Michelin-voorspellingen 2025: dit zijn de kanshebbers volgens experts
Nu de Michelin-uitreiking steeds dichterbij komt, vroeg Entree Magazine vier experts naar hun voorspellingen: ondernemer Chong Chu, chef‑koks Ron Blaauw en Marleen Brouwer en culinair schrijver Astrid Schreuders. Wie zijn volgens hen nu écht klaar voor hun eerste, tweede, derde of groene ster? Hieronder de inzichten.
Foto's: o.a. Dion Doornik, Chantal Arnts, Ian Moerings en Pim Ras
Hoofdfoto v.l.n.r.: Astrid Schreuders, Chong Chu, Ron Blaauw en Marleen Brouwer
Over de experts
Chong Chu — horecaondernemer (o.a. Foodhallen, The Joint Pizzabar)
Mede-oprichter van de Foodhallen in Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast eigenaar van o.a. De Kanarie Club en The Joint Pizzabar.
Ron Blaauw — chef en horecaondernemer (Ron Gastrobar)
Sloot tien jaar geleden zijn tweesterrenrestaurant en opende nieuwe, informele zaken onder de naam Ron Gastrobar. Inmiddels een icoon in de Nederlandse horeca met vijf zaken en de titel Horecaondernemer van het Jaar (2021).
Marleen Brouwer — chef-kok en ondernemer Noor* in Groningen.
Sterchef, patissier en ondernemer pur sang. Ze stond eerder in de keuken van De Loohoeve en was te zien op tv in Restaurant van de Toekomst. Haar aanpak is krachtig, gestructureerd en ambitieus, met een grote liefde voor koken op topniveau.
Astrid Schreuders — culinair schrijver, kenner van toprestaurants en oprichter van AstridsTaste
Heeft haar eigen bureau voor horecapubliciteit en -communicatie AstridsTaste, is kenner van toprestaurants en freelance culinair schrijver.
Kanshebbers 1e Michelinster
Chong Chu noemt Troef in Amsterdam als een restaurant dat nu al bijna alle aspecten in huis heeft: stijl, service, setting, aandacht voor het gerecht én de gast.
Astrid Schreuders noemt verschillende namen, van outsiders tot inkoppers. GEM. in Gemert (Soenil Bahadoer), Azurite in Delft (Mario Ridder) en Create in Eijsden (Guido Braeken) tonen volgens haar stuk voor stuk kwaliteit, maar de vraag is of Michelin meteen met een volle beloning komt met twee sterren of een voorzichtige benadering kiest met één ster.
Ook noemt ze Wild Atelier in Hoog Soeren (Jonathan Zandbergen) vanwege het verleden van Zandbergen als sterchef bij Merlet* in Schoorl. Daarnaast ziet Schreuders nog enkele outsiders: Mano in Haarlem, Cellar Door in Woudrichem, Kitchen Nieuwland in Broek in Waterland en Yano in Rotterdam. "Het zijn nog relatief jonge restaurants, maar wél met onderscheidende smaken, aandacht voor detail, goede recensies en steeds meer publiciteit", zegt Schreuders.
*Tekst gaat verder onder de foto van Cellar Door.
Marleen Brouwer richt zich op Bisque in Groningen (Niels Schievink), een zaak waar ze meerdere keren at en waarin ze een eerste ster verwacht, dit jaar of anders volgend jaar. Ook Haricot in Maastricht verdient volgens haar lof: puur, sterk eten.
Ron Blaauw wenst onder andere BAK, Choux, Rijsel en Troef in Amsterdam hun eerste ster toe. Hij merkt op dat nieuwe inspecteurs vaak linnen en een vijfgangenmenu willen zien - een klassieke invulling — maar hoopt dat toegankelijkere concepten ook steeds serieuzer worden genomen.
*Tekst gaat verder onder de foto's van Troef (links) en een gerecht van Choux (rechts).
Kanshebbers 2e Michelinster
Volgens Schreuders zijn er ook een aantal restaurants die klaar zijn voor de tweede ster. Noor* in Groningen — waar Jeroen en Marleen Brouwer gestaag bouwen aan een steeds verfijndere keuken — en De Leuf* in Ubachsberg, waar Robin van de Bunt de ambitie van zijn overleden vader wil voortzetten. In beide gevallen spelen volgens haar stabiliteit, familie en vakmanschap een grote rol.
*Tekst gaat verder onder de foto van Marleen Brouwer in Noor.
Kanshebbers 3e Michelinster
Chu is duidelijk: er moet een restaurant bijkomen naast het enige restaurant met drie sterren dat er nu is: De Librije***. Hij noemt als kanshebbers Brut172** in Reijmerstok (Hans van Wolde) en Tribeca** in Heeze (Jan Sobecki). Zij zitten al jaren op twee sterren. De ervaring, beleving en consistentie van Brut172 noemt Chu “ongekend”.
Astrid Schreuders ziet ook 212** in Amsterdam (Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot) en Brut172 als serieuze kanshebbers. Tribeca noemt ze ook, maar de aanstaande verhuizing naar Eindhoven kan een reden zijn voor Michelin om daar nog even mee te wachten.
Ron Blaauw onderschrijft dit beeld: hij noemt onder andere 212, Brut172, maar ook Spectrum** in Amsterdam (Sidney Schutte) en Parkheuvel** in Rotterdam (Erik & Juliën van Loo) - volgens hem allemaal namen die het niveau van drie sterren aan kunnen.
Kanshebbers Groene Ster
Schreuders voorspelt ook een paar restaurants die kans maken op een Groene Ster. Deze ondernemers zijn al jaren bewust bezig met duurzaamheid, maar hebben de groene ster nog niet. Eindeloos in Leeuwarden kookt al lang met een kop-tot-staartbenadering en pure, verantwoorde producten. Herberg Onder de Linden* in Aduard stapte bewust af van rundvlees, zuivel en luxe importproducten. Boompjes in Overloon werkt sinds de oprichting supergroen en verdient volgens haar nu echt erkenning.
*Tekst gaat verder onder de foto's van Onder de Linden.
Conclusie: welke zaken springen eruit?
Veel aandacht gaat uit naar restaurants die kans maken op een eerste ster — logisch, want daar ontstaat de meeste beweging en vernieuwing. De derde ster blijft voorbehouden aan zaken die zich jarenlang op uitzonderlijk niveau bewezen hebben, en dat maakt deze categorie stabieler en voorspelbaarder. Continuïteit, beleving en detail zijn sleutelwoorden bij de kanshebbers. Restaurants als Troef, Brut172 en 212 en worden meerdere keren genoemd. Ook duurzaamheid is een factor die steeds zwaarder lijkt te wegen met nieuwe groene sterren.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen