Previews: deze 13 nieuwe hotels openen in 2023 en 2024 (én 2025)

Nieuwe hotels
Tags: hotel

Previews: deze 13 nieuwe hotels openen in 2023 en 2024 (én 2025)

Dat de horeca altijd in beweging is, blijkt wel: er komen weer een aantal mooie, nieuwe hotels (en vakantieparken) aan. Wat kunnen we in 2023 en 2024 (én in 2025) verwachten? In dit overzicht presenteren we 13 projecten om naar uit te kijken.

Tekst: Iris Kranenburg

1. Nidum Boetiekhotel in Grave - eind mei 2023

In een monumentaal pand in het Brabantse Grave, Het Arsenaal, opent eind mei 2023 op de bovenste etage Nidum Boetiekhotel. Het pand is een rijksmonument van vierhonderd jaar oud en werd enkele jaren gekocht door Aard Keijser en Lonneke van der Weyden van meubelbedrijf Keijser&Co. Zij maakten er een verzamelplek van voor bedrijven die zich richten op lifestyle en wonen en openden er restaurant Ovum.

In het hotel komen zes kamers,
ingericht door verschillende interieurontwerpers, waar gasten kunnen overnachten. Elke kamer heeft een andere uitstraling, maar overal zijn de monumentale details nog goed zichtbaar. De kamers worden ingericht met producten van de shops en showrooms van Nidum. 

Nidum Boutiekhotel

Nidum Boetoekhotel

2. Zeevaartschool in Vlissingen - 2024

In de voormalige Zeevaartschool in Vlissingen ontwikkelt Joost van Damme een nieuw hotel. De wens is om in 2024 de hoteldeuren te openen. Het pand, een rijksmonument, staat er sinds 1953. Het hotel krijgt straks zo'n 150 bedden in zo’n 70 kamers. Vanwege de ligging aan de boulevard en direct aan het strand én door de voormalige bestemming van het gebouw zal er in dit rijksmonument veel aandacht blijven voor het maritieme karakter. Het design wordt gedaan door Hans Kuijten.

Opvallend wordt de entree, waar lounge, ontvangst, receptie, restaurant en bar samenkomen. Van Damme: "Het wordt één ruimte waar het de hele dag levendig, sfeervol en warm is. Een soort combinatie van een klassieke hotellounge, restaurant, bar en een open keuken."
De fysieke receptiebalie zal niet prominent naast de ingang staan, de medewerkers wél. "De gasten worden namelijk welkom geheten door een gastheer of gastvrouw en als die bezig is door medewerkers van de bediening."   Van Damme is eigenaar van ONILIO, dat vier locaties heeft met hotels, appartementen en vakantiehuizen en plannen heeft voor verdere groei.

Zeevaartschool

3. YAYS in Scheveningen - 2024

YAYS Group, aanbieder van serviced apartments, opent in 2024 een eerste locatie in Scheveningen met 66 appartementen. YAYS opereert al in de Benelux (o.a. meerdere locaties in Amsterdam en Den Haag) en Frankrijk (Parijs). Naast Scheveningen staat de opening van YAYS Spanje en Duitsland in 2024 op de planning.

“We zien in deze markten grote kansen voor de transformatie van kantoorgebouwen en hebben hier speciaal een innovatief design voor geïntroduceerd”, vertelt Joris Tensen, Head of Development. Hij voorspelt een sterke groei, omdat serviced apartments een beter rendement kunnen opleveren dan hotelkamers. "We zien aanzienlijke kansen met ons 2.0 design concept en verwachten de komende jaren hiermee door te kunnen groeien in de belangrijke hoofdsteden, internationale bestemmingen en andere strategische markten", aldus Tensen.

YAYS Scheveningen

4. Bent in Oisterwijk - 2023

In 2023 opent Karin Bruers met haar dochters Hotel Bent in Oisterwijk: een boetiekhotel met tien  kamers en een vegan lunchroom. Het hotel bestaat uit twee gebouwen. In het hoofdgebouw komen acht kamers en twee suites. In het paviljoen komen de eetzaal, lobby, receptie en hotelshop. De sfeer laat zich omschrijven als een beetje statig, romantisch, vleugje urban glamour met wat kunst en andere mooie dingen. 
 
