De opmars van vis in blik: zijn visconserven het nieuwe kaviaar?

Vis in blik

De opmars van vis in blik: zijn visconserven het nieuwe kaviaar?

Ingeblikte vis, een product dat vroeger werd geassocieerd met noodrantsoenen en studentenmaaltijden, is bezig aan een opmars in de culinaire wereld. Het wordt in de horeca steeds vaker gezien als luxe hapje; van hippe wijnbar en culi-deli tot topzaak. Zijn visconserven het nieuwe kaviaar? En: hoe zet je het op je borrelkaart of verwerk je het in gerechten?

Tekst: Monique van Loon
Foto's: Ortiz en The Can Bar

Oorsprong luchtdicht verpakte vis

De oorsprong van luchtdicht verpakte vis gaat terug tot de 18de eeuw, toen het voor het eerst werd gebruikt als een manier om vis niet te laten bederven op lange reizen. We hebben deze culinaire revolutie vooral te danken aan Napoleon: hij was het die rond 1800 een prijsvraag uitschreef om een techniek te ontwikkelen waarmee zijn manschappen onderweg goed konden eten.

Tegenwoordig worden visconserven echter niet alleen meer gezien als goedkoop en praktisch, maar ook als een smakelijk, duurzaam en gezond product een uitstekende bron van eiwitten en omega 3-vetzuren. Bovendien is het gemakkelijk om te bewaren én te gebruiken, waardoor het een ideaal ingrediënt is om snel smaakvolle gerechten mee te bereiden.

Ingeblikte vis in gerechten

Deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat ingeblikte vis meer en meer opduikt in de horeca. Vooral gezouten ansjovis is bij chefs favoriet: geserveerd met knoflookbrood als appetizer, als zilte smaakmaker in de pastasaus of als topping op een pizza. Of op pissaladière, de Provençaalse uientaart die in de Franse badplaats Nice zo populair is.

'Het is een eenvoudig, betaalbaar, maar ook kwalitatief goed product'

Ansjovis, maar ook sardines, kunnen door een saus (zoals mayonaise) gedraaid worden om deze extra jeu te geven. Of wat te denken van bagna cauda: een warme dip van ansjovis, knoflook, boter en olijfolie uit de Italiaanse provincie Piemonte. Kleine moeite, groots resultaat. Ingeblikte tonijn kan een mooi alternatief zijn voor de verse variant, bijvoorbeeld in salades zoals de Niçoise en Caesar of in poké bowls en pastagerechten. En Midden-Oosterse stoofschotels, zoals de populaire shakshuka, fleuren enorm op van ansjovis, sardientjes of zelfs zalm uit blik. Sla tot slot de schelvislever niet over: een verrassend lekker en duurzaam alternatief voor foie gras.

*Tekst gaat verder onder de foto's

Visgerechten van Ortiz vis in blik
Ortiz vis in blik

Tinned fish snacking

Een horecaconcept dat blikvis nog meer in de spotlight zet, is het zogenaamde tinned fish snacking. Conserven worden gepresenteerd als een voorgerecht of borrelhap, vaak in combinatie met brood, olijven en noten. Er zijn zelfs speciale bars die zich volledig op deze trend richten en louter canned seafood op de menukaart zetten.

Met name in Portugal is dat al decennialang een vast onderdeel van de eetcultuur. Zo hebben restaurants als Maria do Mar in Portimão en Miss Can in Lissabon een brede selectie op de menukaart: van sardines en makreel tot inktvis en gerookte forel. Vaak kun je per vissoort kiezen in welke saus deze zwemt; bijvoorbeeld in olijfolie (eventueel met knoflook of rode peper) of tomaten- saus. Brood, een frisse salade en goede wijn maken de maaltijd compleet. Leuk detail: in deze restaurants kun je ook exemplaren kopen om mee naar huis te nemen.

