Familiebedrijf Kloeg Collection verovert Zeeland met unieke hotelconcepten

Kloeg Collection - Headerfoto

Familiebedrijf Kloeg Collection verovert Zeeland met unieke hotelconcepten

Hij runde een succesvol uitvaartbedrijf, maar maakt inmiddels naam met een steeds groter wordend hotel-imperium. Michel Kloeg (63) geeft met Kloeg Collection nóg meer elan aan Zeeland. Het familiebedrijf telt inmiddels acht hotels, maar uitgebouwd is zijn gezin nog lang niet. Tijd om af te zakken naar het zuiden. “We financieren niet alleen via banken, maar ook via particulieren.”

Tekst: Iris Kranenburg
Hoofdfoto: familie Kloeg en St. Joris in Middelburg (opent 18 mei 2023)

Masterpiece in Zeeland

“Als je hier over een paar jaar terugkomt, herken je het niet meer terug”, begint Michel Kloeg. We bevinden ons midden in het havengebied van Vlissingen, waar de hotelier vorig jaar Hotel de Timmerfabriek opende. Pal naast het imposante rijksmonument wordt nog druk gebouwd aan Timmerfabriek Apartments, waar hij straks 58 hotel-appartementen verhuurt.

Allebei indrukwekkende projecten, maar voor Kloegs ‘masterpiece’ moeten we nog wachten tot 2025: dan opent aan de Vlissingse boulevard het achttien etages tellende Grand Hotel Britannia, met luxe rooftoprestaurant en andere horeca, 205 kamers, suites en appartementen, wellness en een ondergrondse parkeergarage. Het eerste vijfsterrenhotel van Zeeland.

Lees verder onder de foto van Hotel de Timmerfabriek in Vlissingen

Banner_Hotel_de_Timmerfabriek_2
De Timmerfabriek

‘De dood verteert je’

Kloeg exploiteert met zijn familie inmiddels acht hotels in Zeeland: de Kloeg Collection. Van origine is hij geen doorgewinterde hotelier. Sterker nog, hij begon zijn ondernemerscarrière in zijn geboortestad Rotterdam met een zeer goedlopend en modern bedrijf in de uitvaartbranche. “Je betekent echt iets voor een ander, maar het is emotioneel zwaar werk. De dood verteert je. Ik deed het 23 jaar dag en nacht, duizend uitvaarten per jaar. Opeens dacht ik: is dit alles?”

Hij verkoopt zijn Memoriam Uitvaartverzorging aan het bekende Monuta en tikt een strandpaviljoen in Zeeland op de kop. Een andere branche, maar wel met gastvrijheid als de verbindende factor die Kloeg aantrekt. Al snel komt hij ergens achter: “Het hebben van de zaak, is het einde van het vermaak. Als ik de uitdaging snap, wil ik door.” In 2013 ruilt hij het strandpaviljoen letterlijk voor het verouderde Beach Hotel in Zoutelande. Hij sloopt en bouwt, en verleidt de toerist. Een nieuwe hotelier is geboren.

Lees verder onder de foto's (beide foto's hieronder: Hotel de Timmerfabriek) en onder het kader

Timmerfabriek (4) groot Timmerfabriek (3) groot

Kloeg Collection

2013: Beach Hotel, Zoutelande
2019: Hotel Kaap West, Westkapelle
2020: Hofstede Moesbosch, Koudekerke
2021: Boutique Hotel Rijks, Goes
2021: Hotel Zeeuws Licht, Dishoek
2022: Hotel de Timmerfabriek, Vlissingen
2022: Hotelboot Koningin Emma, Vlissingen
2022: Boutique Hotel Helder, Renesse

Gepland

Mei 2023: Hotel St. Joris, Middelburg (lees hier een uitgebreide preview van St. Joris)
Juli 2023: Timmerfabriek Apartments, Vlissingen
2025: Grand Hotel Britannia, Vlissingen

Nog meer toerisme

Vanaf 2019 gaat het snel: Kloeg opent het ene na het andere hotel in Zeeland. Is die vraag er? “Ja”, zegt hij vol overtuiging. “Het toerisme gaat hier de komende jaren enorm toenemen. Eigenlijk zou ieder hotel de komende tien jaar met 50% moeten groeien. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, en juist daarom is er ruimte voor nieuwe projecten met geografische spreiding.”

Zo lang de projecten maar een positieve bijdrage leveren aan Zeeland, vervolgt Kloeg. “Voor toeristen, maar ook voor inwoners. Goed werkgeverschap speelt daarin een rol, maar ook oog voor karakteristieke panden en duurzaamheid. Als we een gebouw slopen, bouwen we het op dezelfde footprint terug. En als we een pand behouden, knappen we het helemaal op.”

Lees verder onder de foto (Hotel Rijks in Goes)

Rijks groot 2

Hotelkamer kopen

Voor bijna al die panden zit Kloeg met de aannemer en met vastgoed-verkoper Team Leisure in een interessante financiële constructie, waarbij particulieren een hotelkamer kunnen kopen. Prijzen beginnen bij 165.000 euro en kunnen oplopen tot meerdere tonnen voor de bijzonderdere kamers. De hotels worden dus niet alleen gefinancierd door de bank, maar ook door particulieren. Kloeg: "Beleggen in een hotelkamer was nog niet zo bekend bij het Nederlandse publiek, wel in de markt van vakantieparken."

