Pianeta Terra in A'dam beste Italiaanse restaurant van Nederland

Pianeta Terra - mvv Rinze Vegelien

Pianeta Terra in A'dam beste Italiaanse restaurant van Nederland

Het Italiaanse, slow food restaurant Pianeta Terra in Amsterdam van Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini staat in de top 20 op de lijst van 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld van 50 Top Italy. Met de 19e plek is Pianeta Terra tevens beste Italiaanse restaurant in Nederland. 

Foto's: Rinze Vegelien

Een hoog standaard 

Toen het drietal in 2000 de deuren van hun biologische restaurant Pianeta Terra in de Amsterdamse Beulingstraat openden, was de grootste uitdaging om lokale leveranciers te vinden die aan hun hoge standaard konden voldoen.

Pianeta Terra - mvv Rinze Vegelien-1
Van links naar rechts: Raul Mini, Fabio Antonini en Laura Martini

Met Fabio Antonini's ambassadeurschap voor het Slow Food Chef’s Alliance Network werd de lat zelfs nog hoger gelegd.

Antonini: "We hebben alle drie veel gereisd en zagen dat het niet goed ging met de planeet en de manier waarop we met ons voedsel omgaan. We wilden zaken beslist op een andere manier aanpakken. Ik geloof dat deze werkwijze, waarbij we uitsluitend producten gebruiken die zijn verkregen op een manier die voor het milieu en de natuur het minst belastend zijn, de meest duurzame is. Naast ondersteuning bieden aan deze producenten willen we op een toegankelijke en sympathieke manier meer bewustzijn creëren."

100% biologisch

In de voormalige paardenstal hartje stad maar toch in de luwte, worden al 22 jaar vooruitstrevende ideeën over duurzaamheid, verspilling en planeetvriendelijker koken en consumeren op aansprekende wijze opgediend. De moderne kunst aan de muren, de speelse indeling met de lange bar en de warme, maar cleane uitstraling reflecteren hetgeen op het bord gebeurt.

Pianeta Terra - mvv Rinze Vegelien 2 Pianeta Terra - mvv Rinze Vegelien 1

In Pianeta Terra’s open keuken vind je alleen ingrediënten die 100% biologisch, vaak vergeten, soms zelfs ongewenst en - met uitzondering van de wijnen, kazen en olie – van Nederlandse bodem zijn.

De producten zijn afkomstig van kleine lokale leveranciers, van de Slow Food Presidia – die de kwalitatief hoogwaardige teelt van gewassen en soorten die met uitsterven bedreigd worden ondersteunt - en de Ark of Taste. Voor pizza of spaghetti bolognese is dit niet de plek, maar lokale helden als kinnebak van “Buitengewoon Varken”, Wilde Waddenzee oesters van Goede Vissers en Kraaienborst van De Keuken van het Ongewenste Dier krijgen in Antonini's moderne en vernieuwende gerechten alle ruimte om te schitteren.

Pianeta Terra - mvv Rinze Vegelien 3

De wijnkaart 

Aansluitend op het duurzame gedachtegoed dat de basis vormt van alles wat er uit de keuken komt, is de door Laura Martini met veel zorg samengestelde wijnkaart volledig biologisch, biodynamisch, natuurlijk, slow en Italiaans.

Martini: "We hebben geen grote namen op de kaart. Hele dure wijnen vind ik onnodig. Wat kleinere producenten te zeggen hebben vind ik veel interessanter dan iemand die twee miljoen flessen per jaar produceert."

Pianeta Terra - mvv Rinze Vegelien 6 Pianeta Terra - mvv Rinze Vegelien 5

La Famiglia

Niet alleen internationaal oogst het lof, ook Italië Magazine bekroonde Pianeta Terra tot beste Italiaanse restaurant van Nederland.

Hoewel ze uiteraard blij zijn met de erkenning, draait het volgens de ondernemers om de boodschap.

Raul Mini: "We lijken niet alleen een familie, we zijn het ook. De warmte en genegenheid is oprecht. We hopen dat onze gasten zich bij ons thuis voelen en zo goed mogelijk kunnen ontspannen. De kunst is een tafel te kunnen lezen: aanvoelen wat iemand wil voor ze dit zelf weten, een glimlach of een gebaar op het juiste moment…Wij doen altijd ons best onze gasten iets extra’s te geven. Naast een avond gevuld met mooie gerechten en wijnen, willen we dat mensen met een goed gevoel vertrekken. Voor mij is dat dé belichaming van Italiaanse gastvrijheid."

Pianeta Terra - mvv Rinze Vegelien 7
Artikel delen