Deze 24 restaurants zijn al zeker van plaatsing in de MICHELIN Gids 2022

Deze 24 restaurants zijn al zeker van plaatsing in de MICHELIN Gids 2022

Op 30 mei 2022 maakt Michelin bekend welke restaurants een (nieuwe) ster krijgen, hun ster(ren) behouden en wie zijn/haar ster(ren) kwijtraakt. Sinds oktober maakt Michelin elke maand een aantal restaurants bekend die zijn opgenomen in de selectie. Deze 24 restaurants kunnen op 30 mei dus worden bekroond met een MICHELIN Ster of als bestekje of Bib Gourmand in de gids terechtkomen.

Header foto: Restaurant Flore (Chantal Arnts)

Bekijk hier de gehele uitslag van de 2022 MICHELIN Star Revelation

Dit zijn de kanshebbers voor de Michelin Gids 2022:

Ontdek hieronder de nieuwe restaurants die de Michelin inspecteurs in Nederland hebben geselecteerd voor de Michelin Gids 2022. Michelin heeft begin van de maand de nieuwe Bib Gourmand restaurants van 2022 bekendgemaakt. 

Au Coin des Bons Enfants - Timo Reichelt [Maastricht]

Twee jonge talenten laten een frisse wind waaien door het historische Au Coin des Bons Enfants. De gasten worden gecharmeerd door de elegantie en romantiek van het decor. Het verborgen terras is een absolute must! Vakkundig geselecteerde wijnen ondersteunen de eerder klassieke keuken van Timo Reichelt. Hij heeft een neus voor topproducten en voor het bereiden van sauzen. Of het nu een smoky beurre blanc is bij een  moot tarbot of een zoutige brandade bij skrei: finesse en kwaliteit komen hier op de eerste plaats.

 

Bar BAUT - [Amsterdam]

Wandschilderingen à la Banksy, een intiem en hip interieur, de sfeer die lekker informeel is… Bar BAUT is op-en-top Amsterdam. "De kaart bundelt wereldse ingrediënten in een contemporaine aanpak. Denk aan volle smaken, bewerkte ingrediënten en leuke ideeën. Dankzij de tussengerechtporties kunnen de gasten uitvoerig proeven van gerechten als bouillabaisse met noordzeevis of een vegetarische creatie vol zilte en umami smaken. Tevens heeft Bar BAUT een knappe prijs-kwaliteitverhouding!", aldus Michelin.

 

Blauw - [Utrecht]

Traditioneel, streetfoodinvloeden, authentiek, puur. Het zijn enkele kernwoorden waarmee dit restaurant vlak bij het centrum van Utrecht omschreven kan worden. De Indonesische keuken ontvouwt hier al zijn rijkdom. De rijsttafel is een manier om te ontdekken hoe de chef kruidigheid en diepgang weet te combineren. Het samenspel van daging rendang, gado gado, ikan pepesan en nog veel meer smaakindrukken neemt de gast mee op een genuanceerd exotisch avontuur. 

 

Céline - Martijn Stoker [Nieuwegein]

Céline voelt zich helemaal thuis in het ruige Fort Jutphaas. Achter de stoere muren is een restaurant te vinden dat intimiteit uitstraalt dankzij het gedempte sfeerlicht. Het terras ligt er gezellig bij. Martijn Stoker is een technische chef die zijn creativiteit laat spreken. Hij voegt af en toe contrast toe met Scandinavische aardsheid en brengt graag verschillende elementen op het bord die hij bindt met intense sauzen. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een rijke beurre blanc, vadouvankruiden en de power van een bisque bij perfect in de pan gebakken schol. 

 

Domenica - [Amsterdam]

Het terras van Domenica is ideaal om de bruisende Jordaanwijk te ervaren. Amsterdammers schuiven hier graag aan voor een mediterraan festijn, met een flinke knipoog naar Italië. Traditionele linguini met een jus van het kookvocht van scheermesjes, een tijdloze pasta carbonara volgens de regels van de kunst of een meer experimentele interpretatie van ceviche? Wees maar zeker: op de eerder kleine kaart is enkel plaats voor smaakbommetjes. De wijnpassie van patron Flavio maakt dit  zuiderse avontuur helemaal af.