De oprichters vertellen: "Het streven is om een zo duurzaam mogelijk gebouw te ontwikkelen en 0-emissie te bouwen om een minimale ecologische voetafdruk te hebben. Bij de bouw en inrichting van het hotel worden zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt en geen dierlijke producten. Ook komen er zonnepanelen, een warmtepomp en groendaken. Op het buitenterrein wordt de natuur hersteld met een variatie aan bomen en planten. Ook in de keuken staat duurzaamheid centraal: op het menu komen uitsluitend vegan en botanische ingrediënten te staan. Naast de hotelgasten is iedereen welkom voor ontbijt, lunch, koffie of een borrel."

Bent Oisterwijk

5. Àterre in Rotterdam - 2024

In 2024 opent de Nederlandse hotelgroep Sircle Collection (voorheen: EHPC) een nieuw hotel in Rotterdamse Witte de Withstraat: Àterre. Gasten kunnen daar zowel 2 dagen als 2 maanden verblijven. Het nieuwe horecaconcept bevat verschillende soorten accommodaties, waaronder kamers, studio's en appartementen. In totaal zijn er 56 accommodaties. Naast gemeenschappelijke ruimtes om te ontspannen, een praatje te maken en te werken biedt Àterre een culinair aanbod, lokale clublidmaatschappen en programmering. Met functies zoals vooraf bestelde koelkastartikelen en een kitchenette, vindt de gast het comfort van een hotel, de gezelligheid van een tweede huis en de vertrouwdheid van een pension op één plek.

Sircle Collection is opgericht door Liran Wizman, en Bram van der Hoek is CEO. Sircle Collection is bekend van o.a. de merken Sir Hotels, Max Brown en Park Centraal met locaties in Nederland en het buitenland. Komende tijd openen er in totaal zeven nieuwe hotels, waarvan dus één in Nederland, en twee ledenclubs: 

  • The Cover Wenen – Zomer 2023 (ledenclub)
  • The Cover Amsterdam – Winter 2023 (ledenclub)
  • Sircle Londen – Najaar 2023
  • Max Brown Milaan – Najaar 2023
  • Max Brown Athene – Winter 2023
  • Max Brown Wenen – Winter 2023
  • Sircle Milaan – Voorjaar 2024
  • Àterre Rotterdam – Voorjaar 2024
  • Sir Hotel Praag – Najaar 2024

Àterre in Rotterdam

6. ONE Villa Hotel Domburg - 2025

Direct aan zee, midden in de Domburgse duinen, verrijst een luxe hotel met twintig wellness-hotelsuites, variërend van 55 tot 120 vierkante meter en met glazen puien. De meeste hotelresidenties hebben twee slaapkamers met elk een privé badkamer en er zijn ook suites met een private gym. Bijna elke hotelsuite heeft een jacuzzi op het eigen terras. Investeerders kunnen beleggen in deze kamers.

Het gebouw gaat op in het omliggende Zeeuwse landschap en komt te liggen
tussen het rijksmonument Het Badpaviljoen en de markante Watertoren.  Het hotel zal naar verwachting in 2025 de deuren openen en krijgt ook een wijnbar, ontbijtruimte en zonneterras. Architect Alwin Reedijk van WTS Architecten stemt het gebouw af op de natuurrijke kustomgeving. Interieurarchitect Mariska Jagt verzorgt de binnenhuisarchitectuur en inrichting van de hotelsuites. De ontwikkelaar van het project is
VG-D.

ONE Villa Hotel Domburg

ONE Villa Hotel Domburg

7. St. Joris in Middelburg – juni 2023 

Het karakteristieke pand De Sint Jorisdoelen in Middelburg wordt getransformeerd tot Hotel St. Joris. De ontwikkelaar is TEAM Concepts en de exploitatie komt in handen van hotelgroep Kloeg Collection, bekend van o.a.  Hotel de Timmerfabriek in Vlissingen en Boutique Hotel Helder in Renesse. Er komen 54 hotelsuites, lofts en appartementen. Opvallend: alle kamers zijn verkocht aan particulieren, een opkomend investeringsfenomeen. Daarnaast wordt er een stadstuin van zo’n vijfhonderd vierkante meter aangelegd voor hotelgasten (interieur: Studio Hank en Blom Interieurs).

