Dit zijn de twee beste Italiaanse restaurants van Nederland

Pianeta Terra en Aroma
Tags: chef

Dit zijn de twee beste Italiaanse restaurants van Nederland

50 Top Italy maakte de lijst met de 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld bekend. Twee Nederlandse zaken zijn opgenomen in de lijst. Pianeta Terra in Amsterdam is met een notering van 23 het beste Italiaanse restaurant in Nederland. Aroma in Vaassen komt daarna met een notering van 43 in de lijst. Il Carpaccio in Parijs, Frankrijk is uitgeroepen tot beste Italiaanse restaurant ter wereld.

Foto's: Rinze Vegelien

1. Pianeta Terra in Amsterdam

Op de 23ste plek in de 50 Top Italy staat Pianeta Terra in Amsterdam - en is daarmee ook gelijk het beste Italiaanse restaurant in Nederland. Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini openden dit Italiaanse slow food-restaurant in 2000. De zaak zit in een voormalige paardenstal en heeft een open keuken. Hier werkt het team met 100% biologische producten van lokale leveranciers. De ingrediënten zijn vaak vergeten, soms zelfs ongewenst en (m.u.v. de wijnen, kazen en olie) van Nederlandse bodem. Gasten kiezen uit een drie-, vier-, vijf- of zevengangenmenu en kunnen hier ook een wijnarrangement bij nemen.

Antonini vertelde eerder over het concept: "We zagen dat het niet goed ging met de planeet en de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Daarom wilden we zaken op een andere manier aanpakken. Ik geloof dat deze werkwijze, waarbij we uitsluitend producten gebruiken die zijn verkregen op een manier die voor het milieu en de natuur het minst belastend zijn, de meest duurzame is."

Pianeta Terra - mvv Rinze Vegelien - team
Het team en het restaurant

2. Aroma in Vaassen

Met een notering van 43 in de lijst is Aroma in Vaassen het tweede beste Italiaanse restaurant in Nederland volgens de 50 Top Italy. Jan Leune opende de fine dining-zaak in 2021 na de sluiting van de iconische driesterrenzaak De Leest. Het Italiaanse koppel Pasquale Carfora (chef-kok) en Elisa Leune (sommelier) is het gezicht van de zaak. Op het menu vind je verfijnde Italiaanse gerechten, geïnspireerd op Carfora's jeugd en gecombineerd met een Noord-Europese stijl. Het restaurant staat niet voor de eerste keer in de spotlights, want Italië Magazine riep het in juni dit jaar al uit tot beste Italiaanse restaurant van Nederland.

 

Eetzaal Restaurant Aroma (4)-1
Eetzaal Restaurant Aroma (5)-1 WijnkelderRestaurantAroma_d888649f86922b81d0bf106ef3f9b9a4_800
Artikel delen