De consument verandert: 'Alcoholvrij en alcoholarm knallen de tent uit'

Bier&CO Gimber

De consument verandert: 'Alcoholvrij en alcoholarm knallen de tent uit'

Dat alcoholvrij en -arm bier een grote plaats op jouw bierkaart verdient is allang geen nieuws meer. Wel blijft het menig marktcommentator verbazen dat het tempo alleen maar lijkt te versnellen. Zo verbazend is het eigenlijk niet: ‘de consument’ is zo snel aan het veranderen dat het bijna niet bij te houden is. De belangrijkste vraag: hoe ga jij ermee om, hoe moet jouw bedrijf meebewegen om die veranderende consument te lokken?

Tekst: Rick Kempen
Openingsfoto: Gember (biologische en alcoholvrije gemberdrank)

 

Alcoholvrij is genormaliseerd

Waar er dertig jaar geleden nog lacherig werd gedaan over “de Buckler-lul”, en alcoholvrij bier zo’n vijftien jaar geleden gewoon niet lekker genoeg was, klotst het smakelijke alcoholvrije en -arme bier nu langs de plinten.

Niemand kijkt er meer vreemd van op als je een alcoholvrij bier bestelt, en steeds vaker doen bierliefhebbers aan ‘Zebra-striping’. Ze wisselen alcoholvrij en alcoholhoudend bier af, om zodoende minder alcohol te drinken. Kortom: zonder een uitgebalanceerd assortiment non-alcoholic bieren kun je eenvoudigweg niet meer.

De tekst gaat verder na de afbeelding.

Bier&CO-Jever-liggend
Het alcoholvrije bier Jever Fun

Gezondheid is de norm

In toenemende mate houdt de consument rekening met zijn gezondheid. Bewust eten en bewust drinken: een onomkeerbare ontwikkeling, die alleen maar verder zal toenemen. Daarbij past vaker alcoholarm en -vrij bier: minder alcohol betekent bijvoorbeeld minder calorieën. Wist je dat Jever Fun, het knettervers gehopte Noord-Duitse pils, slechts 15 kCal per 100 ml bevat? Dat maakt alcoholvrij en -arm bier een verstandige keuze!

Hoe lekker alcoholhoudende bieren ook zijn, we kiezen er steeds vaker voor wel te willen genieten, maar dat zonder alcohol te doen. Het maakt ook dat er in de horeca steeds meer vraag komt naar alcoholvrije dranken, waarvan je soms het bestaan niet weet. Dare to Drink Different!

Variëteit in non-alcoholisch

Talloze biertypen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een alcoholvrije of alcoholarme variant. Zelfs trappistenbier: het Nederlandse La Trappe voert met Nillis en Epos een donker en blond ‘authentiek trappisten bier’ dat volledig alcoholvrij is.

Naast alcoholvrij bier staan dranken als kombucha (op basis van gefermenteerde thee), proteïnerijke dranken en ‘health conscious’ dranken steeds vaker op het wensenlijstje van de consument. Neem bijvoorbeeld Gimber: een 100% biologisch, laag in calorieën, volledig natuurlijk en 100% alcoholvrije gemberdrank. In de vorm van een concentraat, op smaak gebracht met kruiden en specerijen of vruchten – of als ‘ready to drink’, bomvol smaak én gezonde ingrediënten.

En dan zijn er natuurlijk de ‘new kids on the soda block’: met liefde en passie gemaakte frisdranken, die ook wel craft soda worden genoemd, analoog aan het kleinschalig en ambachtelijke productieproces van craft bieren. n dan zijn er natuurlijk de ‘new kids on the soda block’: met liefde en passie gemaakte frisdranken, die ook wel craft soda worden genoemd, analoog aan het kleinschalig en ambachtelijke productieproces van craft bieren. Club Mate, op basis van komkommer (Cucumis) of met een wonderlijke Sovjet-geschiedenis (Wostok) – de variëteit die jij je gasten bieden kunt is bijna onuitputtelijk.

Advies nodig? De Bierambassadeur, Biersommeliers en Bierspecialisten van Bier&cO staan je graag terzijde!
Bier&Co-Gimber
Gimber

BIER&CO: PARTNER VOOR DE HORECA

Bier&cO is dé perfecte partner voor de horeca, retail en slijterij met onbegrensde bierkennis, meer dan duizend speciale bieren en frisdranken in het pakket. Met meer dan 35 jaar bierervaring en een aantal biersommeliers in huis helpen ze horecaondernemers met het samenstellen en optimaliseren van de bierkaart, unieke “Bier aan tafel”-kennis om je rendement te verhogen en zelfs de training van je personeel.

Je kunt eenvoudig online bestellen wanneer het jou uitkomt, en bijvoorbeeld kiezen voor Weihenstephan, BrewDog, 't Uiltje, YAYA Kombucha en Sint Bernardus.

Naar Bier&cO

Artikel delen