 

Karel V - Damien Donkersteeg [Goes]

Het karakter van het historische pand (1555) aan de haven van Goes, waar restaurant Karel V zich in bevindt, laat niemand onberoerd; de open haard, het terras aan het water, de schilderijen. De jonge chef combineert de kracht van klassieke bereidingen met moderne frisheid. Bestelt u een salade van noordzeekrab met garnalen of een tournedos Rossini, dan wordt u getrakteerd op smaken die vertrouwd zijn, maar toch weer een tikkeltje anders. Damien Donkersteeg kijkt met een frisse blik naar de traditie en doet dat met eigenheid.

 

Moustique - [Haarlem]

Het modern opgezette Moustique in het centrum van Haarlem ontvangt gasten zowel voor lunch, borrel als diner. Het restaurant beschikt over een ruime kaart waaruit de ervaring van de chef spreekt; eigentijdse omschrijvingen, Aziatische inspiraties en vegetarische opties. De smaken maken het waar, de diepgang is present. Rundervlees in tataki of tartaar met oosterse nuances, entrecote met stroganoffsaus, frisse bereidingen rond seizoensgroenten.

 

Restaurant 1857 - Joey en Joke [Roosendaal]

Een klein steegje leidt naar dit voormalige koetshuis, een symbiose van authenticiteit en contemporaine klasse. Chef Joey en gastvrouw Joke creëren de ideale omgeving om hun creatieve intensiteit te ervaren. Deze keuken is technisch, visueel en bij momenten gedurfd. Dit moderne samenspel van groenten en wereldse smaakmakers overtuigt. De gast wordt hier even goed verrast door een intense combinatie van sint-jakobsnoten en gepekeld wagyuvlees als door een zilte creatie rond zeekool, codium, yacon en jalapeño.

 

Waers - Dennis Vermeulen [Roermond]

Waers staat voor tegendraads, een beschrijving die Dennis Vermeulen op het lijf staat geschreven. In zijn puur, Scandinavisch aandoend restaurant laat hij het beste van het seizoen spreken. Geen poespas, maar evenwichtige out of the box creaties die de huidige tijdsgeest mooi aanvoelen. Zo overtuigt hij met traag gegaarde skrei gehuld in een kruidenkorst, gemarineerde pompoen voor een zoetzure toets en een schuimige jus van geroosterd venkelzaad. Dit alles voor een mooie prijs-kwaliteitverhouding!

 

Birstro TWO - Edwin Soumang [Roermond]

Hotel Dux heeft er een geweldige troef bij. Edwin Soumang opende er de chique Bistro TWO, die ook nog eens beschikt over een rustgevend terras op de Roerkade en een hippe rooftop op de vierde verdieping van het hotel. Klassiekers als eendenleverterrine en bouillabaisse worden hier bereid. De chef stapt ook wel eens van die traditionele weg af, bijvoorbeeld door hertenrug met cacao te bakken en de cacao ook in de subtiele spicy jus te verwerken. De keuken van Bistro TWO is weloverwogen en in evenwicht. Er is een ruim aanbod met onder meer fijne charcuterie en oesters voor bij het aperitief. 

 

De Juwelier - Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot [Amsterdam]

Noem de bistro van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, bekend van Restaurant 212, gerust een oldschool type restaurant. De chefs koken met minder populaire ingrediënten als kalfsniertjes en beenmerg, en brengen die producten zonder al te veel poespas op het bord. Bij de niertjes komt bijvoorbeeld een lichtjes geroomde saus op basis van een kalfsbouillon met een jus van schelpdieren. Gebroken hazelnootjes en gestoofde lamsoren maken het gerecht helemaal af. Het typeert de keuken van De Juwelier: traditionele power, moderne frisheid en Franse finesse. 

