Gijsbregt Brouwer: 'Shared dining en drinking wordt alleen maar groter'

Shared dining en een kan met sangria

Gijsbregt Brouwer: 'Shared dining en drinking wordt alleen maar groter'

Nog nooit werd er zo veel geschreven en gesproken over horeca als nu. Gijsbregt Brouwer pikt er elke maand iets uit, zodat jij als horecaprofessional een hapje mee kan prikken. Deze maand praat Gijsbregt je bij over het delen van drankjes en gerechten, juist ook op het terras.

What's cooking?

Het lijkt erop dat het in bepaalde kringen bon ton is om op shared dining af te geven. Niet om bepaalde generaties teleur te stellen: eten delen gaat alleen nog maar groter worden. Niet alleen binnen, in de winter, maar ook de rest van het jaar buiten. Dat geldt voor gerechten, maar steeds vaker ook voor dranken.

Hoe zit de vork in de steel?

De belangrijkste reden om te delen is dat de gast niet hoeft te kiezen. Een tweede voordeel van sharing is dat er meer gerechten tegelijk op tafel komen. Beide zaken passen perfect bij een terras: de gast wil niet nadenken en wil niet telkens moeten bestellen. Binnen deze trend passen uiteraard de aloude en populaire mix van snacks op een schaal, maar ook alle vormen van planken, platters en boards.

Nog een stap verder: een picknickmand vol lekkers afgestemd op de grootte van het gezelschap. Naast eten delen, zie je ook dat drinken gedeeld wordt: pitchers met bier, bowls met punch, kannen sangria, ‘bomen’ met spritzen of een flesje rosé in een bak met ijs voor de hele tafel. In het buitenland zien we zelfs hele (gekoelde) biertorens of mini biertaps voor op de tafel.

*Tekst gaat verder onder foto's.

Shared-dining-en-cocktailboom-
Shared dining gerechten van Bar Bellini en een cocktailboom van By Ami

Wie staan er achter de potten en de pannen?

De snackfabrikanten springen handig in op de deeltrend met premixed snacks in een doos. Ook zijn er ondernemers die hun chefs uitnodigen om deelbaardere gerechten (of combinaties van gerechten) te maken. In Rotterdam en Den Haag zie je dat By Ami dit heel goed doet.

Sangria’s of spritzen in kannen zie je alsmaar meer op terrassen verschijnen, bijvoorbeeld bij Pepito in Rotterdam of bij Bam Boa en Lagerwal in Amsterdam. Voor biertorens moeten we nog even naar het buitenland kijken: Singha in Thailand of Bud (Light) in China hebben dit soort tafeltorens.

*Tekst gaat verder onder foto.

Shared-dining-Mees-van-den-Ekart-
Shared dining gerechten. Foto: Mees van den Ekart

Een hapje mee prikken?

Delen is een no-brainer, ook op het terras. Er is geen goede reden om niet een fantastisch menu ‘to share’ voor je gasten buiten te hebben. Let wel op: de smaak en (deel) ervaring moeten iets toevoegen aan de terrasbeleving en er geen afbreuk aan doen. Met een mooie (en smakelijke) pitcher of platter hoeft dat geen uitdaging te zijn.

Gijsbregt Brouwer

Gijsbregt Brouwer-Portret-2023-1

Gijsbregt Brouwer is oprichter van foodplatform de Buik, food trendwatcher en co-host van de podcast ‘Bekt Lekker’. Ook heeft hij de persoonlijke foodtrendnieuwsbrief Gijsbregt fileert.

 

Artikel delen