Michelin selecteert deze 39 restaurants voor een plek in de gids
Op maandag 6 oktober 2025 maakt Michelin bekend welke restaurants een nieuwe ster ontvangen, hun huidige sterren behouden of juist hun onderscheiding verliezen. Afgelopen jaar deelde de bandengigant regelmatig updates over zaken die zijn opgenomen in de selectie. Deze 39 geselecteerde restaurants maken op 6 oktober kans op een Michelinster of een bestekje. Onlangs werd bekend welke 9 nieuwe zaken hiervan een vermelding als Bib Gourmand in de gids kregen. Een deel hiervan vind je ook in onderstaande lijst.
Foto's: o.a. Guy Houben, Pieter d'Hoop, Sophia van den Hoek, Lyan von Furth, Chantal Arnts, Floortje Goessens, Jeroen Jorissen, Dion Doornik, Zsófia Bodnár en Platefully
1. Bar Beurre
In hartje Maastricht opende in november vorig jaar Bar Beurre van vrienden Jesper Michels en Robin Hameleers. Voorheen werkten ze samen bij restaurant Onglet in Maastricht. Michels runt het restaurant aan de voorkant en chef-kok Hameleers regelt alles in de keuken.
Michelin schrijft: "Een no-nonsense bistro in een oud café, compleet met opzwepende muziek – dat is wat je kunt verwachten van Bar Beurre. De Franse keuken draait om boter, en dat is hier niet anders. Maar wel met de nodige verfijning. Zo bereidt de chef er bijvoorbeeld schartong à la meunière, geserveerd met ansjovis, tuinbonen en een verfijnde beurre blanc, versterkt met een scheutje sherry. De keuken is krachtig en speels en biedt een compacte kaart. Le beurre, c’est la vie!"

2. De Kromme Bistro in Hoofdplaat
Het 'zusje' van De Kromme Watergang* opende afgelopen jaar onder de naam De Kromme Bistro. Het zit naast het sterrestaurant en heeft een open keuken met grote houtskoolgrill. Edwin Vinke serveert hier gerechten als paella, steak tartaar en kokkels.
Michelin schrijft: "Je voelt hier de liefde voor lekkernijen uit de Zeeuwse wateren, die al hun ziltigheid etaleren. Zoals de kokkels met fijngesneden bieslook en een zalige beurre blanc met de jus van de kokkels en het aroma van citroengras. De chefs grillen net zo makkelijk een stukje bavette voor je – of wat dacht je van een vegetarische creatie? Deze brasseriekeuken heeft eigenheid."
3. SEAson - Arsenaal in Naarden
Dennis en Gabriëlle Koopmans openden in september vorig jaar visrestaurant SEAson in Naarden. Het koppel wil een plek neerzetten waar gasten steeds verrast worden met een dagelijks wisselend menu. De nachtvangst bepaalt het dagmenu. Hierdoor is het een extra uitdaging om de menukaart vorm te geven.
Michelin schrijft: "De geschiedenis van dit militaire onderkomen gaat terug tot 1688 en werd jaren later onder handen genomen door de gerenommeerde interieurontwerper Jan des Bouverie. Het is vandaag chic en sfeervol, met een terras dat opleeft op zonnige dagen. Dennis Koopmans richt zich vooral op lekkernijen uit de zee, al is er ook een aanbod voor vleesliefhebbers."
"Dit is een plek waar je komt voor het plateau de fruits de mer en kraakverse vis van het seizoen. Denk aan gebakken rode mul met een rijke schaaldierenbisque, fijngesneden venkel voor frisheid, ziltige zeekraal en krokante croutons. SEAson - Arsenaal staat voor fraîcheur en het beste van het seizoen."
4. Amí Bistro in Breda
Amí Bistro opende in juli 2024 in het monumentale pand ‘den Bonten Osch’. Het pand telt twee verdiepingen, heeft een open keuken, een bar en een binnentuin. De bistro werd oorspronkelijk geopend als Alma Bistro, maar gaat sinds juni 2025 zelfstandig verder onder de naam Amí Bistro, onder leiding van gastvrouw en eigenaar Malou Hagenaars.
Michelin schrijft: "Een monumentaal pand, hartje Breda, is de thuisbasis van deze luxebistro met allure. De keuken op de etage springt in het oog zodra je binnenloopt. Hier kookt een team dat gevoelig met luxeproducten werkt. Hun keuken is herkenbaar en streeft naar verfijning."
"Je komt hier bijvoorbeeld voor steak tartaar of een hele tarbot. Sint-jakobsnoten gaan ze dan weer koppelen aan een crème van ganzenlever, gebroken hazelnoten en een saus op basis van rijstwijn en azijn die geparfumeerd is met yuzu. Check zeker de verleidelijke wijnkaart!"

