Den Bosch staat bekend om zijn bourgondische cultuur, gastvrijheid en binnenstad vol historie. Een prachtige stad, maar waar kun je het allerbeste eten? Entree stelt een lijst samen van de 9 beste restaurants in Den Bosch, gebaseerd op de beoordelingen van Michelin en Gault&Millau. Ze hebben minimaal een vermelding in de Michelingids, een Bib Gourmand óf een score van 13 of meer punten bij Gault&Millau.
Bij Noble Gastro House (voorheen Noble), gelegen op het Wilhelminaplein, geniet je van borrel en bites op het terras of schuif je aan in het restaurant voor een uitgebreid of snel diner. De sfeer is ontspannen, terwijl je proeft van verfijnde gastronomie en betaalbare wijnen, die zijn toegevoegd aan de wijncollectie ‘het Katshuis’. Chef de cuisine en eigenaar Edwin Kats verzorgt de Franse gerechten met een moderne twist.
Michelin is lovend: “De gast is hier echt koning! Het menu bundelt allerlei interessante gerechten die vaak zowel in halve als volledige portie genomen kunnen worden.”
Chef-eigenaar Martin Berkelmans zorgt bij Pollevie voor een verrassend concept. Berkelmans is dol op groenten: hij houdt rekening met de seizoenen, verkrijgt ze het liefst lokaal en geeft ze vervolgens een groot podium op het bord. Máár naast al die groenten proef je hier ook diverse vlees- en visgerechten.
In 2017 is Pollevie door Gault&Millau uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Nederland en ook internationaal erkennen ze de zaak: Pollevie staat namelijk in de top 100 beste groenterestaurants ter wereld op plek 81.
In een rustig zijstraatje in Den Bosch vind je Fabuleux: de zaak van chef-kok Johan Busio en maître Paul van Gestel. Gault&Millau is enthousiast en schrijft: “Chef Busio werkt niet met een vaste kaart, enkel een verrassingsmenu is mogelijk, dat echter heel frequent wijzigt. Aangename klassiekers worden aangevuld met seizoensgebonden nieuwigheden. De service is efficiënt, gastvrij en met de juiste aandacht voor elke gast.”
Fabuleux heeft een voor- en achterruimte waar gasten plaatsnemen. Het pronkstuk? De wand vol met wijnen, die past bij het authentieke 18e-eeuwse plafond. Voor wie hier nog een keer heen wil gaan: wacht niet te lang, de zaak staat te koop.
Voor wie een keer iets geheel anders wil, kan zich laten verrassen door chef en eigenaar Paul Hermes bij Citrus. Hij runt het restaurant met Jill van Orsouw en werkt enkel met verrassingsmenu’s van vier tot zes gangen. Gasten laten lovende recensies achter over het restaurant met huiskamersfeer in het centrum van Den Bosch, dat momenteel te koop staat.
Gault&Millau schrijft: "Bij Citrus maken ze er een feestje van, met Hermes die je achteraan in zijn kleine keuken ziet terwijl hij culinaire verrassingspakketjes maakt."
Eigenaar en chef-kok Ruben Coonen biedt bij Auberge de Veste een complete ervaring met maandelijks wisselende verrassingsmenu’s. Eén ding staat wél vast: het menu is verkrijgbaar in drie tot zes gangen. Daarnaast kiezen gasten uit een uitgebreide wijnselectie, die door zowel Michelin als Gault&Millau bekroond is met een award.
Midden in het centrum van ’s-Hertogenbosch kom je bij restaurant Shiro, helemaal in Japanse sferen. Dit authentieke restaurant serveert klassieke Japanse gerechten in een intieme setting. Het is opgericht in 1989 door Hiroyuki Mitsuhashi en wordt sindsdien al jaren aanbevolen door de Michelingids.
Het meergangendiner is vergelijkbaar met kunst: het vereist verschillende vaardigheden en technieken om zowel de smaak als de textuur van verse ingrediënten het best tot hun recht te laten komen. Vervolgens serveren ze de gerechten op passende borden die de beleving afmaken. “Netjes bereide klassieke Japanse gerechten zijn de norm", schrijft Gault&Millau. "Prima assortiment sashimi, zalm die 24 uur in miso gegaard is, fijne en crispy tempura van groenten en garnaal, en supermalse beef teriyaki.”
Gelegen in de Kruisstraat vind je Faran van Sander van Tiel. In de keuken staat chef-kok Noud van Rosmalen die voor zijn gerechten inspiratie haalt uit de Nikkei cuisine: een kruising tussen de Japanse en Peruaanse keuken. Gault&Millau schrijft: “Een keuken die als een smeltkroes van diverse eetculturen garant staat voor verrassende en verfrissende smaakcombinaties.”
Faran biedt ook een aantal zitplaatsen aan de open keuken, waardoor gasten van dichtbij ervaren hoe hun gerechten worden bereid.
Zoals de naam al doet vermoeden, stellen ze bij restaurant le VIN ‘x de wijn niet achter. Gasten proeven bij hun diner een bijpassend wijnarrangement of kiezen een glas uit de zorgvuldig samengestelde wijnkaart van eigenaar en sommelier Marieke Vennix. Ook aan de gerechten is aandacht besteed, schrijft Gault&Millau: “We proeven modern vormgegeven gerechten met een klassieke achtergrond. Denk aan ceviche van zeebaars met kruidenolie, emulsie van jalapeño, zoetzuur van rode ui en komkommer.”
Gasten met een liefde voor wijn halen hun hart op bij Benjamin. Chiel Seuren, afkomstig uit een horecafamilie, opende de zaak uit zijn grote liefde voor wijn. Máár het restaurant biedt meer, want je vindt er ook allerlei goede Franse gerechten zonder poespas die je à la carte bestelt.
Gault&Millau schrijft: “Alles draait om wijn en de lijst met prachtige referenties is daar mede het bewijs van. De kaart is veelzijdig, met klassiekers en frisse eigentijdse gerechten zoals hamachi met komkommer, rammenas, saus escabèche en tempé.”