Dit zijn de 10 beste restaurants in Groningen: van bistro's tot cafés

Beste restaurants in Groningen

Dit zijn de 10 beste restaurants in Groningen: van bistro's tot cafés

Groningen is een creatieve stad, waar uiteraard ook veel horecagelegenheden zijn te vinden. Het aanbod in de horeca varieert van vele gezellige cafés en bistro's tot sterrenrestaurants. Dit zijn volgens Michelin de tien beste restaurants in Groningen. 

 

Tekst: Iris van de Giessen

 

 

1. Noor*

Het restaurant opende haar deuren in maart 2022 in de Theresiakapel. De eigenaren en chefs zijn Jeroen en Marleen Brouwer. Restaurant Noor* biedt drie soorten menu's aan: Menu Noor, Chef's table en Marktmenu. Menu Noor is een 6-gangendiner waarin eerlijke en wereldse, maar klassieke smaken worden samengebracht. Als je kiest voor het Chef's Table menu, dan kies je voor een uniek en culinair inkijkje in de keuken, terwijl jouw gerechten worden bereid. Mocht je meer zin hebben in een verrassend menu wat dagelijks wisselt, dan is het marktmenu helemaal jouw ding! Tijdens het dineren geniet je van een gastronomische ervaring met wereldwijde technieken, met Nederlandse producten.

Marleen Brouwer-Noor-Groningen-Pim Ras-2

Foto: Marleen Brouwer in restaurant Noor, gemaakt door Pim Ras.

2. De Grote Frederik Bistro 

De Grote Frederik Bistro is een gezellige buurtbistro, te vinden aan het Frederiksplein 7. Eigenaren Marjon Millenaar en Arnejan Kruithof doen er alles aan om de gasten in de watten te leggen, en iedere acht weken een verrassende menukaart samen te stellen. Michelin: 'Chef Arnejan komt graag origineel uit de hoek met zijn marktverse ingrediënten. Geen poespas, maar speelse bereidingen en verrassende smaken.' De bistro geeft een warme huiskamersfeer door de houten tafels en aardse kleuren.

3. Blumé

Voor een culinaire ervaring waar verleden, heden en toekomst samenkomen in moderne en elegante gerechten, staan de deuren van restaurant Blumé wagenwijd voor je open. Er is keuze tussen een 3-, 5- en 7-gangen proeverijmenu, met aanvullend de keuze voor een bijpassend wijnarrangement en een kaasplankje. Aan de presentatie van de gerechten wordt veel aandacht besteed, evenals het geven van de beste ervaring voor de gasten. Restaurant Blumé is gevestigd in Hotel Halbert. De eigenaren zijn hoteliers Marloes Hemmel en Jan Akkermans, en executive chef Henrice Dijks.

Blumé interieur (1)

 

4. De Haan

Dicht bij het bruisende centrum van Groningen bevindt zich restaurant De Haan. Het restaurant heeft zijn naam te danken aan chef-kok Dennis de Haan. In 2016 opende hij de deuren van het restaurant, waar hij anderhalf jaar alleen in de keuken stond. Nu werkt hij samen met twee andere koks; Mart Buikema en Arthur Dijkstra. Het unieke concept aan restaurant De Haan is dat het geen bedienend personeel heeft rondlopen. Er is een wijnkaart aanwezig met vooraf geselecteerde wijnen, hierop kan worden bijgehouden hoeveel er genuttigd wordt. De gerechten worden wel door de koks aan de tafel geserveerd.

5. Hanasato

Op het Gedempte Zuiderdiep vind je de unieke Japanse eetgelegenheid Hanasato. Het is het enige noordelijke Japanse restaurant dat het originele Shabu-shabu serveert. Daarnaast zijn zij ook de enige die in de UNESCO cultureel erfgoed erkende Washoku stijl koken in Groningen. Een bereidingswijze waarbij gerechten puur op de traditionele manier worden gemaakt. Michelin: 'De chef kookt met respect voor tradities en verenigt de subtiliteit van smaken met de kenmerkende precisie van de bereidingen.'

6. Nassau

Restaurant Nassau is te vinden in Hotel Prinsenhof, waar gasten tijdens het diner zicht hebben op de monumentale Prinsenhof. Jeroen Bekkenkamp is de restaurantmanager en wordt ondersteund door sommelier-vinoloog Ronald Aikes-van Dijk. Je kan ervoor kiezen om à la carte te eten, maar je kan ook de keuze maken voor het 'experience menu' met 5- tot 7-gangen gebaseerd op de seizoenen.

7. Vive la Vie

"Leve het leven!", of terwijl Vive la Vie. Een avondje uit eten bij restaurant Vive la Vie betekent een ware beleving. Dit komt mede door de koks die de gerechten aan tafel komen presenteren, de fijne muziek en het ambachtelijk bereide eten. Michelin: 'Chef Jeroen Sportel houdt van uitdagende combinaties en laat zijn creativiteit graag spreken.' Het restaurant is te vinden in de bruisende binnenstad van Groningen en is te herkennen aan het nostalgische pand met eigentijdse inrichting.

 

8. Bisque

In februari 2020 werd restaurant Bisque geopend door oud-eigenaren Jan en Corry Gaastra. Drie jaar na de opening van Bisque is het restaurant verkocht aan Niels Schievink en Sabrina Mans. De gasten van het restaurant kunnen grenzeloze gastvrijheid met een oprechte glimlach verwachten. Om deze gastvrijheid na te streven biedt Bisque naast een à la carte-menu ook een 'diner compleet' aan. Hier ervaar je de ultieme Bisque-beleving met een zesgangendiner en begeleidende wijnen uit het hogere segment.

 

 

9. Brouw-bistro Dokjard

Liefhebbers van bijpassend gebrouwen bieren tijdens het diner kunnen terecht bij Brouw-bistro Dokjard. Naast dat er bier wordt geserveerd, wordt dit ook verwerkt in de gerechten. Bij Dokjard heb je keuze uit het à la carte-menu of het 5-gangen ‘Ik wil/kan niet kiezen!’ menu. Dit bestaat uit de favorieten van de kaart, of gerechten buiten de kaart om. Brouw-bistro Dockyard is gevestigd in een oud pakhuis met een lange (culinaire) historie van onder meer een Chinees restaurant en een winkel voor benodigdheden van het optuigen van schepen. 

 

10. Savour

Restaurant Savour werd in juli 2023 geopend door ondernemerspaar Jaap en Trijntje Braaksma. Als je een bezoek brengt aan Savour word je gastvrij ontvangen door Trijntje en haar team. In de keuken worden de gerechten bereid door Jaap en souschef Pascal Louwes. In de bereiding van de gerechten staan passie en genieten voorop. Er worden twee verschillende menu's aangeboden: menu Savour en het groentemenu. Op woensdagen en donderdagen is er de keuze voor een 4-, 5-, of 6-gangenmenu. Op vrijdag en zaterdag wordt uitsluitend het 6-gangenmenu geserveerd. Michelin: 'De keuken van Savour  is doordacht, verfijnd en technisch.'

 

 

Artikel delen