5. Bar Bù in Rotterdam
Het restaurant van Robin Bravenboer, Merijn Sips en Christiaan Bergers – ook de eigenaren van River Bar in Rotterdam – opende in april 2024. Bij Bar Bù komen de Kantonese en Franse keuken samen. Op het menu vind je een scala aan shared dining-gerechten, variërend van Chinese ham, kikkerbilletjes, zeebaars en wagyu tot huisgemaakte loempia’s en dimsum, Het interieur kenmerkt zich door klassiek Chinees gecombineerd met het moderne van nu.
Michelin schrijft: "Wanneer je dit herenhuis aan de jachthaven binnenloopt, moet je meteen kiezen: de trap links naar de loungebar, of de trap rechts naar het restaurant. De cocktailkaart is zeker de moeite waard, maar we raden toch aan om jezelf onder te dompelen in de smaakvolle Aziatische vibe van het restaurant. Frans en oosters wordt er met gevoel vermengd."
"De dimsums zijn geweldig, zoals die zacht gestoomde hapjes met een vulling van varken, garnaal en een vinaigrette met foreleitjes. Of wat dacht je van een pruimensaus om krokant gebakken buikspek umaminuances te geven? Kiezen uit de ruime kaart is een uitdaging!"

6. Oudeland op Texel (De Koog)
Restaurant Oudeland op Texel gebruikt de vruchtbare grond van het eiland als basis voor de gerechten. Via de open keuken zien gasten hoe chef en mede-eigenaar Daan Kappert lokale producten verwerkt volgens het 80/20-principe met een focus op duurzaamheid. Het restaurant beschikt ook over een Dry Ager, waarin lokaal Aberdeen Angus-vlees rijpt. Het ontwerp van het interieur heeft een duurzame uitstraling, waarbij aardetinten centraal staan.
Michelin schrijft: "Oudeland is zowel warm als urban, een zaak met schwung dankzij het gepassioneerde team. Dat merk je aan de manier waarop ze hun knappe selectie natuurwijnen voorstellen en hun innige band met Texel onder woorden brengen. Wat ze niet uit eigen tuin halen, verzamelen ze bij bevriende leveranciers op het eiland. Gebakken schelvis gaan ze bijvoorbeeld bijstaan door pasta die ze gemaakt hebben met bloem van een lokale molenaar, een brunoise van koolrabi en een karaktervolle emulsie van schaaldieren. Ze gaan creatief om met hun terroir en verrassen elke maand opnieuw met een nieuw menu."
7. Restobar Vista in Rotterdam
Restobar Vista opende in juli 2024 de deuren op de Wilhelminapier in Rotterdam. Het ondernemerspaar Ingrid en Henrie van der Heijden is eigenaar en is bekend van Vista* in Willemstad. De gezichten van de nieuwe restobar zijn chef Kimmo Geus en gastvrouw Nikki Bijtenhoorn. In plaats van een vast meergangenmenu, ligt de focus op de à-la-carte-kaart. Daarop staan gerechten als carpaccio, vongole met groene curry, langoustines à la plancha, op de graat gebakken Noordzeetong en ribeye met bearnaisesaus. Het restaurant heeft in totaal plek voor zeventig gasten.
Michelin: "De skyline van Rotterdam en de Nieuwe Maas ontvouwen al hun charmes bij Restobar Vista. Wat een uitzicht! Je zit hier op de begane grond van gebouw De Rotterdam, omringd door een smaakvol modern decor in zachte kleuren."
"Henrie van der Heijden van Vista in Willemstad heeft een ploeg samengesteld die het product op Franse wijze laat spreken, met hier en daar een mediterrane knipoog. Denk aan sappig geroosterde tournedos op gekaramelliseerde ui, met een intense jus van Madeira en aardappelrösti. De chefs mijden complexiteit en plezieren met ongedwongen gerechten. De ruime kaart is een waar plezier, net als de mooie prijs-kwaliteitverhouding."

