Herman Hell: 'Spannende winter voor ondernemers, wat kunnen we doen?'

Herman Hell

Herman Hell: 'Spannende winter voor ondernemers, wat kunnen we doen?'

Herman Hell is eigenaar van Hells Kitchen Horeca Groep (o.a. bekend van Het Zalmhuis en NRC in Rotterdam). Daarnaast is hij columnist voor Entree Magazine. Zijn nieuwste bijdrage gaat over de negatieve economische ontwikkelingen die ons deze winter staan te wachten. Wat kunnen we doen? 

Er komt veel op ons af. De zorgen onder ondernemers over wat er deze winter  allemaal staat te gebeuren, nemen nu al grote vormen aan. Zorgen over de energiecrisis en de enorme stijging van de inkoopprijzen voor food en dranken, om maar wat te noemen. Hoe ver zet dat door? Waar is het plafond? Er is ook angst voor een nieuwe coronagolf met opnieuw beperkingen voor de horeca. En wat gebeurt er met het  enorme gebrek aan personeel, nu ook de GGD alweer gaat werven? En dan is het straks óók nog 1 oktober; de datum dat we de belastingschulden moeten gaan terugbetalen. Wat betekent dat allemaal voor onze bedrijfsvoering en de omzet? Het is een spannend speelveld voor ondernemers.

Misschien wordt dit wel de spannendste winter sinds de oliecrisis (1973). Er is zoveel onzeker, we hebben geen idee welke vorm(en) dit gaat aannemen, maar dat al deze negatieve economische ontwikkelingen leiden tot de ‘perfect storm’ is wel duidelijk.
'Die perfect storm komt. Accepteer 'm en focus op die stip aan de horizon'

Wat kunnen we doen? Wie het zich kan permitteren, stopt. Het merendeel zit echter vast aan langdurige verplichtingen, zoals huurcontracten en financiële regelingen, en moet gewoon door die storm heen. Hoe? Er is maar één oplossing: acceptatie. Accepteer de situatie en de problematiek. Je kunt je er wel enorm druk om maken, maar je hebt geen invloed. Schiet niet in de stress over de acties van Poetin, de oorlog in Oekraïne, of je nu wel of niet gelooft in corona, of je voor of tegen beperkende maatregelen bent, of de TVL wel of niet onterecht is uitgekeerd, of je wel of niet belasting over de energierekening moet betalen, of je wel of niet... Het heeft geen zin, je staat machteloos.

Wat nu belangrijk is, is de focus op je eigen toko, je medewerkers en je gasten. Daarvoor moet je mentaal en fysiek fit zijn. Dus zorg goed voor jezelf, maak je hoofd leeg, zoek dagelijks een vast ritme om dat te doen. Ga mediteren, spring in ijswater, ren iedere ochtend vijf kilometer, sla tegen die bal, eet gezond, om maar wat te noemen, en focus je op je bedrijf. Dáár ligt je verantwoordelijkheid als ondernemer. En houd die focus vast. Dat is de enige remedie om die perfect storm het hoofd te bieden.

Natuurlijk is dat ongelooflijk moeilijk en als je tot aan je nek in de schulden zit heel lastig, maar blijf in jezelf geloven. We zijn ondernemers in hart en nieren. We hebben al eerder voor hoge golven gestaan en laten zien dat we die kunnen trotseren. Die perfect storm kunnen we aan. Ondernemen is topsport. Op moeilijke momenten in je carrière moet je de moeilijkste beslissingen nemen. Je bedrijf, medewerkers en gasten verdienen een kapitein die ze door deze ruige zee loodst, die het hoofd koel houdt. Kortetermijndenken moet je vergeten, focus op de lange termijn, op die stip aan de horizon. Daar moet je naartoe. Raak vooral niet in paniek. Die allerhoogste golven komen, accepteer die gedachte en geef het een plek. Een stoïcijnse mindset gaat je door de perfect storm heen leiden. Houd koers. Die storm gaat een keer liggen. Op naar rustiger vaarwater!

Artikel delen