Biercolumn: 'Nederlandse bierwereld leeft, ondanks lastige tijden'

Glas Dutch Beer Challenge
Tags: bier drank

Biercolumn: 'Nederlandse bierwereld leeft, ondanks lastige tijden'

StiBON vierde onlangs haar vijftienjarig bestaan met een inhoudelijk lustrumsymposium in de Geertekerk in Utrecht. Het programma was afgestemd op actuele thema’s. Zo ging het van ‘bier en gastronomie’ naar de vraag of je als brouwerij moet groeien of juist klein moet blijven. Ook werden de winnaars van de Dutch Beer Challenge bekendgemaakt.

 

Tekst: Gerard Molenaar

Het was mooi om te zien hoeveel biersommeliers en bierambassadeurs er aanwezig waren. StiBONvoorzitter Marco Lauret, van Fort Brouwerij Duits en Lauret, stipte in zijn welkomstwoord nog eens aan wat er de afgelopen vijftien jaar is bereikt. Dankzij StiBON lopen er in Nederland 2.500 mensen rond met een uitstekende bieropleiding, mensen die in de horeca het verschil kunnen maken. Zo’n 450 cursisten hebben de cursuscyclus afgemaakt tot in het Oostenrijkse Obertrum en mogen zich Diplom Biersommelier noemen.

Positieve geluiden

Je vindt ze trouwens niet alleen in de horeca, maar ook in slijterijen en weer anderen zijn zzp’er en geven door heel het land proeverijen. Allemaal vergroten ze de bierkennis in Nederland en maken ze steeds meer mensen enthousiast voor bier. De brouwerijsector heeft dus baat bij deze mensen en het is hetzelfde StiBON dat ook een brouwopleiding heeft opgezet op mbo-niveau, zodat de instroom van gekwalificeerde brouwers is verzekerd. Dit alles om het kwaliteitsniveau in Nederland omhoog te krijgen, zowel bij de brouwerijen als in de horeca.

Dat zijn positieve geluiden in een markt die het moeilijk heeft. Er zijn nogal wat brouwerijen die het lastig hebben, onder andere door terug te betalen coronasteun, maar ook doordat de consument de hand op de knip houdt. De moeilijke tijden zijn nog niet voorbij, maar veel brouwers blaken van enthousiasme en gelukkig zijn er ook positieve geluiden te horen.

* De tekst gaat verder onder de foto.

Uitreiking-best-beer-challenge
Uitreiking Best Beer Challenge

Winaars Dutch Beer Challenge

Diezelfde avond werden in de Geertekerk de winnaars van de Dutch Beer Challenge bekendgemaakt. In totaal werden er 91 medailles uitgereikt en het is mooi te zien hoe trots alle winnaars zijn. De Nederlandse bierwereld leeft, ondanks de tegenwind. Een grote zorg is dat het prijsniveau in de horeca stijgt en je soms hoort van extreme prijzen die worden gevraagd.

Zo vroeg een Rotterdams hotel voor een vrij eenvoudig Nederlands tarwebier 11,50 euro per halve liter. Er zijn vast mensen die het betalen, maar of het goed is voor het imago van de bierwereld, betwijfel ik. Ik begrijp heel goed dat het voor horecazaken lastig is om sommige prijzen redelijk te houden omdat de inkoopkosten fors zijn gestegen, maar er zijn ook grenzen.

Benieuwd naar alle winnaars? Klik hier

Minder brouwerijen

Hoewel het aantal brouwerijen voor het eerst in twintig jaar wat minder is geworden, zijn het er nog altijd zo’n negenhonderd. Misschien wel iets te veel voor zo’n klein land. De tijd zal het leren. Voor de bierbrouwers is het zaak de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden, zodat als gasten een duur bier bestellen, ze in ieder geval genieten van de hoge kwaliteit en niet met een kater naar huis gaan.

Over Gerard Molenaar

Gerard is biersommelier, schrijft voor Entree over bier en verzorgt maandelijks deze rubriek. Hij is ook betrokken bij de verkiezing Huisbier van het Jaar.

Columnfoto Gerard Molenaar-Fotograaf-Pim-Ras

Artikel delen