1e Michelinster: dit zijn 8 kanshebbers volgens de experts voor 2023

Michelinster

1e Michelinster: dit zijn 8 kanshebbers volgens de experts voor 2023

Op 24 april vindt de Michelin-uitreiking weer plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Welke zaken krijgen dit jaar een eerste Michelinster? Entree blikt vooruit met experts Maaike de Reuver, Astrid Schreuders en Monique van Loon. Hieronder staan acht kanshebbers voor 2023.

Tekst: Madelief de Weerd

Over de experts

Voor de kanshebbers op een eerste Michelinster laten we drie experts aan het woord: Maaike de Reuver, Astrid Schreuders en Monique van Loon. Aan de hand van gidsen, ervaringen van horecacollega’s en recensies deden deze drie vrouwen een voorspelling voor de Michelin-uitreiking op 24 april. Meer over de experts:

  • Maaike de Reuver: is hoofdredacteur van trend- en mediabureau Food Inspiration.
  • Astrid Schreuders: heeft haar eigen horeca-communicatiebureau AstridsTaste en is freelance culinair schrijver.
  • Monique van Loon: is culinair schrijver en trendwatcher en richtte in het verleden foodplatform Culy.nl op. 

Kanshebber 1: Le Sable in Veldhoven

In Zandoerle, in de gemeente Veldhoven, vind je Le Sable van het Brabantse horecastel Chiel Sap en Laura van der Velden. De ondernemers werkten in het verleden samen bij De Lindenhof in Nuenen. De keuken is klassiek Frans met wereldse invloeden. Zowel Van Loon als Schreuders benoemt het restaurant tot een van de kanshebbers.

Van Loon: “Restaurant Le Sable in Zandoerle, vlak bij waar ik ben geboren en getogen, vind ik echt een kanshebber om een eerste ster te pakken. Hun verfijnde gerechten zijn ware kunstwerkjes: het plezier spat er vanaf. Fantastisch om te zien hoe zulke jonge mensen in zo'n korte tijd deze kwaliteit hebben neergezet – en dat midden in coronatijd. Het zou een rappe bekroning zijn, maar goed: dat is vaker gebeurd!” Le Sable staat ook op Schreuders’ lijstje. Ze vertelt: “Chiel Sap heeft bij heel goede zaken gewerkt en heeft nu zijn eigen restaurant. Horecacollega’s die bij hem aten, zijn er altijd héél enthousiast over. Ook krijgt Le Sable erg goede recensies in landelijke dagbladen.”

Kanshebber 2: Choux in Amsterdam

Choux aan de Ruijterkade in Amsterdam van Merijn van Berlo is volgens De Reuver één van de kanshebbers. Op het menu speelt groente de hoofdrol en staan gerechten gemaakt van lokale ingrediënten. Maaike de Reuver: “Bij Choux wordt op een waanzinnig hoog niveau gekookt. Van Berlo zet groenten in de hoofdrol, en werkt vrijwel volledig biologisch. In mijn ogen verdient Choux daarom ook een groene ster.” We’re Smart World zette de horecazaak op nummer acht in het lijstje van beste groenterestaurants van Nederland. Ook sterchef Joris Bijdendijk is fan en benoemde het restaurant tot één van zijn favorieten.

Kanshebber 3: Karel 5 in Utrecht

Schreuders benoemt Karel 5 in Utrecht tot een van de kanshebbers. De zaak is gevestigd in het iconische Grand Hotel Karel V in een middeleeuwse eetzaal. Aan het roer staan chef de cuisine Leon Mazairac en sous-chef Jent van Capelle. Schreuders: “Utrecht is al jarenlang slecht bedeeld met Michelinsterren. Dit jaar kan daar verandering in komen met Karel 5. Onder het bewind van Leon Mazairac gaat het daar erg goed. Gault&Millau kent het restaurant 16 punten toe en dat is op sterniveau. Daarnaast heb ik veel goede berichten gehoord, dus wie weet valt er in Utrecht een nieuwe ster!”

Kanshebber 4: Tres in Rotterdam

Nog een kanshebber volgens De Reuver is Tres in de Entrepot-haven in Rotterdam van Michael van der Kroft. De kleine zaak zit in een voormalige jazzkelder en heeft ruimte voor zestien personen. Op het menu staan creatieve gerechten die afgewerkt worden in het zicht van de gasten. De Reuver: “Ook bij Tres in Rotterdam wordt er op erg hoog niveau gekookt. Van der Kroft werkt vrijwel alleen maar met lokale gerechten, en doet daarin geen concessies. De zaak verdient wat mij betreft ook een groene ster.”

Kanshebber 5: Taiko in Amsterdam

Volgens Van Loon is het restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel in Amsterdam ongetwijfeld een kanshebber. Eigenaar is Schilo van Coevorden die Aziatische gerechten omtovert tot creatieve eigen interpretaties. Van Loon: “Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat Taiko in het Amsterdamse Conservatorium Hotel na al die jaren nog steeds geen ster heeft gekregen. Het vakmanschap van Schilo van Coevorden en zijn team, en de top-ingrediënten en uitmuntende service die je daar krijgt, verdienen dat absoluut.”

Kanshebber 6: Nastrium in Helmond

Aan de Mierloseweg in Helmond zit Nastrium van chef-kok Djailany van de Laarschot. Volgens De Reuver maakt de zaak kans op een eerste Michelinster. “Hier wordt ontzettend goed gekookt. Van de Laarschot geeft de gerechten een eigen insteek en voegt aan de traditionele Franse keuken zijn Molukse roots toe.” Denk aan gerechten als ganzenlever en langoustine in combinatie met soja en kombu.

Kanshebber 7: 6&24 in Den Haag

Ook 6&24 in Den Haag maakt kans op een Michelinster laat Schreuders weten. De zaak is van Rik van de Laar en zijn partner Saskia de Kuijer. Schreuders: “Zij doen het al jaren goed. Daarnaast gaf Gault&Millau de zaak een goede notering. Een eerste Michelinster zou daar zomaar eens kunnen vallen.”

Kanshebber 8: Basiliek in Harderwijk

Volgens Schreuders is Basiliek in Harderwijk ook een van de kanshebbers. De zaak was voorheen van Rik en Tabitha Jansma die hier jarenlang een ster kookte. Vorig jaar verkocht het stel hun sterzaak aan de jonge chef-kok Yornie van Dijk. De ster verviel toen, maar Michelin nam het restaurant opnieuw mee in de selectie. “De reacties zijn erg goed. Gault&Millau gaf de zaak een goede notering en Hiske Versprille, culinair journalist van de Volkskrant, schreef een erg goede recensie”, zegt Schreuders.

Artikel delen