Nieuwe restaurants Groningen: deze 8 wil je bezoeken

Nieuwe restaurants in Groningen

Nieuwe restaurants Groningen: deze 8 wil je bezoeken

Afgelopen jaar kreeg Groningen een frisse lading nieuwe horecazaken. Van het veelzijdige Wijck en een sfeervolle gastrobar tot Caribisch fine dining: dit zijn de acht hotspots die je wilt bezoeken.

1. Minna Foodclub - Oktober 2025

Aan de Poelestraat in Groningen heeft het voormalige Vapiano-pand een nieuwe bestemming gekregen. In het najaar van 2025 openden de families Sun, Lin en Zhou hier Minna Foodclub, een concept waarin vier formules samenkomen: Nodonado (cocktails), Tanuki (streetfood), Obento (snelle gerechten) en Bingsu (Koreaans schaafijs). De ondernemers hebben jarenlange ervaring in de Groningse horeca en willen een plek neerzetten waar verschillende Aziatische smaken elkaar versterken.

2. Fier - september 2025

In september openden eigenaren Julia Winkels en Luco van Lieren gastrobar Fier in de Oosterstraat. Ze werkten eerder samen bij De Kleine Heerlijkheid, waarvan de eigenaren ook bij Fier betrokken zijn. Fier is een toegankelijke gastrobar met een viergangendiner, maar gasten kunnen ook aan de bar terecht voor goede wijn en kleine gerechten. Op het menu staan gerechten zoals zalmceviche, tartaar van diamanthaas en ribeye van de kamado, plus een borrelkaart met oesters en brioche met eendenrilette.

3. Waiti Kubuli - September 2025

Bij Waiti Kubuli brengen eigenaren Sharifa Warrington en Kim Dijkstra Caribische fine dining tot leven. De naam verwijst naar Dominica, het eiland waar Warrington vandaan komt, het eiland vormt ook de basis voor de keuken. Ze serveren een wisselend meergangenmenu met hoogwaardige ingrediënten, in een warme en toegankelijke sfeer. Elke zes tot acht weken verandert de kaart - een bijpassend wijn- of cocktailarrangement maakt de culinaire reis door de Caribbean compleet.

4. Wijck – september 2025

Op de Grote Markt is dit najaar mega-horecazaak Wijck geopend. Het restaurant zit in het pand van Merckt en bestaat uit vier (!) verdiepingen. Zo is er een all day-café op de begane grond, een bistro op de eerste verdieping en bars met karaokeplekken in de kelder. Genoeg te doen en te ontdekken dus. Wijck is een initiatief van The Boilermaker Group en Maripaan Horeca (Paul Papo, Peter Torenbosch, Kim Leij, Lennart Deddens, Kristiaan Capelle, Max Papo). 

Interieur van Wijck

Foto: Daniek Snijder

5. Laberinto Gastrotails - juli 2025

Laberinto Gastrotails in het centrum van Groningen combineert een mediterrane keuken met internationale cocktails in een high-end setting. In de open keuken bereiden chefs gerechten aan de chef’s table, terwijl aan de verhoogde bar intieme cocktailervaringen worden geboden. Restjes uit de keuken krijgen via het eigen cocktail-lab een tweede leven, waardoor smaak en duurzaamheid samenkomen. Achter het concept staan de Grieken Manolis Anastasiou en Thomas Kotzantonoglou, die hun ervaring in topbars en restaurants inzetten om gasten een avond te bieden waarin eten en drinken naadloos in elkaar overlopen. Laberinto Gastrotails was dit jaar genomineerd voor Best New Cocktailbar bij de Entree Awards.

Bartender maakt cocktail in Laberinto Gastrotails

Foto: Manolis Anastasiou

6. Tales - mei 2025

Tales is een nieuw restaurant en cocktailbar waar elk gerecht en drankje een verhaal vertelt. Gasten worden meegenomen in een wereld waarin fantasie en werkelijkheid samenkomen. De cocktailkaart, gepresenteerd als een boek vol 'liquid tales', bevat creaties zoals Bamboo Moon, Mirror Mirror en The Dead Tapster, geïnspireerd op sprookjes en legendes. Ook in de keuken draait alles om storytelling: het herfstmenu biedt onder meer Chestnut Velouté, Oh My Deer met hert en jeneverbes, en Sint-Nicolaas’ Giftbag van donkere chocolade en steranijs.

Interieur Tales in Groningen

7. Brazanova - april 2025

Brazanova brengt een stukje Brazilië naar het Noorden van Nederland met een Rodizio-concept dat beleving en smaak combineert. Gasten krijgen gegrild vlees rechtstreeks van de spiesen aan tafel, en kunnen zelf kiezen uit een buffet van verse salades en bijgerechten. Het is een feestelijke manier om kennis te maken met de Braziliaanse keuken: caipirinha cocktails, tropische Bossa Nova- en sambamuziek op de achtergrond.

8. Amici - oktober 2025

In het karakteristieke pand op de hoek van de Lage der A en de Astraat, opende in oktober Amici. Eigenaar Sabina Baire - die acht jaar geleden Pizzeria Italia overnam van haar vader – startte het restaurant samen met haar schoonzoon Lars van Dijk. Bij Amici draait alles om Italiaanse gastvrijheid in een warm, monumentaal decor. Gasten schuiven aan voor pure, eerlijke gerechten en een huiselijke sfeer die doet denken aan de trattoria’s van Italië. Een plek om samen te komen, te proosten en even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Artikel delen