 

Groenewoud - Maurice Kersten

[Nijmegen]

Gebouwd in 1763, een horecaverleden dat teruggaat tot 1820 en vanaf 2022 geselecteerd door de MICHELIN Gids. Groenewoud is het op één na oudste café van Nijmegen. Authentieke decorelementen herinneren aan dat rijke verleden. Met Maurice Kersten staat hier een ervaren chef achter de kachel. Dat is te merken aan zijn genereuze smaken, beheerste cuissons en verrassende verfijning. Perfect gegaarde zalm combineert hij bijvoorbeeld met de volheid van een gladde aardappelmousseline en de scherpte van een mosterdvinaigrette. Het talent van de chef zit hem in de diepgang die hij geeft aan dergelijke rijke smaken. Er is een ruime kaart en een keuzemenu, waarbij er een mooie prijs-kwaliteitverhouding is. 

 

Studio - Gilbert von Berg

[Maastricht]

Gilbert von Berg is een naam als een klok in de Limburgse gastronomie, die we vooral kennen van zijn passage bij Château Neercanne. Zijn zoektocht naar een eigen stek bracht hem naar dit hip/natuurlijk/bruut restaurant in het centrum van Maastricht. Samen met zijn team doet hij er alles aan de gast een persoonlijke ervaring te bieden; muziek, interactie met de gasten, de bedrijvigheid van de open keuken. Chef Von Berg verrijkt zijn Franse basis met allerlei invloeden, naargelang de seizoenen. Aziatisch in de zomer, mediterraan in de lente, etc. Hij maakt gebruik van fermentatie om een beurre blanc diepgang te geven, maakt zelf koji om een Aziatische touch te geven aan een jus van wei en speelt met kruidenmengsels als furikake en za’atar. De intense smaakindrukken van Studio maken indruk.

 

 ‘t Ganzenest -  Erik Tas [rijswijk]

Erik Tas, bekend van Bib Gourmand Bij Erik in Leidschendam, roert in de potten van restaurant 't Ganzennest. Hij behield de authentieke allure van het pand en friste het restaurant met de nodige elegantie op. De MICHELIN gids: "Chef Tas is een liefhebber en kenner van producten zoals zeetong, kalfszwezeriken en wagyu. Ter begeleiding kiest hij steeds garnituren uit die to-the-point zijn, en met de intensiteit van de sauzen toont hij zijn vakkennis aan. Chef Tas bewijst bij ’t Ganzenest nogmaals dat hij een slimme chef is die steeds het beste uit zijn ingrediënten weet te halen. Het product is hier koning."

 

Bistro LOF - [leersum]

Levensgenieters zijn al enkele jaren kind aan huis bij Parc Broekhuizen, waar MICHELIN ster Voltaire [lees ook: Arturo Dalhuisen nieuwe chef restaurant Voltaire*] is uitgegroeid tot een trekpleister. Tel daar nu ook Bistro LOF bij. Het restaurant bevindt zich in de vroegere boerderij van Parc Broekhuizen. Die werd omgetoverd tot een moderne zaak met brute en rustieke elementen. De glazen serre is een eyecatcher. Al zullen vooral de chefs in de open keuken uw aandacht trekken. Zij werken het liefst met groenten uit de moestuin en Nederlandse producten. "De seizoenen tonen zich van hun beste kant bij Bistro LOF. De eigentijdse keuken draagt duidelijk de stempel van een ervaren brigade", aldus de MICHELIN gids. Bistro LOF is dit jaar ook genomineerd voor de Entree Awards in de categorie Best New Restaurant Design. 

