Hebben bierstijlen nog nut op de kaart? Gerard Molenaar geeft antwoord

Gasten die bier drinken op het terras

Hebben bierstijlen nog nut op de kaart? Gerard Molenaar geeft antwoord

Onlangs proefde de jury van de Dutch Beer Challenge weer een groot aantal Nederlandse bieren. Dat riep bij mij de herinnering op aan een terugkerende discussie: hoe nuttig zijn bierstijlen nog, nu zoveel brouwers met volle creativiteit de grenzen van die stijlen opzoeken?

Tekst: Gerard Molenaar
Foto's: o.a. Bart van der Perre

Hebben bierstijlen nog nut?

Een creatieve brouwer vertelde me laatst dat hij twijfelde of hij zijn bieren wel moest inzenden. “Ze vallen toch altijd nét aan de rand van of buiten de traditionele stijl. Terwijl dat juist ons visitekaartje is”, zei hij. De vraag is of bierstijlen nog nut hebben in het moderne bierlandschap.

Ik geloof dat stijlbeschrijvingen nog steeds een belangrijke functie hebben. Ze helpen consumenten en horecagasten om een keuze te maken. Wie een tripel bestelt, verwacht iets anders dan een pilsener – en terecht. Stijlen geven richting in het brede bierlandschap. Dat was al zo toen bierschrijver Michael Jackson in de jaren zeventig begon met het ordenen van bieren in stijlen, toen het bierlandschap nog zeer overzichtelijk en traditioneel was.

'Stijlen geven richting in het brede bierlandschap'

Ruimte voor creativiteit binnen bierstijlen

Tegelijkertijd moet je die richtlijnen niet als keurslijf zien. Het Amerikaanse Beer Judges Certifications Programm (BJCP) heeft richtlijnen die wereldwijd worden gebruikt in wedstrijden. De BJCP stelt nadrukkelijk dat het om richtlijnen gaat. Ze zijn niet in beton gegoten en laten gelukkig ruimte voor interpretatie. Sterker nog: ze worden regelmatig aangepast aan nieuwe ontwikkelingen in de bierwereld. Creatieve interpretaties, historische stijlen en grensverleggende bieren krijgen daarin steeds vaker een plek – bijvoorbeeld via zogenaamde 'specialty'-categorieën of als voorlopige stijlen.

Brouwers hoeven dus niet bang te zijn dat hun bier onterecht wordt afgestraft omdat het ‘net buiten de stijl’ valt. Bierjury’s zullen het juist waarderen en ze weten kwaliteit te waarderen. Juryleden bij serieuze wedstrijden zijn ervaren en kundig. En de mix per jurytafel zorgt voor een mooie balans.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Dutch-Beer-Challenge-Bart-van-der-Perre-Bierfoto
Bieren tijdens Dutch Beer Challenge

Bierstijlen als gids op de menukaart

Bierstijlen blijven dus waardevol, juist ook op de bierkaart in de horeca. Ze helpen gasten om hun keuze te maken en geven houvast in een steeds veelzijdiger bieraanbod. Maar als er bieren op de kaart staan die de randen van een stijl opzoeken, is uitleg belangrijk. Dan komt het aan op de vakkennis van de horecamedewerker.

Bestelt een gast een tripel en het bier op de kaart is een creatieve interpretatie, dan is dat dé kans om het verhaal te vertellen: dit is een tripel, maar de brouwer heeft een bijzondere gist gebruikt, bijvoorbeeld. Is die vakkennis niet aanwezig? Zorg dan dat de brouwer of leverancier informatie aanlevert en zet die op de kaart, zodat de gast begrijpt wat hij in zijn glas krijgt.

GERARD MOLENAAR

Gerard Molenaar is bier sommelier, schrijft voor Entree over bier en organiseert jaarlijks de verkiezing Entree Magazine Huisbier van het Jaar.

Columnfoto Gerard Molenaar-Fotograaf-Pim-Ras

 

Artikel delen