

20. Hotel Ryder in Vught – december 2023 

Het rijksgebouw op het oud-kazerneterrein Fort Isabella in Vught wordt momenteel getransformeerd tot Hotel Ryder. In het hotel komen dertig kamers en er is een openbare ‘living’ en bar. Marloes van de Wiel zal het hotel gaan exploiteren voor de Isabella Groep, die het terrein beheert. “Het is voor mij een droom die werkelijkheid wordt”, zegt Van de Wiel. Het design wordt gedaan door King Kongs. Mehdi le Mair van King Kongs: “We combineren vintage met een eigentijds stadsgevoel. Hiermee creëren we een herkenbaar karakter dat zorgt voor een intieme en levendige sfeer.”

Ryder_Hotel_2Hotel Ryder in Vught

21. Townhouse Designhotel in Den Haag– tweede kwartaal 2024

LBG Hotels, bekend van onder andere Kaboom Hotel, The Green Elephant en Townhouse in Maastricht, opent volgend jaar twee hotels in Den Haag. Het eerste is Townhouse, dat ook een vestiging heeft in Maastricht. Het nieuwe hotel komt in het pand Bleijenburg 1 en krijgt 88 kamers en een all-day horecaconcept. Tim Derhaag zal zich ontfermen over het interieur. Eigenaren van LBG Hotels zijn Rino Soeters en Ralph Meijs.

Townhouse_Hotel_1
Townhouse Designhotel in Den Haag 

22. The Ald in Den Haag – tweede kwartaal 2024  

Het tweede hotel dat LBG Hotels gaat openen in Den Haag gaat The Ald heten. Het komt in de voormalige en monumentale Algemeene LandsDrukkerij, in het Haagse centrum, en krijgt 91 kamers en 8 short stay-studio’s. Daar zal Wieneke van Gemeren verantwoordelijk worden voor het design. Net als Townhouse Designhotel zal The Ald openen in het tweede kwartaal van 2024.  

23. Kasteel Gemert Eindhoven Curio by Hilton – eind 2024

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen zijn in volle gang: eind 2024 opent in Kasteel Gemert het eerste Benelux-hotel van het merk Curio Collection by Hilton. De naam wordt dan: Kasteel Gemert Eindhoven, Curio Collection by Hilton. Piet Boon is verantwoordelijk voor het design. Na de verbouwing zijn er 64 hotelkamers, twee restaurants en een eventruimte. Het management van het hotel wordt gevoerd door Black Label Hospitality, bekend van onder andere de hotels Merici Hotel Sittard en DoubleTree by Hilton Sittard. Bas van de Laar kocht het landgoed in 2018 en is sindsdien met deze en meer plannen voor het landgoed bezig.

Kasteel Gemert_Hotel_1
Kasteel Gemert in Eindhoven Curio Collection by Hilton

 

Artikel delen