Een reis rond de wereld met koffie- en cocktailbar Ultramarijn Wonderbar

Ultramarijn Wonderbar Den Haag - interieur

Een reis rond de wereld met koffie- en cocktailbar Ultramarijn Wonderbar

Ultramarijn Wonderbar in Den Haag is de fraaie, nautische koffie- en cocktailbar van hotel voco The Hague. Gasten maken een reis rond de wereld met cocktails uit de vier windstreken – aan de cocktailbar op de bovenverdieping of beneden naast een enorme, historische bankkluis. Bartenders Nick Vrielink en Jonathan van Lamoen vertellen over de koers van de nieuwe cocktailbar.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Today’s Brew (interieur), Ultramarijn (cocktails en team)

Geïnspireerd door zeevaart, met een touch van steampunk

Na de opening van Ultramarijn Wonderbar in Den Haag volgde al snel een roerige periode van lockdowns. Inmiddels is de cocktailbar volledig op stoom gekomen. “Ultramarijn is een bar geïnspireerd door zeevaart, met een touch van steampunk, waar de werelden van koffie en cocktails samenkomen”, zegt bartender Nick Vrielink. “We maken in ons verhaal een wereldreis langs de vier windstreken. De cocktailkaart is onderverdeeld in North, West, East, South, met drie cocktails per streek. De basisspirits zijn afkomstig uit dat deel van de wereld, een cocktail per streek is alcoholvrij. Gasten komen terug voor de cocktails. We gaan ons nu ook focussen op onze uitzonderlijke koffie, onder meer met het hosten van een latte art competitie onder leiding van onze huisbarista Victor Ryugo Alves.”

'We maken in ons verhaal een wereldreis langs de vier windstreken'

Collega-bartender Jonathan van Lamoen: “We proberen ’s middags een natuurlijke overgang van koffie naar cocktails te maken, met (alcoholvrije) koffiecocktails zoals de espresso tonic.”

De imposante, historische bankkluis dé eyecatcher

De gasten die aanmeren in de koffie- en cocktailbar van hotel voco The Hague zijn volgens Vrielink een vrolijke mix van expats, Hagenezen, Hagenaren en hotelgasten. “Die laatste groep stapt vaak de bar binnen zonder te weten dat het een cocktailbar is.” Van Lamoen: “Ze zijn supernieuwsgierig. Ze komen binnen voor een wijntje, en lopen twee cocktails verder de deur uit.”

Ultramarijn Den Haag - interieur 1

In de cocktailbar is de imposante, historische bankkluis dé eyecatcher. “De bar beneden is het benedendek waar de zeelieden drinken rondom de kluis”, verklaart Vrielink het concept. “Het bovendek heeft als middelpunt de ruim opgezette, professionele cocktailbar, met plaatsen aan en rondom de bar om rustig te drinken.”

Iconische ingrediënten

Van Lamoen: “Als je de bar binnen loopt, beland je gelijk op het bovendek. Wij bepalen welke kant we vandaaruit op varen, maar de menukaart is ons kompas. Eigenlijk is het menu geïnspireerd op het concept en op het interieur. De fictieve avonturier achter de bar heet The Captain, en je kunt het zo zien dat hij van iedere reis souvenirs, oftewel de ingrediënten meeneemt. En met die iconische ingrediënten uit alle windstreken maken wij onze cocktails.”

Vrielink: “De vier windstreken staan voor specifieke smaken en voor ons is het een speelse manier om te laten zien waar alles vandaan komt. De manier waarop we het uitleggen, bijvoorbeeld dat de smaken van kurkuma, gember en arrack uit het oosten komen, werkt drempelverlagend.”

Ultramarijn Wonderbar Den Haag - Cocktail -1 Ultramarijn Wonderbar Den Haag - Koffie

Team effort

“De favoriete cocktail van de kaart is de Far East Sour”, zegt Vrielink. “Het is een cocktail waarbij het gehele team een ingrediënt bedacht, alles viel op deze manier samen.” Het is volgens hem in de basis een whisky sour bomvol Aziatische smaken, met Japanse Hatozaki whisky, yuzu, citroen, gember, honing en huisgemaakt pandanschuim. “De schuimlaag is bedacht als alternatief voor het meeshaken van eiwit. De Far East Sour is de onbetwiste hardloper geworden, een mooie bevestiging van de kracht van het team. Als we naar het zuiden reizen, springt de alcoholvrije koffiecocktail Cold & brew-tifull eruit. Dit is een diepe, donkere, bitterzoete, nootachtige en lichtpittige mix.”

Groepsfoto Ultramarijn Den Haag - Victor Alves, Ruben Hartog, Nick Vrielink, Nienke Backer, Jonathan van Lamoen
V.l.n.r.: Victor Alves, Ruben Hartog, Nick Vrielink, Nienke Backer en Jonathan van Lamoen

Foodpairing

Bij de cocktails en de koffies worden momenteel al mooie bites geserveerd in de bar, maar er is nog geen sprake van bewuste foodpairing, aldus Van Lamoen. “We zijn nog niet zo lang open, we wilden er eerst achter komen wat goed werkt qua bites. Maar het is superinteressant om samen met de keuken een menu te gaan ontwikkelen dat is gebaseerd op de vier windstreken.”

Op het gebied van duurzaamheid probeert Ultramarijn zo veel mogelijk te recyclen, zegt de bartender. “Zo werken we bijvoorbeeld veel met left over-wijnen en champagne uit het restaurant. Daar maken we dan siropen van of champagneschuim. Net zoals dat we cordials maken met klokhuizen van appels. En we hebben een pot waarin we de afsnijdsels van fruit in suiker stelpen, zodat deze een tweede leven krijgen in een cordial.”

'Ultramarijn laat je de wereld ontdekken vanaf je barkruk'

Schippers en piraten

Het team van Ultramarijn steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken, wanneer er wordt gevraagd naar hun plek binnen het Haagse cocktaillandschap: “Wij willen de eerste plek innemen, de beste worden. Wij zijn immers schippers en piraten, we veroveren land, toch?” Om tot dit succes te komen shaket en stirt het vierkoppige team, bestaande uit Vrielink, Van Lamoen, Ruben Hartog en Nienke Becker, er driftig op los. Hierbij worden ze ondersteund door topbarista Ryugo Alves, die overdag helpt met de mise en place voor de cocktails, zoals de cold brew-koffie en zijn eigen chai blend voor de Dirty Chai Latte. Vrielink: “Ultramarijn laat je de wereld ontdekken vanaf je barkruk of stoel. Dit willen we heel Den Haag laten beleven.”

Ultramarijn Wonderbar Den Haag - interieur 1 Ultramarijn Wonderbar Den Haag - interieur 2

Far East Sour

Ingrediënten:
  • 50 ml Hatozaki whisky
  • 25 ml yuzu-citroensap
  • 10 ml honing-gembersiroop (huisgemaakt)
  • 1 scheutje Fee Brothers cardamom bitters
  • Top de cocktail met huisgemaakt pandanschuim (pandan, groene thee, suikersiroop, pro espuma)
Werkwijze:

Schenk alle ingrediënten (zonder het schuim) in een shaker gevuld met ijs. Shake hard en fine strain in een met ijs gevuld double old fashioned-glas. Top de cocktail met het pandanschuim uit een slagroomkidde. Garneer met een pandanblad en eetbaar bloemetje.

Ultramarijn Den Haag - Cocktail Far East Sour

Cold & brew-tifull (alcoholvrij)

Ingrediënten:
  • 40 ml Lyre’s Amaretti
  • 60 ml Roast Factory Uganda cold brew-koffie
  • 25 ml tamarinde-citroenzuur (huisgemaakt)
  • 10 ml siroop van rawitpepers en vanille (huisgemaakt)
Ultramarijn - Cocktail The cold & Brew-tifull
Werkwijze:

Shake alle ingrediënten met ijs in een cocktailshaker en fine strain in een voorgekoeld coupeglas. Garneer met een plakje bananenleer gevuld met tamarindegel en cress (of gewoon 3 koffiebonen, wel zo makkelijk).

Artikel delen