8. Reua Thai in Nuth
Restaurant Reua Thai in Limburg biedt een moderne versie van de traditionele Thaise keuken. Chef-kok en mede-eigenaar Pattama Simons, die van haar vader het koken leerde, zorgt ervoor dat de authentieke smaken van Thailand behouden blijven. Ze verbouwt samen met haar team groenten, fruit, bloemen en kruiden in een tuin vlakbij het restaurant. Deze lokale ingrediënten vormen de basis voor de gerechten die de rijke Thaise keuken naar Nederland brengen.
Michelin: "Reua Thai voelt ietwat bruut aan, houten ornamenten zorgen voor eigenheid. Pattama Simons zweert bij authentieke Thaise smaken, maar voegt daar een zekere finesse aan toe. Ze werkt vaak met producten uit eigen tuin of lokale leveranciers en neemt de tijd om diepgang te creëren. Bouillon van rund gaat ze bijvoorbeeld infuseren met kaneel, citroengras, pinda en koriander om een levendig en beheerst pittig resultaat te bekomen. Het is een diepe basis om stukjes rund, rijstnoedels en daikon geweldig lekker op smaak te brengen. Het keuzemenu is een aanrader om ten volle te genieten van dit geparfumeerde verhaal."
Reua Thai is bekroond met een Bib Gourmand.
9. Tannay in Amsterdam
Restaurant Tannay, voorheen De Gouden Reael, ligt op het Realeneiland in Amsterdam. De naam is geïnspireerd op het wijngebied Coteaux Tannay, waar chef Thomas Demuth opgroeide. Na ervaring in drie-sterrenrestaurants presenteert hij nu een vijfgangen-chef’s menu en à-la-carte-gerechten. Tannay valt onder de vleugels van TV-chef Alain Caron.
Michelin: "Tannay verwijst naar de geboortegrond van chef Thomas Demuth. Zijn ouders hebben er trouwens nog steeds een wijngaard, waarvan enkele flessen op de kaart staan. De Franse chef heeft zich in dit hoekpand op het Realeneiland gesetteld, met zijn pittoresk terras aan het water en romantisch decor."
"Onder de vleugels van Alain Caron brengt hij hier vertrouwde gerechten op het bord, die een kennis van de klassieke Franse keuken verraden. Dat kunnen diverse bereidingen van rode biet zijn met een volle nantuasaus, maar ook wilde eend in een bladerdeegbereiding of die traditionele haas à la royale. Bij Tannay spreekt het product."

10. WY. in Maastricht
Restaurant WY. is een fine dining restaurant in Maastricht, gevestigd aan de Tongersestraat 23. Het restaurant is opgericht door chef Wouter Vroomen en Ylja Berends. Op de kaart staan diverse gerechten, bereid met eerlijke producten en dagverse ingrediënten. Voorbeelden hiervan zijn steak tartare met oester en eidooier, langoustine met Livar buikspek en shiitake, en ree met bloedworst, knolselderij en spruitjes.
Michelin: "Wouter en Ylja hebben troeven te over om je te overtuigen. De locatie van hun intiem fine dining restaurant in hartje Jekerkwartier bijvoorbeeld, in een pittoresk straatje met klinkers. Uiteraard ook de wijnbar vooraan waar je in de namiddag binnenloopt voor een glaasje en enkele bites. De deskundige en bij momenten verrassende wijnpairings zijn sowieso een must als je bij WY. komt eten."
"Maar dé troef is de aantrekkelijke keuze aan verfijnde gerechten. Topproducten zijn hier thuis, zoals die zalmforel van de Commanderie 7 die traag werd gegaard, geassocieerd aan een kruidensalade met subtiele pit en een diepe saus op basis van karnemelk en groene kruiden. Deze chef weet hoe je gasten inneemt met intensiteit en een fijn zuurtje. Daarom moet je hier een tafeltje boeken."

11. Bistro Toost in Amstelveen
Michelin schrijft: "Toost is een warme en bruisende bistro, de gedroogde bladeren aan het plafond zorgen voor een zekere mediterrane sfeer. Een plek aan de lange toog is altijd een goed idee. Je kiest hier à la carte, uit allerlei typische gerechten in tussengerechtporties. Remoulade van krab met een krokante toast, knapperige groenten en een mosterdvinaigrette, of nog met de hand gesneden steak tartaar die onder meer op smaak wordt gebracht met kappertjes, geserveerd met verse friet en mayonaise: dit soort herkenbare gerechten, met hier en daar een Aziatische uitspatting, maken het succes van deze leuke bistro. Vergeet niet te reserveren!"
12. Cellar Door in Woudrichem
Michelin schrijft: "Het oude raadhuis van Woudrichem heeft een smaakvolle verjongingskuur gekregen. Achter de bakstenen façade huist een stijlvol restaurant dat ruim aanvoelt. Paulina, de charmante gastvrouw, en chef Kalai hebben ervaring opgedaan bij mooie huizen en dat merk je aan hun aanpak. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo wordt veel aandacht besteed aan de opmaak van de borden."
"De chef werkt met een menu waarin hij zijn creativiteit laat spreken. Boterzachte filet van ree pept hij bijvoorbeeld op met gepofte rode biet, knolselderij met koffie, gebakken witlof met miso en een elegante wildsaus waarin opgelegde kersen voor levendigheid zorgen. Bij Cellar Door is de ambitie voelbaar."

