[Column] Hey Google, mag ik de rekening?

[Column] Hey Google, mag ik de rekening?

Tijdens de Horecava worden de nieuwe horecatrends gepresenteerd. Eentje waarvan wij grote verwachtingen hebben is spraakgestuurd bestellen.

Tekst Vincent van Dijk

De allergrootste irritatie in de horeca is minutenlang wenkend en zwaaiend aan een tafeltje zitten en dat er vervolgens niemand naar je toekomt om een bestelling op te nemen. In tegenstelling tot de meeste landen is het in Nederland niet gebruikelijk dat je naar je zitplek wordt gebracht en in een soepele beweging meteen een glas water en een menukaart krijgt. Zelfs een geruststellend knikje van langslopend personeel blijkt hier soms al lastig, al is dit afgelopen jaren wel stukken verbeterd.

Met het grote personeelstekort in deze industrie wordt de werkdruk in de horeca alleen maar hoger. En de gast wordt bovendien steeds kritischer en ongeduldiger. Kortom: een groeiend probleem. Dé manier waarop dit kan worden opgelost is door middel van technologie. Er komen steeds meer interactieve menukaarten waarbij je je bestelling zelf kunt invoeren. Steeds meer gasten zijn hieraan gewend, door de thuisbezorg-apps en de schermen die bij de entree van menig fastfood-restaurant staan.

Gloednieuw en een stuk prettiger dan zo’n kille tablet is de spraakgestuurde tafelservice. Een eenvoudig ogend apparaatje met touchscreen, dat op tafel staat of in het tafelblad is ingebouwd. Het fijne is dat je je bestelling gewoon direct kunt inspreken alsof je tegen een onzichtbare ober praat. Als je toch liever een ober van vlees en bloed aan je tafel hebt, dan kun je daarom vragen.

Trouwens, nog zo’n irritatiepunt dat met dit snufje wordt opgelost is het betalingsritueel. Ook nu hoef je geen aandacht van het personeel te trekken, te wachten tot de rekening komt om vervolgens mee te moeten lopen naar de bar. Als je bent uitgegeten dan kun je met ditzelfde apparaatje de rekening vragen en zelfs afrekenen, door je telefoon of je betaalkaart tegen het device aan te houden.

Als het gaat om technologische innovatie rijst eeuwig de vraag: wordt het niet erg onpersoonlijk? Nee, omdat die hard zwoegende medewerkers voor een groot deel ontlast worden, hebben ze juist veel meer aandacht voor de gast. Meer tijd voor een praatje of een gastvrij gebaar, wat hun werk een stuk menselijker maakt. Nu wordt het misschien nog gezien van futuristisch, maar over een paar jaar is iedereen gewend om de hele wereld te besturen met onze eigen stem. Je ziet dat Siri, Google Assistent en hun praatgrage vrienden al volop worden ingebouwd. Van auto’s tot koffieapparaten en steeds meer mensen hebben een interactieve luidspreker in hun woonkamer staan.

We gaan deze voice control speakers ook steeds vaker in hotelkamers zien. Zo kun je eenvoudig om schone handdoeken vragen, roomservice bestellen of vragen of je iets later mag uitchecken, zonder dat je naar de receptie hoeft te lopen. Superhandig: in je eigen taal kun je de hele hotelkamer bedienen: van het aanzetten van de lampen tot het sluiten van de gordijnen. Dat scheelt veel miscommunicatie en de slopende zoektocht naar dat ene lichtknopje of de juiste afstandsbediening.

Tags: 
Artikel delen