 


Restaurants Michelin Gids 2022
Restaurant 273

 

Restaurant 273 - Tommy den Hartog [Utrecht]

“Tommy den Hartog combineert het beste van twee werelden. Zijn restaurant oogt elegant, al zorgen de koperen en turquoise kleuren voor een contemporaine feel en kan u uw ogen niet afhouden van de open keuken (de chef’s table ziet er top uit!). Het bord volgt naadloos: klassieke cuissons en wereldse inspiraties komen hier mooi samen op het bord.”, aldus de MICHELIN Gids. Ze geven ook lovende woorden over de gerechten van Restaurant 273. “Kalfszwezeriken begeleidt de chef bijvoorbeeld met een jus de veau die is geparfumeerd met kruidnagel en sinaasappel, waarmee hij zijn bereiding diepgang geeft. Chef Den Hartog tovert even gezwind een lekker vegetarisch gerechtje op het bord. Of laat u gerust verleiden door een van zijn oesterbereidingen, zoals de combinatie van oester met een pittige steak tartaar. Utrecht heeft er met Restaurant 273 een fijn zaakje bij!”

Lees ook: Restaurant 273 zet Utrecht weer op de culinaire kaart

 

Vive La Vie - Jeroen Sportel [Groningen]

“Het sfeervolle Vive La Vie, dat ondergebracht is in een nostalgisch pand hartje Groningen, bedient u op uw wenken. Jeroen Sportel werkt enkel met een verrassingsmenu om in te kunnen spelen op de seizoenen en het marktaanbod. Van bij de eerste hap bewijst hij dat hij uw vertrouwen meer dan waard is.” Over de gerechten valt te lezen dat Jeroen Sportel wel van een uitdaging houdt. “Bij een feilloos in de pan gebakken schol serveert hij bijvoorbeeld een beurre blanc die opgepept wordt met de kruidigheid van vadouvan. Chef Sportel durft ook wel uit te dagen, bijvoorbeeld door cantharellen te verwerken in een dessert met chocolade en bramen. Het is in dergelijke combinaties dat u het talent van deze man herkent.”

 

Porta Sud - Ralph Geerts [Breda]

Ralph Geerts haalde blijkbaar zijn inspiratie voor Porta Sud uit zijn familiereizen op een camping langs het Gardameer. “Daar werd Ralph Geerts verliefd op de verleidelijke smaken van de Italiaanse keuken. In Porta Sud trakteert hij u op een contemporaine interpretatie van zuiderse smaken met de zuiverheid die we kennen van de Nordic keuken.” Een cannelloni vult hij bijvoorbeeld met stukjes oosterscheldekreeft, witte en groene asperges en een eieremulsie. Hij bestrooit de smakelijke pasta met peterselie, truffel, pecorino en wat fijne olijfolie. Dit gerecht typeert de aromatische keuken van Ralph Geerts.

 

Restaurants Michelin Gids 2022_Flore

Flore

 

Flore - Bas van Kranen  -[amsterdam]

“Bas van Kranen heeft Bord’Eau laten vervellen tot Flore, een restaurant dat volledig aansluit bij zijn visie van gastronomie. Flore is een prachtexemplaar van contemporain comfort met heel wat natuurlijke elementen. En dat is geen toeval, want chef Van Kranen kookt ook dichter bij de natuur. Hij legt nog meer de nadruk op groenten, duurzaamheid en lokaal. Zijn originele gerechtjes zijn keer op keer explosief en gedetailleerd. Een ziltige Japanse flan bedekt hij bijvoorbeeld met zachte scheermesjes, kaviaar en een marbré van mossel. Garnalen van indrukwekkende kwaliteit combineert hij dan weer met een fijne consommé van abrikozen en net genoeg peper. Dit soort creatieve lekkernijen, zeer zuiver en persoonlijk, tonen het talent van chef Van Kranen aan.”, aldus de MICHELIN Gids.

Restaurant Flore is dit jaar ook genomineerd voor de Entree Awards in de categorie Best New Dining Experience.