Foto: Dion Doornik
13. CUE in Amsterdam
Michelin schrijft: "George Kataras is een chef met een eigen stijl. Hij speelt creatief met rooknuances van de grill en de barbecue, levendigheid van fermentatie en een zekere Nordic subtiliteit. Met drie à vier elementen weet hij te verrassen. Denk aan gerijpte zeebaars die sappig wordt gegrild, bedekt met poeder van szechuanpeper, zeste van bergamot en een diepe saus op basis van gefermenteerde asperges en de graten van de vis."
"Het menu – je kiest tussen een korte of lange versie – is een beleving. Dat geldt ook voor de geweldige wijnassociaties van de sommelier, met een voorkeur voor natuurwijnen, en de vintage vibe van CUE, die doorloopt in de listening bar in de kelder. Een must om te genieten van een cocktail en bites terwijl een dj beats laat swingen."

14. Haricot in Maastricht
Michelin schrijft: "Haricot is het verhaal van drie vrienden die elkaar bij De Librije*** leerden kennen en vandaag op eigen benen staan. Ze installeerden zich in hartje Maastricht, in een gezellige zaak die met z’n vele houtwerk een zekere Franse vibe uitstraalt. Je krijgt hier een menu voorgeschoteld waarin de chefs aantonen dat ze de kunst van het weglaten beheersen."
"Hun keuken is herkenbaar, al spelen ze ook graag met contrasten en levendigheid. Zo hadden onze inspecteurs een boontje voor de parelwitte ballotine van skrei met gebakken en gemarineerde oesterzwam, gefrituurde boerenkool en een pittig opgemaakte emulsie van beurre blanc voor karakter. Fijn!"
15. La Cebolla in Dordrecht
Michelin schrijft: "Cees Timmerman is een liefhebber. Van mooie producten, liefst uit de streek, maar ook van mediterrane smaken en andere uitheemse invloeden. Dat merk je aan de verleidelijke, ruime kaart die je zowel de keuze biedt uit kleine borden als uitgebreide gerechten."
"De manier waarop hij herkenbare smaken een update geeft, typeert deze chef. Een (volledige!) turbot in Indonesische schwung geven met die typische pittige/zoete nuances, een cheesecake herinterpreteren met een fijne sorbet van granny smith appel en krokante granola? In deze warme zaak, op de eerste etage van filmtheater De Witt, kom je ongedwongen smullen van echte smaken."
16. Muggels by Gijs in Uden
Michelin schrijft: "Een karaktervolle boerderij met rieten dak, buiten het centrum van Uden, met binnenin een rustiek en gezellig decor onder de houten balken, en buiten een terras met uitzicht op de velden. Dat is de charmante omgeving waarin Gijs Hoevenaars zich heeft gesetteld nadat hij zich jarenlang opwerkte bij De Lindehof** in Nuenen."
"Deze chef toont aan dat hij even gezwind een tournedos Rossini bereidt als dat hij speelt met mediterrane en Aziatische nuances. Zoals die sashimi van tonijn die hij oppept met soja, citrus en opgelegde groenten. Het ruime à-la-carte-aanbod is een ware uitdaging voor gasten met keuzestress."
17. Restaurant Bomas in Sint-Oedenrode
Michelin schrijft: "Inge Wollerich blaast het restaurant waar haar ouders jarenlang succesvol waren nieuw leven in. Ze doet dat samen met haar partner Koen Bomas. Het decor kreeg een elegante update, minimalistisch maar ook warm, ondergedompeld in crèmekleurige tinten. Fine dining is hier nog steeds de rode draad, met een klassieke ondertoon maar ook aandacht voor levendigheid en exotische nuances."
"Zijn glazig gebrande langoustine met een diepe schaaldierenjus en veelzijdige texturen van pompoen behoort nu al tot de signatuur van het huis. Het vaste menu (met ook de keuze uit enkele aanvullende gerechten) belooft wat!"
.png?width=926&height=519&name=Restaurant-Bomas-Sint-Oedenrode%20(2).png)
18. Xin in Rotterdam
Michelin schrijft: "Op de gelijkvloerse verdieping van het urban Supernova hotel geeft Alexander Wong zijn eigen interpretatie aan de Chinese keuken. Xin betekent nieuw, waarmee hij zijn aanpak van traditionele recepten samenvat. Denk aan reepjes kingfish die in azijn zijn gegaard met gemarineerde daikon, gepofte rijst, zachte piment, olie van olijfblad en een kruidige coulis van koriander en bieslook."
"Deze chef denkt graag out of the box, zonder die pittige ondertoon en typische Chinese nuances te vergeten. Hij weet een fijn evenwicht te vinden tussen al die uiteenlopende indrukken. De ruime kaart is een ware ontdekkingstocht!"

