Botanica in Den Haag zet met chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Entree Magazine Header - Botanica in Den Haag

Botanica in Den Haag zet met chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Dat er in hotel voco The Hague goede horecazaken huizen, wisten we al. Zo vind je er de cocktailbar Ultramarijn Wonderbar (genomineerd voor de Entree Awards 2022) en het restaurant Botanica.

Botanica stelde onlangs Bas Hoog aan als Head Chef. Met hem aan het roer en een nieuw menu wil Botanica een toprestaurant worden waar groenten en Nederlandse producten centraal staan.

Foto's: Travelconvos - Joey Joëll Oehlers

Haagse Dutch Cuisine

Botanica past naadloos bij Hoogs voorliefde voor groenten. Het restaurant opende begin 2022 met de focus op een Nederlandse en duurzame keuken. De koks werken graag met oude keukentechnieken, zoals botanische infusies, fermentatie en pekelen.

"Mijn gerechten ontstaan vaak spontaan."

Hoog: “Ik probeer als chef constant te evolueren, innoveren en vernieuwen. Ik kook vanuit gevoel en mijn gerechten ontstaan vaak spontaan. Omdat we de filosofie van Dutch Cuisine aanhouden, bestaat het nieuwe menu bij Botanica voor 80 procent uit groenten en 20 procent uit proteïne. Ook werken we zoveel mogelijk met Nederlandse producten. We zetten een mooie kaart neer en samen met de service moet dit ervoor zorgen dat Botanica het beste Dutch Cuisine-restaurant wordt van Den Haag.”

Gele biet, makreel en duindoorn

Het restaurant staat onder Hoog voor de Hollandsche keuken, dicht bij de natuur. Hij werkt het liefst met producten uit de Noordzee en het Westland. Zo staat er op de nieuwe kaart een gerecht van langzaam in de schil gegaarde gele biet met een crème van gele wortel en kurkuma en een botersaus met mandarijn en zeewier. Of makreel, gegrild op een robatayaki, een Japanse stenen houtskoolgrill. Geserveerd met een lavasolie-karnemelkvinaigrette, koolrabi en witte aalbessen. En zo dicht bij het strand mag een gerecht met duindoorn niet ontbreken. Hoog gebruikt de besjes in een dessert met gekarameliseerde witte chocolade, yoghurtparfait en gemarineerde pompoen.

Het eten, maar ook zeker de hele totaalbeleving, moeten ervoor zorgen dat gasten voldaan uit restaurant vertrekken. Hoog: “En dan echt voldaan in de breedste zin van het woord. Ze moeten natuurlijk genoeg te eten en drinken hebben gehad, maar ook een voldaan gevoel hebben waardoor ze weer terug willen komen, want daar gaat het uiteindelijk om.”

Entree Magazine_Botanica 2022_Travelconvos - Joev Joëll Oehlers_3 Entree Magazine_Botanica 2022_Travelconvos - Joev Joëll Oehlers_2
Artikel delen