Het is volgens Kloeg een aantrekkelijke investering voor mensen met veel eigen vermogen. “Een koper behaalt 4 tot 8% rendement, afhankelijk van het project en de bezettingsgraad, een stuk meer dan de rente bij een bank. Bovendien wordt de eigenaar ontzorgd. Wij verhuren de kamer en zorgen voor het onderhoud. Dat de koper zelf ook zes weken per jaar gebruik mag maken van de kamer is sociaal rendement en een luxe extraatje.”

Ook voor Kloeg is het een goed werkend model. “We geven een belangrijk deel van de omzet weg, maar betalen ook geen rente en aflossing omdat we niet hebben gefinancierd. Het legt dus geen beslag op ons vermogen en we hoeven minder zelf te investeren, waardoor we in tien jaar tijd snel zijn gegroeid van één naar tien hotels in Zeeland.”

Lees verder onder de foto's (links: foto van het nog te openen St. Joris in Middelburg en rechts: hotel Rijks in Goes)

St. Joris art impressie groot 2-1 Rijks groot


Doorgroeien

Want groeien, dat is wat Kloeg met Kloeg Collection wil. De volgende drie openingen staan al op de agenda: eerst Hotel St. Joris in Middelburg en Timmerfabriek Apartments (allebei in 2023) en dan Grand Hotel Britannia in Vlissingen (2025). Lachend: “Ik ben de gangmaker die zorgt voor groei.” Toch bereiden hij en zijn vrouw hun drie kinderen van 27, 31 en 33 zich nu voor op een mogelijke overname van het familiebedrijf. Kloeg: “We willen graag dat het bedrijf wordt voortgezet. Het liefst door onze kinderen, maar alléén als ze dat zelf ook willen.”

Lees verder onder de quote en foto (art impressie van St. Joris in Middelburg. dat 18 mei 2023 opent)

St. Joris art impressie groot

‘De dochter van’

Inmiddels is dochter Nina (33) aangeschoven. Net als haar broer en zus studeerde ze af, werkte ze in het bedrijfsleven en werkt ze nu bij Kloeg Collection. Nina: “Dat was wennen, want je komt binnen als ‘de dochter van’. Maar nu ik ben ingewerkt voelt het juist fijn en laagdrempeliger dan werken bij een grote corporate. We hebben zelfs elke maandagmiddag met het gezin overleg bij m’n ouders aan de keukentafel. Ik ben enorm trots op ze.”

Nina benadrukt dat het bijzonder is om onderdeel te zijn van een familiebedrijf en dat het 'Kloeg DNA' voor iedereen voelbaar is. "Als familiebedrijf ligt onze drempel lager en zijn de lijntjes korter. Er zijn immers geen verschillende managementlagen waar een besluit doorheen moet." Ze vervolgt: "Alle kinderen groeien allemaal binnen het bedrijf. Kijk naar Laura. Zij is inmiddels hotelmanager van twee hotels en doet alle hr-zaken. En Floris begon in de frontoffice van hotels en de keuken, en heeft zich inmiddels helemaal gevonden in het revenue management."

Dan komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag: wil ze het bedrijf overnemen? “Daar kan ik nog niks officieels over zeggen. Maar… we zijn wel bezig met een gefaseerd voorbereidingstraject.” Vader Kloeg besluit, met vaderlijke trots: “Ondanks dat ik hoop nog lang mee te kunnen, is het nu aan hen om een visie te bedenken. Daar kijk ik naar uit.”

Benieuwd welke hotels er in 2023, 2024 en 2025 openen in Nederland? Lees hier dertien previews!

Lees verder onder de foto's (Hotel Kaap West in Westkapelle)

Hotel Kaap West (1) groot-2 Hotel Kaap West (2) groot-1

Dit is de familie Kloeg

Michel Kloeg (63)
1984 – 2000: Memoriam Uitvaartonderneming
2008 - 2013: Strandpaviljoen Kaapduin
2008 - 2021: Diverse bestuursfuncties bij KHN
2008 - 2013: Strandpaviljoen Kaapduin
2013 - heden: Kloeg Collection

Sophie Kloeg (59)
2008 - 2013: Strandpaviljoen Kaapduin
2013 - heden: Kloeg Collection

Nina Kloeg (33)
2008 - 2012: Liberal Arts & Sciences (BA), Social Psychology (MSc)
2013 - 2021: Product Marketing, Vispero
2022 - heden: Sales & Marketing, Kloeg Collection
Laura Kloeg (31)2011 - 2015: Tourism Studies (BSc), Leisure Studies (MSc)
2016 - 2019: E-travel professional & content manager
2019 - heden: Hotelmanager Hotel Kaap West, Westkapelle
2021 - heden: Hotelmanager Boutique Hotel Rijks, Goes
2021 - heden: Directeur Kloeg Collection Crew
 
Floris Kloeg (27)

2014 - 2019: Opleiding: Hotel Management School Maastricht
2020 - 2021: Front Office, Kloeg Collection
2021 - heden: Revenue Manager, Kloeg Collection

Artikel delen