19. Avenue43 in Oss
Michelin schrijft: "Avenue43 mixt elegant en hip in een lekker ongedwongen vibe. Neem een aperitiefje aan de bar alvorens plaats te nemen in een van de comfortabele ronde banken. De kaart en het aantrekkelijke keuzemenu gaan de klassieke toer op, met oog voor updates. Roodbaars, dorade, mosselen en kokkels verwerkt in een fijne versie van bouillabaisse? Steak tartaar en crêpe suzette die aan tafel worden afgewerkt? Dit is een keuken die herkenbare smaken verwerkt in rijke bereidingen met een eigen touch. Cool!"
Avenue43 is bekroond met een Bib Gourmand.
20. Bistro Féline in Amsterdam
Michelin schrijft: "We kennen Dennis Huwaë van MICHELIN Ster Daalder, maar de creatieve chef houdt ook wel van straight to the point bistrobereidingen. Dat bewijst hij in dit elegant ingerichte hoekpand hartje De Jordaan, waar intieme verlichting en een relaxte sfeer samengaan. Kies uit een tafeltje of een plek aan de marmeren eettoog en begin met een à la minute geshakete cocktail."
"Ondertussen bestudeer je de regelmatig wisselende kaart. Oesters of toast met kaviaar om mee te starten? Stukjes kreeftenstaart en scheermesjes met romig opgemaakte orzo en knapperige groentegarnituren? Verleidelijke bistrosmaken en frisse updates brengen het bord hier tot leven. Noem Bistro Féline gerust een hippe gastrobar!"

21. Café Sjiek in Maastricht
Michelin schrijft: "Café Sjiek is al sinds 1982 de ‘huiskamer’ van Maastrichtse lekkerbekken. Ze komen er voor de bruisende sfeer, het leuke terras en een gezellige babbel met de buren aan de eettoog. Café Sjiek is zeer Frans op z’n Limburgs – op de ruime kaart is zelfs plaats voor lokaal dialect – en dat vertaalt zich ook naar het bord."
"Een krabcocktail die gepimpt wordt met avocado en schuim van jalapeño, een rijke videe met grotchampignons, krokante millefeuille met banketbakkersroom en framboos: dit is het soort herkenbare keuken waar je maar niet genoeg van krijgt. Zo genereus! Maak wel dat je op tijd komt, want reserveren is niet mogelijk."
Café Sjiek is bekroond met een Bib Gourmand.
22. Eeuwen in Amsterdam
Michelin schrijft: "Achter de indrukwekkende façade van dit voormalige justitiehuis schuilen luxehotel Rosewood en Eeuwen. Loop langs de statige entree en ervaar hoe het restaurant al even sierlijk, high-end en designvol is als de rest van dit minutieus gerenoveerde pand. Kunstwerken van Nederlandse hand benadrukken de serene sfeer. Het terras op het binnenplein is geweldig."
"Ook op het bord wordt aandacht gegeven aan Nederlandse producten, die puur tot hun recht komen. Hier en daar met uitheemse versterkers en sauzen die er toe doen. Zoals die gegrilde langoustines met een fijne kruidenolie die net genoeg knoflook bezit, een intense bisque van het schaaldier, knapperige erwtjes en zilte zeekraal. En, nog meer goed nieuws: je kunt hier elke dag van de week komen smullen, ook voor de lunch!"
.jpg?width=6000&height=4000&name=Hotel%20Rosewood%20in%20Amsterdam%20(11).jpg)
23. Konijnenvoer in Arnhem
Michelin schrijft: "Lang werden plantaardige bereidingen omschreven als konijnenvoer. Dankzij zaken als deze ligt die tijd achter ons. Demian Parasmo en zijn team bundelen lokale producten en creatieve ideeën, vaak met mediterrane en wereldse knipogen. Fermentatiesmaken en speelse texturen brengen het bord tot leven. Oesterzwam uit Arnhem gaan ze bijvoorbeeld fermenteren in shio koji en grillen, met een hartige umamismaak als resultaat."
"Daarbij komt crumble van gist, een crème van hazelnoot en wilde uienloof die is gestoofd in Tomasu sojasaus. Je degusteert al dat lekkers in een decor dat oud en strak smaakvol mixt. De antipastibar vooraan is een laagdrempeligere optie. Voer voor lekkerbekken!"

