De 10 beste restaurants van Rotterdam op een rij

Beste restaurants van Rotterdam

De 10 beste restaurants van Rotterdam op een rij

Rotterdam heeft zich niet alleen gemanifesteerd als een wereldberoemde maritieme hub, maar ook als een ware culinaire trekpleister. Afgelopen jaar heeft Michelin nieuwe restaurants uit deze bruisende havenstad opgenomen in de gids. Dit zijn volgens Michelin de 10 beste restaurants van Rotterdam.

1. FG - François Geurds**

Bij FG Restaurant** van chef François Geurds komt innovatie en kwaliteit samen. Het restaurant, dat gevestigd is in de Rotterdamse Hofbogen, draagt sinds 2014 twee Michelinsterren. Geurds experimenteert in zijn smaakatelier. Gerechten worden pas in het menu opgenomen als ze een echte wow-factor hebben. Een zo'n gerecht is scholfilet met acquerello risotto, rauw gemarineerde champignons en een olie van basilicum. Bijzonder is ook de wijncollectie van FG Restaurant. Deze is toegekend met een Best of Award of Excellence van Wine Spectator en beslaat maar liefst 1.112 referenties.


2. Fred**

Fred** huist sinds januari 2023 in het centrum van de havenstad. Het nieuwe stijlvolle restaurant kijkt uit op de Willemsbrug en de Nieuwe Maas. Het restaurant telt vijftig couverts naast een ‘semi’ private dining gedeelte voor twaalf gasten en heeft een grote open keuken. De echte eyecatchers zijn de geklimatiseerde winedome en de kaasboutique waar gasten de uitgebreide kaascollectie kunnen bewonderen. De kookstijl van chef-kok en eigenaar Fred Mustert is klassiek Frans met een eigentijdse invulling. Van kingcrab met kaviaar tot tarbot met ossenworst en een bereiding van A4 wagyu beef met een dashi bouillon.

Fred** in Rotterdam - Wijn serveren doe je zo
Fred** in Rotterdam

3. Parkheuvel**

Parkheuvel** was het eerste Nederlandse restaurant dat bekroond werd met drie Michelinsterren. Chef-kok Erik van Loo volgde Cees Helder op en hield de renommee van het restaurant intact. Nu runt Erik van Loo samen met zijn zoon Juliën van Loo het restaurant. Parkheuvel** huist in het park vlak bij de Euromast en kijkt uit op de Maas. Michelin: "Erik van Loo is een chef met gevoel voor de klassieke finesses. Dat bewijst hij bijvoorbeeld met de kreeftencrèmesaus, vol en diepgaand, waarmee hij zijn bekende combinatie van Bressekip en ravioli van langoustines naar een hoger niveau tilt."

4. Amarone*

Restaurant Amarone* aan de Meent wordt gerund door echtpaar Jan van Dobben en Yoshiko van Dobben-Takayama. De kookstijl van chef Van Dobben is geïnspireerd door de Franse en Japanse keuken. Zo serveert hij steak tartaar met ponzu en Anna Dutch kaviaar, en kwartel met eendenlever en kimchi. Yoshiko van Dobben-Takayama is gastvrouw. Het restaurant heeft een luxe uitstraling. Een ware eyecatcher is de witte driedimensionale muur rond de open keuken. 


5. FG Food Labs*

Naast Restaurant FG** is François Geurds ook eigenaar en chef-kok van FG Food Labs*. In de keuken wordt geëxperimenteerd met spannende smaken. Denk hierbij aan zachte heilbot met ossenworst, of gemarineerde komkommer met witte chocolade. Het restaurant huist in een voormalige metrotunnel en is ingericht als tapasbar. Opvallend zijn de hammen die in de lucht hangen te rijpen.

Omdat het aantal lunchers afneemt in sterrenzaken, verandert Geurds sinds eind september FG Foodlabs* overdag in streetfoodbar SOS. De naam is afgeleid van de gerechten die hier geserveerd zullen worden: (S)oep, (O)konamiyaki en (S)alade. Lunchers zullen hier zo’n 10 tot 25 euro per persoon kwijt zijn. Tijdens het diner serveert Geurds nog wel de FG Foodlabs-gerechten. 

6. Fitzgerald*

Restaurant Fitzgerald* is vernoemd naar de Amerikaanse schrijver Francis Scott Fitzgerald, en heeft een internationale uitstraling. Michael Verhagen is chef-kok én bedrijfsleider van het sterrestaurant aan het Gelderseplein in Rotterdam. Hij bereidt Frans moderne gerechten met prikkelende smaken en texturen. Denk aan langoustine met tandoori, perzik en curry. Het interieur heeft veel vintage-elementen, grote ramen en een binnentuin. 

Gerecht-Fitzgerald-Michelin-Pim Ras
Fitzgerald* in Rotterdam

7. Joelia*

Onder het Hilton Hotel aan het Hofplein vind je sterrestaurant Joelia*. Het restaurant was voorheen van chef Mario Ridder. Hij droeg op 1 januari het stokje over aan Pieter Timmer, die als gastheer Joelia zal gaan runnen. Sofiane Bons is de nieuwe chef-kok. Pieter Timmer: “Sofiane is de uitgelezen persoon om de keuken van Joelia te leiden. Hij werkt in dezelfde geest van kwaliteit en vakmanschap als Mario, en geeft daar zijn invulling aan." Bijzonder is de gigantische wijnkelder met ruim 9.000 flessen.


8. The Millèn*

In de iconische Millenniumtoren op de eerste verdieping van het Rotterdam Marriott Hotel vind je The Millèn* van chef-kok en eigenaar Wim Severein. Het restaurant werd al kort na de opening bekroond met een Michelinster. Chef Severein werkt met pure ingrediënten uit het seizoen en daarom wisselt het menu dan ook met enige regelmaat. De open keuken en de grote glaspartijen die uitzicht bieden op het centraal station stelen de show. 


9. YAMA*

Fan van de Japanse keuken? Dan ben je bij YAMA* aan het juiste adres. Chef Hiroaki Yamamoto laat zijn gasten kennismaken met Japan en neemt hen mee in zijn verhaal. Michelin: "Zo bereidt de chef voor uw ogen een sushi met fijne rijstkorrel, net lauwwarm genoeg, met fijne azijn en topingrediënten als gelakte paling en yellowtail die à la minute gebrand worden. Wat een finesse!" Naast alle Japanse invloeden gaat er ook aandacht naar Nederlandse producten. Zo is Hiroaki Yamamoto fan van het Nederlandse daslook, wat tevens terug te vinden is in het logo van YAMA*. 


10. Zeezout*

In het Scheepvaartkwartier in Rotterdam huist visrestaurant Zeezout* van chef-kok Patrick 't Hart. Elke vier weken wordt hier een nieuw menu geserveerd. Het restaurant werd vorig jaar bekroond met haar eerste Michelinster. Michelin: "Chef ’t Hart laat zijn vis graag rondreizen. Hij voegt de ziltigheid van nori toe, geeft het de kruidigheid van ajtar of fraîcheur van een schuim van tom kha kai. De speelse garnituren brengen het bord tot leven."

Artikel delen