*Lees verder onder de kaders

Merken om in te kopen

  • Het Baskische Ortiz: al vijf generaties lang één van ‘s werelds bekendste producenten van ingeblikte vis
    Het Italiaanse Delfino, opgericht in 1956 en vooral bekend om haar ansjovisfilets
  • La Belle-Iloise: Franse conserven in ouderwets metalen jasje, met talloze luxe boutiques in Frankrijk en België
  • Casa Santoña: Spaanse topkwaliteit met bijzondere ingrediënten (en dito prijs), zoals mosselen, krab, melva- tonijn, sint-jakobsschelpen en scheermesjes
  • Minerva: een van de oudste conservenfabrieken in Portugal, blikt vis met veel smaakmakers (zoals pikante tonijn paté in piri-pirisaus) in prachtig ontworpen verpakkingen
  • Delicius: Italiaanse vis uit Siciliaanse wateren
  • Fish Tales: Nederlands merk van duurzame visgoeroe Bart van Olphen

The Can Bar

Horecaondernemers Aad Beuqi en Onno van Grondelle besloten dit concept naar Neder- land te halen. In 2017 transformeerden zij een oud bruin café op de Utrechtsestraat in Amsterdam tot The Can Bar. Ze bestelden een grote lading blikjes bij verschillende Portugese leveranciers en testten deze een week lang op smaak, prijs-kwaliteitverhouding en verpakkingsontwerp.

“Soms zat er zo weinig verschil in qua inhoud, dat we maar kozen wat we er leuk uit vonden zien”, vertelt Beuqi. Wel letten ze er goed op dat de vis duurzaam werd gevangen. Ze ontdekten dat het werken met blikvis veel voordelen had: “Het is een eenvoudig, betaalbaar, maar ook kwalitatief goed product. Plus: het kost je geen stroom om op te slaan en je hebt ook geen dure koks nodig om het te bereiden.” Wel merkten de ondernemers al gauw dat ze gasten wat moest laten proeven om hen over te halen. “De blikjes los verkopen, of serveren op een bordje, ging niet zo hard als we hadden gehoopt. Men moest het zien, of de vis moest ergens in verwerkt worden.”

Ze maakten daarom een tijdje pintxos, toastjes en kleine pizza’s met vis uit blik. Dat bleek een groot succes. Daarnaast hielp het om mooie foto’s te posten op Instagram, om gasten te laten weten hoe ingeblikte vis eruitziet. Hoewel Beuqi nog altijd gelooft in het concept, krijgt de zaak binnenkort een nieuwe eige- naar die er met frisse nieuwe ideeën een nieuwe impuls aan gaat geven.

*Tekst gaat verder onder de foto

Visgerechten van The Can Bar
Visgerechten van The Can Bar Amsterdam

Aandachtspunten

Ook aan de slag met kant-en-klare visconserven in jouw eigen horecazaak? Dan zijn er een aantal belangrijke punten om in gedachten te houden. Allereerst is het essentieel om te kiezen voor hoogwaardige kwaliteit vis, die snel na vangst wordt ingeblikt. Alleen zo kan de optimale versheid worden gegarandeerd en blijven de voedingsstoffen behouden. Duurzaamheid is belangrijk: check daarom altijd het MSC-keurmerk en koop het liefst vis die met de hengel is gevangen (‘pole line’).

Verwerk je blikvis in gerechten, let dan op je zoutgebruik. Sommige varianten zijn namelijk erg zout van zichzelf, of er wordt extra zout toegevoegd. Wil je ze direct op tafel presenteren? Wees dan creatief met de aankleding en serveer ze op een stoere houten plank of elegant bord, samen met brood en andere condimenten. Laat de vis de hoofdrol spelen! Het feit dat veel blikjes eruitzien als Instagrammable kunstwerkjes, draagt daar gelukkig aan bij.

Smaak combinaties

  • Tonijn in een tuna melt, op pizza of als vulling voor taco’s
  • Zalm in een quiche of shakshuka
  • Makreel in een romige mousse of paté voor op toast
  • Sardines in een pittige Italiaanse pasta
  • Ansjovis in een zomerse tomatensalade, door een kruidenboter, of op de pissaladière (een krokante deegbodem met gekarameliseerde uien, zwarte olijven en ansjovis)
  • Haring op boekweit- blini’s, als betaalbare variant op de bekende hors d’oeuvre met kaviaar
Artikel delen