24. Lalou in Delft
Michelin schrijft: "Mario Ridder heeft een karaktervol historisch pand, hartje Delft, uitgekozen om zijn passie voor wijn en de Franse keuken te vieren. Lalou is nostalgische charme ten top – denk aan een lederen plafond, renaissanceschilderijen en kroonluchters – verdeeld in een bar, wijnbar en brasserie."
"De exclusieve wijnkaart telt ruim 700 referenties en toont aan dat chef Ridder een echte liefhebber is. En wat dan gezegd van de verleidelijke kaart, met heel wat gerechten die ook in halve porties genomen kunnen worden. Een rijke salade niçoise, kreeftenravioli met een schuimende bisque, fijnzoetige crêpe suzette: verwacht geen poespas bij Lalou, maar mooie producten en genereuze brasseriesmaken."
25. L'église in Zwolle
Michelin schrijft: "L’église is een sfeervolle zaak die wat weg heeft van een knusse wijnbar, wat meteen een gezellige sfeer creëert. Je kunt hier ook gewoon binnenlopen voor een lekker glas wijn (gastvrouw Kira stelt een mooie wijnkaart samen) en enkele bites, al raden we een greep uit de kaart of het menu aan."
"Chef Niek heeft genoeg aan enkele elementen om het bord tot leven te brengen. Bewerkt, met oog voor fraîcheur en pit, en wereldse schwung. Zo gaat hij harder in een cevichebereiding verwerken waarin zoet-fruitige watermeloen, zoetzuur opgemaakte radijs en een jus van citrus de vis optillen. Of wat dacht je van lamsrump die een oosterse touch van net genoeg vadouvan krijgt? Easy Fine Dining waar een fijnproever gelukkig van wordt!"
26. Notable in Echt
Michelin schrijft: "Wacht nog even met een bezoek aan de bar en de brouwerij die eveneens zijn ondergebracht in deze voormalige dakpannenfabriek, en snel naar de ruimte onder het dak om het geesteskind van chef Vital Awick en sommelier Adriaan Visser binnen te lopen. De open keuken is volledig omringd door een marmeren eettoog en grijpt meteen de aandacht."
"Begin met een kijkje op de Europees getinte wijnkaart, die ook een mooi aanbod per glas biedt. Vervolgens ervaar je hoe de chef elk gerecht naar zijn hand zet met een kruid of wereldse invloed. Zoals die texturen van bloedsinaasappel en een punchy beurre blanc met kappertjes om een glazig stukje skrei en de bitterheid van witlof mooi aan te vullen. Deze keuken staat voor à la minute cuissons en spannende associaties."
.png?width=926&height=519&name=Notable-Echt%20(7).png)
27. Olde Marckt in Aalten
Michelin schrijft: "De familie Stoverink staat sinds 1998 aan het roer van Olde Marckt, dat een knappe verjongingskuur heeft ondergaan. Vader Albert heeft de zaal strak in handen en begeleidt gasten door het verleidelijke aanbod Franse, Duitse en Oostenrijkse wijnen heen. Zoon Bram keerde terug naar Aalten om de keuken in handen te nemen, zonder te raken aan klassiekers van het huis, zoals bereidingen van wild, paling en asperges."
"Maar evengoed smul je hier van rauwe, dungesneden coquille met gemarineerde venkel, krokante nori, een crème van avocado en een zachte dashivinaigrette. De kaart is ruim, met ’s middags eenvoudigere gerechten, maar op geen enkel moment wordt geraakt aan de diepte van de gerechten."
28. Aan de Zweth in Schipluiden
Michelin schrijft: "Je hebt bij Aan de Zweth keuze uit twee menu’s die de Franse toer opgaan, hier en daar opgepept met mediterrane schwung. De garnituren en crèmes geven herkenbare producten dat tikkeltje meer."
"Zo gaat de chef rosé gegaarde kalfsfilet associëren aan asperges met citroenmayonaise, wilde asperges met dille, pommes Anna en een stroperig opgemaakte kalfsjus. De knappe opmaak van de borden toont de ambitie van het huis aan. Indy en Justin hebben deze gerenommeerde zaak nieuw leven ingeblazen!"
.png?width=926&height=519&name=Aan-de-Zweth-Schipluiden-ovv-Lyan-van-Furth%20(1).png)
Foto: Lyan van Furth
29. Bistro De Ertepeller in Papendrecht
Michelin schrijft: "Het uitzicht op het drierivierenpunt en het drukke bootverkeer zorgt ervoor dat er steeds heel wat bekijks is in deze strakke, gezellige bistro. Een blik op het verleidelijke keuzemenu leert dat de chef Franse gerechten graag pimpt met Noord-Afrikaanse kruidigheid."
"Of hij zacht gegaarde lamsnek nu intensiteit geeft met een krachtige jus van het dier of een krokante baklava vult met pistache en daarbij roomijs serveert van munt en yoghurt: deze keuken steunt op een uitstekende techniek, is rijk van smaak en wordt met oog voor opmaak geserveerd. De 250 referenties tellende wijnkaart, van een focus op de Bourgogne tot werelds, zal je zeker interesseren."
Bistro De Ertepeller is bekroond met een Bib Gourmand.
30. Café de Gaper in Leiden
Michelin schrijft: "Café de Gaper is lekker ongedwongen. Kijk je even goed rond, dan merk je aan interieurelementen als het balkenplafond en de knappe apothekerskast dat dit pand historie heeft. De kaart is onderverdeeld in bites / rauw / koud / warm / kaas / zoet en biedt een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding."
"De chef geeft klassieke bereidingen graag schwung met oosterse pit. Denk aan briochebrood met een farce fine van zalm die opgewerkt is met chipotle, of nog kort gebakken paddenstoelen en heilbot met krokante korst die worden geassocieerd aan een emulsie van beurre blanc en dashi voor umaminuances. En om je hart helemaal te veroveren, heb je ook nog eens de keuze uit een leuk uitgezochte wijnkaart."
Café de Gaper is bekroond met een Bib Gourmand.