 

Pikaar - Cas Pikaar - [hilvarenbeek]

Ook Cas Pikaar wordt omschreven als groot talent. “We kennen de chef vooral van Bib Gourmand DOYY in Eindhoven. Dit jaar opende hij zijn eigen stek in Hilvarenbeek. Pikaar is een warm en chic restaurant, een zaak waar u van jeugdig enthousiasme proeft. Deze technisch sterke chef verwent u zowel met creatieve bereidingen als een eigen interpretatie van de tournedos Rossini. Aziatische invloeden zijn hier nooit ver weg. Een gerecht rond coquilles tilt de jonge chef bijvoorbeeld heel mooi op door er een beurre blanc van kombu bij te serveren. Het fijne samenspel van texturen en uiteenlopende smaken past helemaal in de huidige tijdsgeest. Chef Pikaar zoekt naar eigen zeggen graag contrasten op, zonder uit de bocht te gaan.”

 

Bistro Aragosta - Jan Gerard van der Wal en Wouter Brandsema - [Leeuwarden]

MICHELIN Gids omschrijft Bistro Aragosta als een echte bistro, maar dan wel in een warme en stijlvolle uitvoering. “De keuken zit op dezelfde lijn: vooral klassiek Frans, met hier en daar een Italiaanse uitspatting. Op het karkas gebraden duif, ganzenlever, ossentong. Dat zijn de sterren van deze gezellige bistro. Lamsnek wordt bijvoorbeeld met rozemarijn en knoflook in een eigen jus gegaard, en in een cocotte onder bladerdeeg gebakken. De diepgaande smaken zijn geweldig, het frisse slaatje en de fijne vinaigrette erbij maken dit gerecht helemaal af. Bistro Aragosta is een hartverwarmende plek in Leeuwarden. Een must voor liefhebbers van lekker eten à la française.”

 

Restaurants Michelin Gids 2022_Triptyque
Triptyque - ©kris vlegels

 

Triptyque - Niven Kunz - [wateringen]

In het voormalige gemeentehuis van Wateringen is restaurant Triptyque van Niven Kunz te vinden. Chef Kunz staat al jarenlang bekend om zijn groentekeuken en om zijn 80/20 filosofie. MICHELIN heeft lovende woorden voor dit groenterestaurant: “Bij Triptyque proeft u het terroir van het Westland, alom bekend voor zijn glastuinbouw. De chef sublimeert die geweldige producten met de creativiteit die hem typeert. Aubergines pekelt en prest hij bijvoorbeeld, om ze vervolgens te lakken met aceto balsamico. Dat levert een geweldige balans op tussen zoetigheid en frisse zurigheid, en dan zeker in combinatie met zachte geitenkaas en een frisse basilicumolie.”

 

Zoldering - [amsterdam]

‘Een wijnkaart die kan concurreren met de beste in Amsterdam’, zo noemt MICHELIN de wijnkaart van het Amsterdamse restaurant Zoldering. “Hier is geen plaats voor poespas, maar des te meer voor de gezelligheid van samen lekker tafelen. Een vegetarische interpretatie van filet americain gemaakt met tomaat, rosé gebakken boerderij-eend en borlottibonen met een jus vol diepgang, een originele croissantbereiding met bramen en pistache-ijs, … Je weet hier niet wat eerst te kiezen!”

 

Chez Brochard - Esther en Koos Brochard - [harderwijk]

“U eet in een gezellig huisje aan een antieke Scheepshelling, omgeven door een charmant maritiem decor en met uitzicht op de botters (check zeker het terras). De gastheer staat steeds paraat voor een hartelijke ontvangst en goed advies over een lekker glas wijn. Dat kan bijvoorbeeld Tulp van het lokale wijngoed Wilgenhorst zijn, en dat is geen toeval. De Franse keuken van Chez Brochard krijgt hier namelijk een Nederlands karakter. Ingrediënten uit de regio, denk aan Veluws ree of schol uit de Noordzee, worden hier namelijk met respect behandeld. De chef geeft ze de hoofdrol in gerechten die weldoordacht zijn. Leuke details zorgen voor smaakschakeringen en fijne texturen, zonder generositeit uit het oog te verliezen. Een beurre blanc parfumeren met savora mosterd, gefrituurde garnalenkopjes als krokantje, … Lekker!”

Artikel delen