Meer power restos in de horeca: 'Deze zaken doen alles op 110%'

Meer power restos in de horeca: 'Deze zaken doen alles op 110%'

Nog nooit werd er zo veel geschreven en gesproken over horeca als nu. Gijsbregt Brouwer pikt er elke maand iets uit, zodat jij als horecaprofessional een hapje mee kan prikken. Deze maand presenteert Gijsbregt een nieuwe ontwikkeling: het power resto, zoals Troef (Amsterdam), River Bar (Rotterdam) en De Etalage (Geleen). "Deze zaken doen alles op 110 procent. Meer service, meer design, meer smaak in het glas, meer smaken op het bord en flink meer gastvrijheid."

Tekst: Gijsbregt Brouwer
Headerfoto: Restobar River Bar in Rotterdam

What’s cooking?

Weg zijn de schaarste, de super genuanceerde smaken en gebalanceerde zuren. Enter hoog op smaak, bordjes en schaaltjes waar de energie uit knalt. En dat alles in een setting waar alles net een beetje meer is: meer service, meer design, meer smaak in het glas, meer smaken op het bord en flink meer gastvrijheid. Welkom in de tijd van het power resto.

Hoe zit de vork in de steel?

Na de karige jaren vol Japanse en Nordic nuance, belanden we nu weer in de tijd van overdaad. We zagen het al in de hysterische horeca, waar het adagium ‘overdaad schaadt’ niet op lijkt te gaan en nu zien we het ook in de betere horeca terugkomen. Fine dining mag weer knallen, alsof het restaurant in een hogedrukpan is gestopt.

Het doet mij denken aan de film Spinal Tap waar de band oppert om de volumeknop van de versterker tot 11 (in plaats van tot 10) te laten doorlopen. Deze horeca doet alles op 110%, van bediening tot inrichting en van op het bord, tot in het glas en tot in de keuken. De energie spat ervan af.

*De tekst gaat verder onder de foto 

Troef_Entree Awards 2023_Best New Restobar_1
Restobar Troef in Amsterdam

Wie staan er achter de potten en pannen?

Tijdens de rondgang door Nederland voor de Entree Awards, de categorie Best New Restobar, kwamen Maartje Nelissen en ik deze power resto’s (en restobars) meerdere keren tegen: Troef in Amsterdam, De Etalage in Geleen en River Bar in Rotterdam. Niet voor niks zitten achter al deze zaken ondernemers die opgevoed zijn in de gouden jaren 90 van de horeca of daar de lessen van hun bazen hebben opgepikt. Ook buiten Nederland zien we deze full power horeca in de spotlights staan, denk aan Bar Chelou in Los Angeles of Bambino in Parijs.

Een hapje mee prikken?

Een power resto word je niet zomaar. Het vraagt veel van het team, van de kookstijl, van de ingekochte dranken. Je kan het niet even uitzetten, de zaak staat altijd aan, het volume altijd op 11. Er is altijd theater in het power resto, maar dan heb je wel de leukste en meest tevreden gasten en bijbehorende omzetten.

Gijsbregt Brouwer

Gijsbregt Brouwer-Portret-2023-1

Gijsbregt Brouwer is oprichter van foodplatform de Buik, food trendwatcher en co-host van de podcast ‘Bekt Lekker’. Ook heeft hij de persoonlijke foodtrendnieuwsbrief Gijsbregt fileert

Artikel delen