Foto: Nikki Groenewegen
31. Create by Guido Braeken in Eijsden
Michelin schrijft: "Hotel Van Oys heeft kasteel Oost omgetoverd tot een oord waar luxe met een hoofdletter wordt geschreven. In de voormalige schuur van dit historische gebouw dompelt Create je onder in natuurlijke elegantie. Oud en nieuw worden hier één, aan het plafond bewonder je een indrukwekkende houten boom."
"Guido Braeken creëert zijn eigen wereld aan de hand van verbluffende producten, klassieke diepgang en beheerste exotische finesses. Zijn keuken is technisch zeer precies, levendig en uitgesproken. Glazig gebakken Noorse langoustine topt hij bijvoorbeeld met delicate, boterzachte gerookte paling, en associeert hij met subtiel fruitige garnituren en zowel een ronde bouillon van gerookte paling als een diepe beurre blanc met sake. Verwacht een wervelwind van smaken in een verfijnde harmonie."
32. GEM. by Soenil Bahadoer in Gemert
Michelin schrijft: "Je rijdt de oprijlaan op, wordt verwelkomd door de gastvrouw met een drankje, loopt door de afgemeten moestuin om vervolgens het magnifieke kasteel te betreden, een uitermate elegante en chique plek om de keuken van Soenil Bahadoer te ervaren. En dan dat terras!"
"We kennen deze chef als een man die zijn Surinaams-Hindoestaanse roots laat spreken en gevoelig vermengt met de Franse keuken en aandacht voor lokale producten. Jarenlang werd hij geroemd bij De Lindehof, en dat is niet anders in dit juweeltje. Zijn keuken heeft pit en is ongemeen boeiend. De smaken zijn raak en soms complex, maar steeds in balans. De uitgekiende wijnpairings zorgen voor een extra boost."

Foto: Tony Perez
33. NEV in Eindhoven
Michelin schrijft: "Nilay Taşkıntuna en haar team laten je kennismaken met een frisse aanpak van de Turkse keuken. Ze haalt inspiratie bij bereidingen uit diverse regio’s, heeft oog voor authenticiteit en gaat die met een speelse aanpak pimpen."
"Gemalen rundsvlees serveert de chef bijvoorbeeld in een cannelloni van filodeeg die wordt gefrituurd, wat zich mooi vermengt met een friszurige yoghurt die op zijn beurt op smaak is gebracht met paprika-olie en poeder van gerookte paprika. In deze sympathieke zaak ontdek je de rijkdom van de Turkse keuken aan de hand van een verrassingsmenu of een leuke à la carte. Wijnliefhebber? Dan zal je de volledig Turkse wijnkaart zeker appreciëren."
NEV is bekroond met een Bib Gourmand.
34. NORRA in Bilthoven
Michelin schrijft: "Lieke Nicole-Creemers van restaurant Le Nord in Bilthoven heeft met NORRA een stijlvolle en ietwat modieuze zaak geopend. De sfeer is er ongedwongen, zij zorgt voor een charmante service. In de keuken staat een gedreven chef die gasten zowel een aantrekkelijke à la carte als een leuk menu (ook plantaardig) voorschotelt."
"Franse cuissons, weldoordachte uitheemse invloeden en speelse texturen zorgen voor schwung. Zwartpootkip verwerkt hij bijvoorbeeld in een sappige ballotine die verder op smaak wordt gebracht met een compote van cashewnoten, een vinaigrette met balsamicoazijn, pommes fondantes en pruim. Laat ook zeker wat plaats over voor de kaaskar, want die is echt de moeite waard."

