De Low Food Movement zet Nederlandse gastronomie nog meer op de kaart

Samenwerking Chaud Devant en Low Food

De Low Food Movement zet Nederlandse gastronomie nog meer op de kaart

De Low Food Movement is opgericht door sterrenchef Joris Bijdendijk, Joris Lohman, Samuel Levie en Nadia Zerouali. Ze willen de Nederlandse gastronomie verder internationaal op de kaart zetten, meer verdieping geven, inclusiever maken en verduurzamen. Onderdeel hiervan is de Low Food Chef’s Academy voor jong talent. Chaud Devant, modemerk voor horecaprofessionals, heeft speciale buizen laten maken voor de 21 chefs die deelnemen aan de Low Food Chefs Academy.


Foto's: Sabine van der Vooren en Tatjana Almuli

Chaud Devant

Chaud Devant is een inspirerend en veelzijdig modemerk voor horecaprofessionals. "Onze liefde voor gastronomie drijft ons. Iedere dag. Ons hart gaat sneller kloppen als het vuur in de keuken brandt. De mensen die iedere dag opnieuw het beste van zichzelf geven om de gasten gelukkig te maken verdienen onze inzet en bewondering. Al meer dan 25 jaar worden wij geïnspireerd en creëren wij met veel plezier kleding voor onze helden. Hun gedrevenheid is onze brandstof."

Dynamische Nederlandse keuken

De Low Food Movement werkt aan een dynamische nieuwe Nederlandse keuken met alle culturen en ingrediënten die hier te vinden zijn. Dit doen ze door het organiseren van het jaarlijkse Low Food Symposium, hun Low Food Chef’s Academy voor jong talent en de Low Food Labs, waar de potentie van nieuwe, vergeten, nog niet onderzochte of ondergewaardeerde producten in Nederland onderzocht worden.

Hiervoor is een intensieve samenwerking tussen chefs, boeren, bedrijven, landbouworganisaties en de overheid nodig. Aangezien Chaud Devant met hun recycled chefwear collectie een zelfde doel nastreeft hebben zij dit jaar speciale buizen laten maken voor de 21 chefs die deelnemen aan de Low Food Chefs Academy. 

Over de Low Food Chefs Academy

In de Low Food Chefs Academy (LFCA) gaan de chefs van de toekomst de voedselketen in, ze doen ervaring op met culinair actie-onderzoek en leren van gastronomische sprekers welke impact ze kunnen maken in hun vakgebied. Het programma van de LFCA is het resultaat van het samenbrengen van het Low Food Netwerk, de onderwijskennis van Flevo Campus en de prakrijkervaring van Vermaat.

*Tekst gaat verder onder de foto

Chefs-Low-Food-Academy-Chaud-Devant

*Twee chefs die deelnemen aan de LFCA

Vijfdaags programma

De Low Food Academy bestaat uit een vijfdaags programma, waarin er lezingen en masterclasses aangeboden worden van chefs, ontwikkelaars en wetenschappers. De deelnemers gaan samen aan de slag met een concrete casus.

Als onderdeel van de samenwerking met Low Food levert Vermaat 10 deelnemers aan de Academy, de andere 10 deelnemers zijn geselecteerd door Low food. De groep bestaat uit verschillende chefs uit verschillende segmenten in de branche.

Aan de hand van de veelbelovende resultaten uit de Food Labs wordt er besproken hoe je als chef je skills en techniek kan inzetten om een positieve verandering te brengen. Er wordt een bezoek gebracht aan Voedselbos/Agroforestry-project Weerwoud, in de middag volgt er een lacto-fermentatie workshop met Pepijn Schmeink.

Chaud Devant: 'Wij dragen de Low Food Chefs Academy een warm hart toe'

Chaud Devant: “Wij dragen De Low Food Academy een warm hart toe. Maar omdat we niet steeds nieuwe buizen willen laten maken, hebben we buizen in bruikleen gegeven. Na afloop van de vijfde dag nemen we deze weer in om later in te zetten bij een ander project. Als een deelnemer het chef jacket echt graag wil houden kunnen ze dat doen met als tegenprestatie een donatie aan een goed doel.”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Susan-De-Keizer-Low-Food-Academy
Chefs deelnemend aan de LFCA

Jonge chefs

Terwijl de jonge chefs die deelnemen aan de Academy binnenlopen met hun kratten vol mooie zelf geoogste groenten verteld Joris Lohman (mede oprichter Low Food & Food Hub):

“De Nederlandse eetcultuur is niet statisch maar constant in beweging. Natuurlijk draait het om de mooie producten van hier maar de Nederlandse eetcultuur is ook doorspekt door andere culturen dus die moeten we niet vergeten."

Intensieve samenwerking met o.a. chefs

"Een bewuste rol rondom duurzaamheid proberen wij te vervullen door een intensieve samenwerking tussen chefs, boeren en beleidmakers zeg maar een interdisciplinair netwerk. Wij zijn een ‘open’ beweging, door projecten werken wij samen."|

"Op onderwijsgebied met de Flevocampus, zo lopen er vandaag ook mensen uit het onderwijs mee. Wij zijn met Vermaat bezig om dit echt in het onderwijs mee te nemen en zo er is ook een minor in ontwikkeling."

"In de Labs werken we samen met bedrijven. We kijken daar naar vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, door een bepaalde techniek proberen we oplossingen te vinden. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een bedrijf dat eiwit uit gras probeert te halen."

Geen stempel

"We laten chefs hiernaar kijken om uit te zoeken wat voor voedsel producten je hiermee kan maken. Zo kun je uitkomen op bijvoorbeeld een groene mozzarella. Wij innoveren en inspireren elkaar maar willen geen labels zo kun je ook geen ‘stempel’ krijgen omdat je een “Low Food Chef” bent dat willen wij niet omdat wij bang zijn dat dit uiteindelijk juist beperkend werkt…”

Joris-Lohman-Oprichter-Low-Food-Food-Hub
Joris Lohman; medeoprichter van Low Food & Food Hub
Artikel delen