Van huisgemaakte eendenrillette en coquilles van knolselderij tot oester met paling en beurre blanc. Het segment tussen de eenvoudige bitterbal met mosterd en de verfijnde amuse in het sterrenrestaurant groeit snel. “Het is een mooie margeverrijker.”
Tekst: Kristi Houtkamp
Foto's: Chantal Arnts, De Vaste Clique
Waar je ook komt, in steeds meer restaurants en bars vind je een menukaart met culinaire bar bites van hoge kwaliteit. Bij sommige zaken, zoals bij restobar Vivid in Utrecht, is het zelfs het concept. “De gast van nu ziet het borrelmoment als maaltijdvervangend eetmoment”, vertelt eigenaresse Tessel Andeweg.
“Mensen willen lichter tafelen, bewuster genieten en proeven van allerlei smaken, merken we. Gasten bestellen liever een aantal kleine gerechtjes en combineren dat dan met een cocktail of ander drankje en lang niet altijd met wijn.” Meestal zijn het spontane bezoeken, zegt ze.
“Gasten lopen binnen voor een hapje en een drankje en appen vaak wat vrienden om ook aan te komen schuiven. Vaak ook stappen ze bij ons binnen voor een drankje en blijven dan hangen omdat ze lekker zitten. Wat later op de avond gaat de muziek iets harder, worden er meer drankjes en bites besteld, en ontstaat er een fi jne vibe – en dat is precies wat wij willen bieden: een gezellige, open en informele sfeer.”