St. Joris_Hotel_1 St. Joris_Hotel_2


8. The Hoxton in Amsterdam – begin zomer 2023 

The Hoxton krijgt een tweede locatie in Amsterdam, in het iconische gebouw van het voormalige Lloyd Hotel. Het hotel krijgt 136 kamers, waaronder een aantal in de categorie Biggy Bunk Up (met stapelbedden), een lobby en restaurant op de begane grond, een groot buitenterras en een vergader- en evenementenruimte. De geschiedenis van het gebouw komt terug in monumentale architectonische details, zoals de glas-in-loodramen, houten lambrisering, houten vloeren en tegels geïnspireerd door het Duitse baksteenexpressionisme.

Hoxton_Hotel
The Hoxton in Amsterdam

9. Boutique Hotel in Bloemendaal aan Zee – september 2023

Bloemendaal aan Zee krijgt dit jaar een nieuw hotel, aan het strand op de plek waar voorheen een restaurant gevestigd was. Het hotel krijgt 46 kamers met balkon verspreid over twee etages en een horecafunctie voor hotelgasten. In het pand ernaast komen nog eens drie hotelkamers, een horecazaak en een ‘infinity pool’ op de daketage met uitzicht op het strand en de zee. In het hotel zullen op de begane grond straks kunstwerken van de Haarlemse kunstenaars Sinke & van Tongeren te zien zijn. Ondernemer achter dit project is Jeroen Postma, die met Inleisure in binnen- en buitenland leisure projecten ontwikkelt, exploiteert en verhuurt. Het interieurdesign komt van RH interieurs en Hans Kuijten. Architectuur is van architectenbureau Diederendirrix.

Bloemendaal_Hotel_1 Bloemendaal_Hotel_2


Boutique Hotel in Bloemendaal aan Zee

10. Hotel Ryder in Vught – december 2023 

Het rijksgebouw op het oud-kazerneterrein Fort Isabella in Vught wordt momenteel getransformeerd tot Hotel Ryder. In het hotel komen dertig kamers en er is een openbare ‘living’ en bar. Marloes van de Wiel zal het hotel gaan exploiteren voor de Isabella Groep, die het terrein beheert. “Het is voor mij een droom die werkelijkheid wordt”, zegt Van de Wiel. Het design wordt gedaan door King Kongs. Mehdi le Mair van King Kongs: “We combineren vintage met een eigentijds stadsgevoel. Hiermee creëren we een herkenbaar karakter dat zorgt voor een intieme en levendige sfeer.”

Ryder_Hotel_1 Ryder_Hotel_2


Hotel Ryder in Vught

11. Townhouse Designhotel in Den Haag– tweede kwartaal 2024

LBG Hotels, bekend van onder andere Kaboom Hotel, The Green Elephant en Townhouse in Maastricht, opent volgend jaar twee hotels in Den Haag. Het eerste is Townhouse, dat ook een vestiging heeft in Maastricht. Het nieuwe hotel komt in het pand Bleijenburg 1 en krijgt 88 kamers en een all-day horecaconcept. Tim Derhaag zal zich ontfermen over het interieur. Eigenaren van LBG Hotels zijn Rino Soeters en Ralph Meijs. 

Townhouse_Hotel_1
Townhouse Designhotel in Den Haag

12. The Ald in Den Haag – tweede kwartaal 2024  

Het tweede hotel dat LBG Hotels gaat openen in Den Haag gaat The Ald heten. Het komt in de voormalige en monumentale Algemeene LandsDrukkerij, in het Haagse centrum, en krijgt 91 kamers en 8 short stay-studio’s. Daar zal Wieneke van Gemeren verantwoordelijk worden voor het design. Net als Townhouse Designhotel zal The Ald openen in het tweede kwartaal van 2024.  

13. Kasteel Gemert Eindhoven Curio by Hilton – eind 2024

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen zijn in volle gang: eind 2024 opent in Kasteel Gemert het eerste Benelux-hotel van het merk Curio Collection by Hilton. De naam wordt dan: Kasteel Gemert Eindhoven, Curio Collection by Hilton. Piet Boon is verantwoordelijk voor het design. Na de verbouwing zijn er 64 hotelkamers, twee restaurants en een eventruimte. Het management van het hotel wordt gevoerd door Black Label Hospitality, bekend van onder andere de hotels Merici Hotel Sittard en DoubleTree by Hilton Sittard. Bas van de Laar kocht het landgoed in 2018 en is sindsdien met deze en meer plannen voor het landgoed bezig.

Kasteel Gemert_Hotel_1
Kasteel Gemert in Eindhoven Curio Collection by Hilton
Artikel delen