Foto: Iwan Rutjes
35. Ode in Dokkum
Michelin over Ode: "Maak je op voor een ode aan Friesland volgens de Dutch Cuisine-filosofie, meestal verdeeld tussen 80 procent plantaardig en 20 procent dierlijk. Centraal in het smaakvolle zwart-witte decor staat de volledig open keuken met zijn marmeren werkbladen. In dat culinaire toneel laten Liudger van der Meer en zijn team hun creativiteit spreken."
"Met aandacht voor fermentatiesmaken, hier en daar een wereldse invloed en bewerkte bereidingen. Zo gaan diverse texturen van asperges, zoals een vinaigrette van de groente met olie van bramenknoppen, mooi samen met een filet van de vis, een tube van groene asperge gevuld met een farce van rivierkreeftjes, saffraan en gemarineerde stengelsla. Dit is een speelse ode aan de lokale rijkdom, gebundeld in een interessant meergangenmenu."
.png?width=926&height=519&name=Restaurant-Ode-in-Dokkum-ovv-Geen-Saus-Anna-Groenia%20(3).png)
Foto: Anna Groenia en marketingbureau Geen Saus / interieurarchitect Jeroen Overmars
36. Petite in Sint-Oedenrode
Michelin schrijft: "Petite omvat zowel een luxebistro, een wijnbar als twee kamers op de etage. De verleidelijke geüpdatete vintagesfeer is voornamelijk gehuld in zachte groene en bruine tinten. Achter de kachel staat Johan van Groeninge, een ervaren chef die hier een verleidelijk keuzemenu en een uitgebreide kaart samenstelt, waarin hij zijn klassieke kennis met gevoel uitdaagt."
"Denk aan een verse cocktail van koningskrab met choronsaus, appel en pompelmoes, of nog filet van hoender met een smakelijke aligot en velouté van prei. Deze keuken klopt tot in de puntjes. Dat vakkennis en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding de specialiteiten van het huis zijn, blijkt ook uit de mooie wijnkaart."
Petite is bekroond met een Bib Gourmand.

Foto: Robert Koelewijn Fotografie
37. Salty Seafood Restaurant in Zwolle
Michelin schrijft: "Zoals de naam doet vermoeden, kiezen chef Nino en gastvrouw Aysen resoluut voor vis en zeevruchten. Duurzame visser Hendrik Kramer uit Urk is hun hoofdleverancier en bepaalt grotendeels wat op het menu staat, aangevuld met groenten uit hun eigen moestuin."
"Die keuze voor lokaal vertaalt zich naar producten van topkwaliteit. Zoals die mosselen en reepjes inktvis die de chef combineert met huisgemaakte kimchi en een friszurige mosselbouillon met kimchi. Of nog vlezige langoustine die subtiel wordt verrijkt met vanille en daarbij frisse zomergroenten en een marinade met gember. Dit is een delicate keuken met finesse, die zijn omgeving op een pedestal zet."
38. Spoon Restaurant in Cuijck
Michelin schrijft: "Een monumentaal pand uit 1890, voorheen een bank, gelegen op het pittoreske Maasplein. In die zwierige omgeving vind je Sebastiaan Follong en zijn enthousiaste team. Hij ging in de leer bij gerenommeerde zaken en toont aan dat hij het samenspel van sterke cuissons en levendigheid met hier en daar uitheemse nuances beheerst."
"Wie kan nu weerstaan aan een moot kraakverse tarbot getopt met een sneetje krokant zolderspek, een partje appelsien, pommes fondantes en een botersaus versterkt met vadouvan en karnemelk om alles te verenigen? Deze chef amuseert zich, dat toont hij ook aan door verschillende soorten lepels aan te bieden voor het dessert. En welke je ook kiest, je likt hem ongetwijfeld helemaal af."
39. Testamatta Ristorante Enoteca in Amsterdam
Michelin schrijft: "Je zou er zo voorbij lopen, was het niet voor de levendigheid die uitgaat van dit gezellige ristorante. Het sfeervolle decor, de bedrijvigheid van de open keuken achteraan en de sympathieke service brengen je meteen in de juiste mood."
"De chef heeft authentieke bereidingen goed in de vingers zitten, zoals die huisgemaakte pasta vermengd met een intense lamsragout of de typische rijke smaken van tiramisu in een originele interpretatie. Hier en daar zorgen onverwachte ingrediënten zoals Nederlandse kaas of katsubuoshi voor een update en wereldse impulsen. Roberto Borelli laat zijn versie van de Italiaanse keuken spreken."
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen